Millioner av norske snusbokser kastes årlig i søpla eller i naturen. Nå initieres et pantesystem for plastboksene.

– Nordmenn kjøper rundt 80 millioner snusbokser årlig. Det er 1200 tonn plast til sammen. Det aller meste går rett i søpla, forteller Erlend Wessel Carlsen, kommunikasjonssjef i Swedish Match.

Under lanseringen av innovasjonsprogrammet EngangsflokenSalt Art i Oslo, presenterte snusprodusenten Swedish Match en mulig løsning på problemet. Inspirert av pantesystemet for flasker og bokser vil selskapet, som er blant landets tre største snusaktører, innføre en innsamlingsordning for snusboksene.

Swedish match vil ha pant på snusbokser

Settes det en verdi på boksene, vil de kanskje resirkuleres i stedet for å kastes. Foto: Swedish Match

Færre snusbokser i naturen

Ved å sette en pris på den tomme snusboksen, håper Swedish Match å kunne løse to problemer samtidig. Ikke bare er det snakk om mange hundre tonn plast, laget av verdifull olje, som går i søpla og forårsaker klimagassutslipp når den forbrennes. Tanken er også at færre snusbokser skal havne i naturen.

Alle som har vært med på strandrydding, tatt seg en ploggetur eller praktisert ploga vet at snusbokser er noe av det som er vanligst å finne. Hvis 10 prosent av snusboksene havner utenfor søpla, tilsvarer det ikke ubetydelige 8 millioner snusbokser og 120 tonn plast i naturen årlig.

– Vi er jo ikke så fan av fargen

Det var i forbindelse med at samtlige norske snusbokser ble kledt i militærgrønt for å gjøre snusing mindre attraktivt, at de fikk idéen, fortalte Carlsen.

– Vi er jo ikke så fan av den fargen. Men vi tenkte: Når dette først har skjedd, hvorfor ikke gjøre noe positivt ut av det?

Konseptet har fått navnet 448C, oppkalt etter fargekoden. At samtlige snuspakker kommer i samme farge, kan nemlig bidra til å forenkle resirkuleringsprosessen. En utfordring ved resirkulering av plast – og resirkulering generelt – er at blandinger av ulike materialtyper, ulike typer plast, ulike fargestoffer samt urenheter og forurensing fra ulike ledd i produktenes livsløp reduserer materialkvaliteten.

Ser man til det norske pantesystemet for flasker og bokser, er en av grunnene til at det fungerer så bra nettopp strenge krav til produsentene gjennom hele verdikjeden for at materialene skal holdes rene og verdien opprettholdes.

Det gjør at man kan bruke plasten i panteflaskene til å lage nye flasker. Når alle snusboksene er helt like, har man et godt utgangspunkt for å gjøre noe bra med de etter boksenes første “liv”.

Swedish Match foreslår å lage alt fra militærgrønne plastkopper til militærgrønne plantekasser av de resirkulerte snusboksene.

– Dette handler om plast, ikke snus

Nøyaktig hvordan et pante- eller resirkuleringssystem for snus vil bli, og hva som skal lages av snusboksene til slutt, er ikke avgjort ennå, forteller Carlsen.

– Det kan for eksempel bli innsamlingspunkter på gaten, eller hos utsalgssteder, eller begge deler. Det er noe vi må finne ut av, sier Carlsen, som allerede har vært i panterådslagning hos Infinitum.

Nå etterlyser han flere samarbeidspartnere – alt fra kommuner til organisasjoner til butikkjeder.

– For oss er det viktig at dette handler om plast, og ikke snus. Hvis vi står alene blir det vanskeligere for oss å nå ut med budskapet. Vi trenger ikke penger, festtaler eller merchandise, men kunnskap og engasjerte samarbeidspartnere.

Les også: Ploga er det nye plogging.

Hva skjedde med ploga?