Vi har funnet gode grunner til hvorfor du burde lese ingredienslisten på kosmetikkproduktene dine, og hvorfor du bør velge miljøvennlig kosmetikk.

Grunn nr. 1

Mest sannsynlig inneholder både såpeskrubben, tannkremen og shimmeret i sminken ulike typer plast. Problemet med å bruke mikroplast, de små nærmest usynlige plastpartiklene, er ikke bare at det ikke er sunt for kroppen, men når det skylles bort, havner det i havet og blir spist av fisk og fugl. En huskeregel kan være å se etter ord som begynner på poly, som polypropylene eller polyethene, da dette ofte er plast.

miljøvennlig kosmetikk
Grunn nr. 2

Det kan være lurt å notere seg tre verstingstoffer som brukes hyppig i kosmetikkindustrien. Siloksan, triklosan og muskxylen. Siloksan forkortes til D4 og D5, og brukes for å skape en myk og glatt effekt på kremer, men finnes også i en rekke andre produkter som bilvoks og maling. Dyreforsøk viser skader på foster, og det antas at det samme kan gjelde for mennesker. Triklosaner dreper bakterier, men kan også føre til at bakteriene blir resistente mot antibiotika. Muskxylen brukes ofte i parfyme og såpe, og er svært giftig for liv i vann.

Grunn nr. 3

Men hvordan kan vi vite når vi pusser tennene i plastbiter, sprayer oss med gift, eller smører huden med miljøgifter? Få ingredienser betyr færre farlige ingredienser. Se etter miljømerker. Svanemerket garanterer minimalt innhold av helse- og miljøskadelige ingredienser, spesielt på hudpleieprodukter. Ecocert garanterer at råvarene er økologisk dyrket. Du blir oppdatert dersom det er store klimagassutslipp ved produksjon, og om produktet eller emballasjen er gjenvinnbar.

miljøvennlig kosmetikk
Grunn nr. 4

Selv om EU har forbud mot dyreforsøk i kosmetikkindustrien, er det fortsatt fritt frem for dyretesting av kosmetikk i andre land. Ved å bruke appen Dyretestet, som er utviklet av Dyrevernalliansen, kan du få en oversikt over hvilke produsenter som tester på dyr, og dem som verken tester råvarer, ingredienser eller ferdige produkter på dyr.

Grunn nr. 5

Huden er vårt største organ, og det som smøres på huden havner i blodbanen, og i kroppen vår. Flere har startet med å lage sine egne produkter, med argumenter som; dersom du ikke vil spise det, ikke smør det på kroppen. Blant annet deodoranter og tannkrem kan lages med matprodukter. Kokosolje og natron, et par dråper med peppermynteolje som smakstilsetning, kan brukes til å lage tannkrem for dem som ønsker det.

Les også: Organique slår et slag for vegansk kosmetikk

Les også: Malin Jacob sine miljøvennlige produkter, Miljøuka