Kieran Kolle (31) syklet fra Nordkapp til Lindesnes og levde på mat som var blitt, eller skulle bli kastet. Reisen ble til dokumentaren Utgått på dato – en syklende dokumentarfilm om matsvinn.

 

Regissør Kieran Kolle (31) er oppgitt over all den brukbare maten som havner i søpla og bestemte seg for å lage en dokumentar om problemet. Etter den lange reisen har han stor tro på at problemet er løsbart. 

–Når man kaster en tredjedel av all maten så er det helt meningsløst, og det må unngås. Det handler om mangel på rutiner, kunnskap og vilje til å ta vare på maten. Det er nødvendig med en holdningsendring blant folk og de store matvarekjedene. Under andre verdenskrig ble det holdt sterke kampanjer for at folk ikke skulle kaste mat. Kanskje må det en slik kampanje til nå også, slik vi for eksempel har det med «bruk bilbelte»-kampanjene i landet, sier han.

dumps

Dumpsterdivet dere hele turen? 

– Vi dumpsterdivet en del, og da måtte vi alltid være nøye med å vaske all maten etterpå. Men oftest  så ringte vi til butikker i forkant og ba dem holde av mat som skulle kastes. Det var et enormt tidspress ettersom vi selvfølgelig ville ha tak i maten før den ble kastet, sier han. 

ma

Ble dere sponset i forkant av sykkelturen? 

– Utstyr som telt, klær og sykler ble sponset slik at det var mulig å gjennomføre reisen. Sponsing av selve dokumentaren fikk vi gjennom legater og lignende. TV2 visste om ideen på forhånd og var interessert i prosjektet, men det var da vi var ferdig med dokumentaren at de bestemte seg for å vise den, sier Kolle.

Dokumentaren vises på TV2 , 30 mars klokka 22.40. 

tur