De fleste har vel gått i en hårfelle engang i løpet av livet. Du drar bekymringsfritt til butikken og kjøper en pakke hårfarge, og tror fargen skal bli identisk som illustrert på forsiden.

Men når hodebunnen brenner og håret nesten faller av, innser du det du egentlig allerede visste. Det er frisører som kan hår.

Og i dette tilfellet; når skaden allerede hadde skjedd, ringte vi til Floke Frisør, som åpnet sin første salong i 2008, som Norges første miljøvennlige frisørkjede. Daglig leder Kristin Johansen skulle vise seg å være redningen.

Kristin Johansen har vært daglig leder på Floke i Oslo siden starten av mai. Hun forteller at mange utvikler allergier og astma på grunn av kjemikaliene som blir brukt hos tradisjonelle frisører.

– For oss er det viktig det med allergi og hvor lenge en frisør kan holde på i jobben sin. Frisørbransjen har lenge hatt utfordringer med høyt sykefravær, og frisørene har en gjennomsnittsalder på kun 29 år i bransjen, forteller Johansen samtidig som hun pensler den gjennomsiktige hodebunnen mørkere.

Når håret blir til tyggis er det lurt å oppsøke en fagkyndig.

–Det kan være lett å tenke at det går bra, men reaksjonen kan komme i morgen. Ingen vet hvor mye av stoffene man tåler. Det er vårt mål å gjøre hele bransjen mer bevisst på det, sier hun. 

Unngå å bli hårsår

Floke ønsker først og fremst å vise at det finnes et grønt alternativ til tradisjonell frisørbehandling.

Hva er positivt med deres produkter?

– At du kan få de samme resultatene på en allergi- og miljøvennlig måte. Produktene våre er renere og mer naturlige, og vi bruker for eksempel plantebasert bleking, som er mer skånsomt. Vi ønsker å tilby et grønt alternativ over hele landet, på sikt.

Blir det mer utbredt med grønne frisører her til lands?

– Jeg tror bransjen er på vei dit vi er, vi er bare tidlig ute. Jeg tror akkurat som med alt annet, så blir folk mer bevisst på hva de putter i seg, og på seg. Vi ser det jo overalt. Reklame for økologisk mat, el-biler og innenfor motebransjen.

Floke har for tiden salonger i åtte norske byer, og i mars åpner en ny avdeling i Fredrikstad.

–Godt å se at profilerte mennesker leder an

Etter flere runder med forskjellig hårpleie, ser håret mørkere ut, og livet lysere. Kristin forteller at ettersom det ikke finnes ammoniakk i produktene, vil håret heller ikke ødelegges mer. Videre forteller hun om viktigheten av at profilerte mennesker snakker høyt om miljøvennlige alternativer.

–For eksempel så har Jenny Skavlan kommet med en bærekraftig kolleksjon, og det er kanskje noe som gjør at flere unge jenter blir mer bevisst i forhold til miljøet. Det er bra at profilerte mennesker forteller om hvor viktig det er. Hun er jo et forbilde for mange.

– Det samme vil skje i frisørbransjen, det er jeg sikker på. Vi ønsker å leve grønnere og renere, på alle måter.