Hvorfor bidra til å ødelegge planeten når det finnes så mange bra alternativer? Her er tre ting du kan gjøre som ikke involverer å shoppe planeten i hjel – til inspirasjon på både grønn fredag og resten av året.

Anette Bastviken fra Radical Broccoli elsker å shoppe brukt og vintage - en perfekt aktivitet på grønn fredag!

Anette Bastviken fra miljølivsstilsbloggen Radical Broccoli er storfan av vintageshopping. Her i kåpe fra Reprise Vintage og sko fra Tise. Foto: Radical Broccoli

Kjøp brukt!

Moteindustrien er en av de mest miljøødeleggende i verden. Går du derimot for bruktshopping fra nettsteder som Tise, Finn eller din lokale vintagebutikk, kan du gå shoppingbananas med god samvittighet. Du får også råd til å shoppe mer. Om du velger brukt, er det nemlig black friday hele året: Alt har stort sett avslag på 10 til 90 prosent av originalpris.

Alt kan egentlig kjøpes brukt, ikke bare klær og sko. Finn.no er en gavepakke av alt fra fine møbler og verktøy til vannkokere og vaser. Alt man måtte trenge, eventuelt «trenge», altså, helt uten miljøavtrykk.

Repairable Oslo Foto: Nadia Frantsen

Repairable-teamet Henrik Sandberg, Ingvill Kerob og Louisa Bond tilbyr reparasjonstjenester på klær og sko i Oslo. De håper blant annet på at Norge skal gjøre som Sverige og kutte momsen på 25 % for reparasjoner. Foto: Nadia Frantsen

Reparer!

Tenn et stearinlys eller to, parker i sofaen med podcast, lim, nål og tråd og reparer tingene dine. I tillegg til å være en ekstremt tilfredsstillende og antakelig veldig mindful aktivitet, skåner du naturen for en hel masse ulumskheter. Reparerer du for eksempel et par jeans i stedet for å kaste dem og kjøpe nye, sparer du kloden for om lag 11 kilo CO2, en halv liter kjemikalier og bruk av 2 500 liter vann. Vet du ikke helt hvordan du skal gå fram for å reparere noe, har Youtube stort sett svaret.

Om du likevel vil outsource repareringsprosjektene dine, er en lokal skredder, skomaker eller en kyndig slektning alltids en mulighet. De to førstnevnte alternativene er dyrere enn de burde være (takk norske politikere som foreløpig ikke har kuttet moms på reparasjoner), men det er som regel billigere å reparere enn å kjøpe nytt. Bor du i Oslo-området, kan du få elektronikk reparert gratis (!) på fiksefestene til Restarters Oslo, eller kjøpe reparasjon av klær fra gründer-bedriften Repairable.

Det finnes mange alternativer til Black Friday. En tur ut, for eksempel.

Ingenting som når naturen bjudar på. Foto: Ina Vikøren

Kom deg ut!

En fin metode for å flykte fra black friday, men også en god idé de andre 364 dagene i året. Kom deg ut, og se at livet kan by på andre ting enn nye dingser, klær og reiser til fjerntliggende strøk. Få sårt tiltrengt dagslys, se på den gratis solnedgangen, eller om du bor i nord på denne tiden av året: Få en raus dose frisk luft. Ta med varm drikke, varme klær og venner, sprett en pils og grill noe digg mens du snikscroller gjennom søkene dine på Tise.

God, grønn fredag!

Infinitum-ambassadør Ina Othilie Vikøren er heller ikke så glad i Black Friday. Les hennes rant om det her:

Black Friday – en svart dag for jorden