I filmserien Trusehaugen kan du følge en gjeng damer med ski- og snowboard, på kortreiste eventyr i vinter-Norge.

Første episode av Trusehaugen-serien tar for seg sesongstart for rustne skibein, med skogs- og bakkekjøring i Oppdal og topptur i Sunndal.

 

Trusehagen episode 1 – Oppstartstrusa

Trusehaugen episode 2 – Toppturtrusa

Trusehaugen episode 3 – Originaltrusa

 

Johanne og Ingrid m/ venninner

Primus motorer for webserien Trusehaugen, er Johanne Askim Adde (skitruse) og Ingrid Lonar (snowboardtruse). Begge er aktive frikjørere, og er en del av jentekollektivet bak turtrusa.no, en uhøytidelig bloggside med fokus på aktivitet, actionsport og friluftsliv. Seff finner du de også på Insta; @turtrusa.

Bak skibrillene: Ingrid Lonar

 

Bak skibrillene: Johanne Askim Adde

Truser med mening

Motivasjonen til turtrusene er ifølge Johanne å synliggjøre det de selv driver med, samt et ønske om å se flere turer, bilder og filmer om norske jenter som leker i naturen.

Tanken bak filmserien Trusehaugen er å få frem mangfoldet av rå truser (Trusehaug-gjengens synonym for jenter, journ.anm.), deres personlighet, kunnskaper og gleder i fjellet, forteller Johanne. Webserien har også et miljøfokus i ekte #pantforpudder-ånd, gjennom å vise mulighetene Norge kan by på og at det er mulig for alle å komme seg ut og ha det gøy i sin egen bakgård.

Ingrid Lonar nyter en velfortjent nedkjøring på ikke best tenkbare snøforhold under topptur i Sunndal.

 

Sesongstart handler om å få høydemeter med kjøring i beina og kroppen over i vintermodus.

Feministiske skiaktivister?

For å finne ut litt mer om disse rå trusene og filmprosjektet, fikk vi Johanne til å svare på et knippe spørsmål. Og ettersom jentenes utstrakte bruk av ordet “truse” gir (i alle fall for noen av oss) et hint om feminisme, startet vi rett å slett med å avklare om vi har å gjøre med en gjeng feministiske ski- og brett-aktivister her.

Er dere feminister?

– Ja, er ikke alle som ønsker likestilling feminister? For vi ønsker vel like muligheter for kvinner som for menn? Det er egentlig noe rart med det spørsmålet, fordi det av en eller annen grunn lett kan oppfattes som negativt ladet å være feminist. Googler man betydningen av ordet feminist, finner man at det kun er en person som arbeider for kvinners likestilling, nemlig at kvinner og menn skal stille likt uavhengig av kjønn i samfunnet. Så ja – da vil vi kalle oss feminister.

Bare jenter altså?

– Hvorfor finnes det serier med bare gutter? Det er aldri noen som stiller seg det spørsmålet, så det er kanskje på tide at vi jenter også viser at det er helt vanlig å være en venninnegjeng på tur. I bunn og grunn ønsker vi jo at alle bare kan henge sammen med sine venner helt uavhengig av kjønn. Fordi i fjellet, og i livet generelt er det jo det som betyr noe: At man har bra folk rundt seg.

Og hva med miljøfokuset og kortreiste turer?

– For oss er det helt naturlig å velge Norge. Vi har et unikt, langstrakt land med utallige muligheter som vi rett og slett aldri blir lei av, proklamerer Johanne.

– Det kan være gøy å reise og se andre kulturer og nasjoner, men vi ønsker å vise mulighetene Norge kan by på, og at det er mulig for alle å komme seg ut i sin egen bakgård. Vi er alle på et vis miljøsyndere, og vi vet at vinteren og kloden ikke har godt av at vi tar med oss skiene eller snøbrettet og reiser vekk fra vår egen leikeplass til fordel for pudder på andre siden av jordkloden. Tar man sånne avgjørelser for ofte, kan vi risikere å miste vinteren som vi er så glad i. Og det ønsker vi i minst mulig grad å bidra til.

Første episode – OppstartsTrusa:

Hva skjer i første episode?

– I første episode tar vi på oss oppstart-trusa og starter sesongen på Oppdal. Rustne skibein får varmet opp til resten av vinterens eventyr.

Hvor var dere på tur?

– Dagene inneholdt bakkekjøring i Oppdal skisenter, lek i skogen og en tur til toppen av et fint fjell i Sunndal.

Hvilke truser er med dere i første episode da, og hvorfor akkurat de?

– Vi har maaaaange vi kunne tenkt oss å ha med på tur, men det er nok litt tilfeldigheter og timing som avgjør hvem som er med i de ulike episodene. I første episode inviterte vi med oss Una Tveit Hauan og Marit Skjelbred Knudsen, forteller Johanne.

– Kort fortalt er Una ei rå og skiglad turtruse fra Stavanger. Uredd og ydmyk på samme tid – hun har bare et stort hjerte for folk og fjell. Marit er en leken skitruse fra samme by, med sans for fart og spenning og latter og smil som sitter løst. Man blir bare glad av å være på tur med de to!

Turtruser uten goggles: Marit (foran) og Ingrid (bak)

Skjedde det noe spennende under filmingen?

– Hele opplegget var vel jevnt over ganske spennende! Vi kjente litt på spenningsmomentet med at det er første gang vi gjør dette på denne måten. Men som vanlig, så ordner alt seg når man er en god gjeng – og det gjorde det denne gangen også! Vi hadde det i hvert fall veldig gøy hver dag og kosa oss i fjellet. Det var litt spesielt for oss å ha med flinke filmere den ene dagen, opp i en fjellside som var dekt med mer stein enn snø. Veit ikke hvor mange filmprosjekt som har investert i det før? Men det er ekte vare da, og hvor ofte er det egentlig perfekt pudder i de norske fjella? Det er på tide å vise frem fjellet slik det virkelig er for folk flest!

Trusehaugen er planlagt i 5 episoder gjennom vinteren 2019. Stay tuned!

 

Les også om vennegjengen som dro på snøjakt med el-sykkel:

Roll and ride: På snøjakt med el-sykkel