Klær laget av syntetiske stoffer er en av kildene til mikroplasten som vi sender ut i elver innsjøer og i havet. Dyre- og plantelivet lider under den enorme plastforurensningen som dessverre øker for hver dag som går. Visste du at hver gang du vasker klærne dine er du kanskje med på å bidra til problemet?

De tyske surfekameratene, og gründerne av klesmerket og butikkkjeden Langbrett, Oliver Spies og Alexander Nolte, bestemte seg for enten å finne en løsning på problemet eller slutte å selge syntetiske klær. Dette resulterte til slutt i vaskeposen Guppy Friend, som hindrer plastfiber fra fleecejakker og andre klær laget av syntet-materialer pumpes ut med vannet fra vaskemaskinen og ender opp i Naturen.

Les også: Føkk mikroplast!

Mikroplast fra klær er et stort problem

Utslipp av mikroplast fra syntetiske klær via vaskemaskiner til avløp er beregnet til 600 tonn per år i Norge. Fra en vask kan det slippes ut flere titalls tusen mikroskopiske plastfiber som spres over alt i naturen og infiltrerer hele økosystemet. Fleecejakker og treningstøy er typiske helsyntetiske klær, men også mange andre vanlige plagg er laget i syntetisk eller delvis syntetisk materiale. Syntetstoffer blandes med bomull for å gi plaggene stretch, eller spinnes sammen med ull for at stoffet i ullundertøyet eller ullsokkene du bruker på ski skal bli sterkere.

Nå er det imidlertid stadig flere som har blitt klar over at dette utgjør en alvorlig miljøtrussel. Noen produsenter har tatt et oppgjør med problemet allerede før det når markedet, slik som norske Northern Playground med sin nye kolleksjon i økologisk ull blandet med silke.

Vaskeposen stopper mikroplast

Veien tilbake til klær laget kun i stoffer av rene naturmaterialer er både lang og kanskje også urealistisk, selv om en del merker og trender har begynt å fokusere på dette. Enn så lenge er det behov for umiddelbare tiltak gjennom initiativer slik som denne vaskeposen. Andre tiltak kan være vaskemaskiner med ekstra filtreringssystem og/ellermontering av ekstra filter på avløpet, men dette er noe som så vidt er kommet ut i markedet.

I Norge får du kjøpt vaskeposen Guppy Friend bla.a. i butikkene til Kid Interiør og på nett hos Norrøna.

Se video om mikroplastforurensing fra klær, og hvordan vaskeposen Guppy friend fungerer her:

Les også: Mer plast enn fisk i havet i 2050