Små barn er store forbrukere, de vokser i gjennomsnitt gjennom 300 klesplagg i løpet av sine første to år på jorden. Om alle disse klærne kjøpes nye, er det lite miljøvennlig. Heldigvis finnes det alternativer for miljøbevisste foreldre. Vigga er verdens første sirkulære bedriftsmodell for barneklær, som ønsker å endre måten vi kjøper, forbruker og kaster klær.

Vigga er miljøvennlige barneklær

Med vigga-klær er barnet ditt en miljøvennlig forbruker fra dag én.

Ni av ti barneklær inneholder miljøgifter

En undersøkelse gjort av Framtiden i våre hender og Norsk institutt for Vannforskning viser at ni av ti barneklær inneholder miljøgifter. Stoffene er skadelige for miljøet og kan være giftige for både omgivelser og mennesker. De brytes ikke ned i naturen og noen av dem kan være ødeleggende for liv i vann.

Tillatte mengder av miljøgifter er regulert i norske lover, men til og med disse mengdene kan virke skadelig både på barna og miljøet. Hovedvekten av klærne vi kjøper er importert fra land der disse reguleringene kan være annerledes, og klærne kan dermed inneholde kjemikalier som er ulovlige i Norge.

Barn vokser åtte klesstørrelser på to år

Barn vokser fort og krever hurtige utskiftninger av innholdet i klesskapet. Dette fører til et stort forbruk av klær, og det er verdt å tenke over hvordan man kan gjøre dette så miljøvennlig som mulig. Produksjonen av én t-skjorte krever to tusen liter vann, og den enorme klesindustrien står for høye klimagassutslipp.

Vigga Svensson

– Vigga vil skape et attraktivt alternativ til det meningsløse bruk- og kast-samfunnet, sier Vigga Svensson, som er medstifter av Vigga.

I gjennomsnitt vokser barn gjennom åtte klesstørrelser innen sin toårsdag, noe som vil si at småbarnsforeldre kjøper rundt 300 klesplagg på et par år. 

Vigga tilbyr utleie av miljøvennlige barneklær

Vi er vitne til et grønt skifte der flere og flere forbrukere blir bevisste på hvilke konsekvenser forbruk kan ha, både for miljøet og for arbeiderne. Gjenbruk og økologiske materialer blir stadig viktigere faktorer i kleshandelen, dette burde også gjelde for barneklær.

Heldig for oss finnes det noen som viser vei. Vigga er et dansk firma som tilbyr utleie av barneklær i økologiske materialer, frie for miljøgifter, til en fast sum i måneden. Foreløpig finnes ikke tilsvarende i Norge, men Vigga sender til kunder i hele Europa. Som kunde blir man abonnent på miljøvennlige barneklær, og får tilsendt nye pakker med klær i takt med at barnet vokser. Plaggene som blir for små, leveres tilbake og sendes til en ny, liten eier.

Vigga miljøvennlige barneklær og mammaklær

Vigga tilbyr klær fra barnet er nyfødt, i tillegg til mammaklær for voksende gravide mager.

– Det sier seg selv at for å tenke grønt i klesveien, må man tenke gjenbruk. Når Vigga-klærne har blitt for små og man leverer dem inn, vaskes de i et svanemerket vaskeri, før de er klare for nye, små kropper. Først når de har blitt skikkelig slitt, gjenbrukes de til nye produkter, forklarer Helga Lerkelund fra Naturvernforbundet.

Endrer fremtidens forbrukeratferd

På denne måten er Vigga-klærne dobbelt miljøvennlige. De sparer alle ledd for miljøgifter, noe både arbeiderne, miljøet og barnet ditt vil være takknemlige for. I tillegg skåner de kloden for påkjenningen ved overkonsum og overproduksjon.

Brukthandel sparer store utslipp fra produksjon, da hvert plagg produsert kan glede flere barn før de blir slitt ut. Slike sirkulære systemer er et viktig eksempel på hvordan vi kan endre fremtidens forbrukeratferd i en grønnere retning.