På ferie legger vi som regel igjen et betydelig fotavtrykk, på både godt og vondt. Men heldigvis kan vi gjøre noen enkle grep for å bli en mer ansvarlig turist.

lars copySol og sommer er rett rundt hjørnet, og tiden er inne for å være mest mulig ute. Spesielt mange drar mot havet på denne tiden av året, til hytta eller til en eksotisk strand. På reise, og som turist, er det ikke alltid like enkelt å ta bevisste og miljøvennlige valg. Men heldigvis finnes det noen enkle ting vi alle kan gjøre, og som har stor betydning.

DNT Ung lanserte nylig miljøvettregler for friluftsliv, som vi i Nordic Ocean Watch støtter opp om. I tillegg har Nordic Ocean Watch sine egne tavahatips, som er konkrete forslag til ting du kan gjøre for å ta vare på havet i din hverdag og på ferie.

Her er tre tavahatips jeg synes du skal pakke med deg i bagen i sommer, uansett hvor du befinner deg.

Ikke ødelegg det du kom for å nyte:

6 millioner tonn solkrem renner ut i havet hvert år. Syntetisk solkrem inneholder oxybenzone som både er hormonforstyrrende og dreper korallrev. Ikke ta livet av det du kom for å leke med, velg naturvennlig solkrem uten oxybenzone.

Reduser ditt plastavtrykk: Ingen plast takk!

8 millioner tonn plast fra land havner i havet hvert år. De landene som har størst plastutslipp er også våre favorittdestinasjoner. Det viktigste du kan gjøre som turist er derfor å redusere ditt eget plastforbruk og lære deg lokalspråkets versjon av “Ingen plast, takk!”

Ikke la havet gå tomt, velg riktig sjømat:

90 prosent av verdens store fiskebestander er fisket bort. Hvis vi skal ha fisk i havet i fremtiden må vi ta aktive og bærekraftige valg som forbrukere nå. Last ned WWFs Sjømatguide, din guide til de gode sjømatvalgene.

DNT Ung og organisasjonen Protect Our Winters (POW) sine miljøvettregler for friluftsfolket:

vett

Artikkelen ble publisert i sammenheng med verdens miljødag, 5. juni. En dag som skal brukes til å øke bevisstheten rundt miljøspørsmål, reflektere over hvilket avtrykk vi personlig legger igjen i verden, og hvordan vi kan redusere vår egen miljøpåvirkning.