I løpet av noen uker skal Infinitum-folk, forskere og andre som er glade i havet seile fra Oslo til Bergen og videre til Skottland med S/S Vega. På veien skal vi blant annet forske på plast i havet.

Foreløpig skinner solen på pant for havet-seilet om bord på S/S Vega.

Alle mann om bord, ropes det. Siste trossen er løsnet fra pullerten på land. På kaia vinker de oss farvel. Vinden blåser fra nord, og storseilet prydes av et stort og velkjent merke. Pantemerket. Pant for havet.

Det store blå. Havet, som produserer oksygenet vi puster, maten vi spiser og regulerer klima på jorden. Med vindens kraft seiler nå Infinitum og ambassadørene på halvannen måneds miljøseilas til Shetland, Orknøyene og Edinburgh om bord på seilskuta Vega. Underveis skal vi forske, rydde strender, leke og møte andre grønne likesinnede.

Les også: Årets vakreste strandrydding

Synnøve Fagerhaug Dalen undersøker trålprøven for plast. Målet er blant annet å forstå hvor plastforsøplingen i havet kommer fra.

Vega på vei for å løse plastmysteriet

Hvor mange flasker finnes det for eksempel på strendene i Shetland? Og hvor kommer de fra? På norske strender finner vi opp til 8 utenlandske flasker for hver norske. Mange fra den andre siden av Nordsjøen, der de ikke har et effektivt pantesystem slik som i Norge.

I Tigerstaden mønstrer Synnøve Fagerhaug Dalen på skuta. Hun jobber til daglig med plast i Oslo kommune, miljøhovedstaden. Sammen med maskinisten Erik Lindholm skrur hun sammen mantatrawlen, en liten overflatetrål som brukes for å fange mikroplast. Synnøve skal undersøke hjemlige farvann i Oslofjorden for plastfragmenter.

Les også: Nå kan du pante vinflasker

Hunden Maja følger nøye med på trålen som skal fange plast og mikroplast ved S/S Vegas side.

Hunden Maja følger nøye med på trålen som skal fange plast, mikroplast, og hyggeligere ting som lurer i overflaten.

I løpet av hele seilasen skal mannskapet om bord samle mikroplastprøver på oppdrag for Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA), og i samarbeid med SALT Lofoten.

Første tråling gjøres rett sør for Oscarsborg festning. For å hindre kontaminering av prøvene, skal ikke trålen ligge bak båten, slik som andre tråler gjør. I og med at Vega ikke bruker spinnakerbom, blir krana til lettbåten anvendt som trålkran.

Les også: Disse klærne sprer mikroplast

Om bord på Vega saumfares prøvene fra trålen med pinsett.

Prøvene fra trålen saumfares med pinsett. Synnøve plukker blant annet ut plastbiter og mikroplast som skal undersøkes videre: Når man finner ut hva slags plasttyper det er snakk om, blir det også lettere å finne ut hvor plasten kan stamme fra.

– Dette var gøy, utbryter Synnøve.

Erik følger opp med å si at han vil tråle hver eneste dag. For det er spennende forskning. Med på skuta har også mannskapet med en infrarød scanner. Større biter som blir fanget i trålen kan scannes for å gi svar på hvilken plasttype det er.

Viktig å finne riktig plasttype

Det finnes nemlig mange ulike plasttyper, og de anvendes forskjellig. Når man vet plasttypen, kan man med større sannsynlighet si hva plasten en gang har vært. Biter som er så små at de ikke kan scannes, sendes til NIVA for analyse.

Les også: Mikroplast «overalt» ifølge forskere

I trålen finnes alt fra de underligste kryp til mikroplast.

I trålprøven finner man alt fra de underligste kryp til mikroplast.

Malin Jacob, Infinitum-ambassadør og fagsjef for marin forsøpling SALT Lofoten, har jobbet med prøver fra mantatråler tidligere. Sammen med Synnøve setter hun seg på akterdekket for å analysere innholdet i trålen. Det er møysommelig arbeid. Plastbitene er veldig små, og har ofte gjemt seg blant biologisk materiale som tang.

– Se på denne! Det må være et fragment av et tau, sier Malin.

Med pinsetten setter hun den grønne tråden opp mot solen for å få et bedre blikk. Synnøve nikker anerkjennende. Det er ganske sikkert et taufragment, men tråden er for liten til å scannes og blir dermed lagret i en liten glasskrukke for videre analyse.

Les også: Månedens havfrue i juni

Neste stopp for seilskuten Vega: Kristiansand, Stavanger og Bergen!

Neste stopp for seilskuten Vega: Kristiansand, Stavanger og Bergen!

Det lir mot kveld. Himmelen er rød, og Malin og Synnøve skal på nattevakt. Bølgene har tatt seg opp og flere i mannskapet er sjøsyke. Synnøve tar kvalmen med et smil.

– Noen må jo ta ansvar for å ofre til Poseidon, sier Erik.

Klokken nærmer seg seks om morgenen. Den siste timen av vakten er hard, men det såkalte graveyard-shiftet blir belønnet med en magisk soloppgang. Nattevaktene får gå og legge seg. Når de våkner, er de i Kristiansand.

Vega S/S holder mini-lansering av det nye Infinitum Magasinet i Stavanger den 14. juli og i Bergen den 17. juli. Kom og feire med oss, og få noe godt i glasset!

Nytt magasin: Unge miljøaktivister og lokale løsninger