Visste du at trær hører, smaker, husker og kommuniserer med hverandre – og har et helt eget følelsesliv?

Trær i solnedgang

Pleier du å få en følelse av å vandre blant sjelevenner, ja, nesten tenktende vesener, når du rusler rundt blant trærnes sus? Pleier du dessuten å bli lettere til sinns etter at du har studert mønsteret på vakre strukturerte blad fra trær? Dette er ikke noe å bekymre seg for; du er ikke blitt rar i skogen.

– Mange blir takknemlige og føler en slags lettelse over at jeg har gitt en forklaring på noe som de selv har gått og tenkt på, sier den kanadiske skogforskeren Suzanne Simard.

Det hun mener er at trær ikke bare kan kommunisere med hverandre via sine røtter, men også på en intelligent måte støtte svakere kamerater ved å dele av sine næringsressurser. Vi må altså være mye mer forsiktige med deres livsmiljø.

Trær har et eget følelsesliv
Beroligende trær

Og så er det dette med naturens beroligende strukturer. Selv på dette feltet finnes det nye forskningsresultater. Caroline Hägerhäll, professor ved Sveriges landbruksuniversitet, forteller i avisa Skogsvärden at; “Dette dreier seg om at naturens mønster er rikt på detaljer, og at det samtidig finnes en helt unik form for system”.

Hun benytter det geometriske begrepet fraktaler. Og forklarer at den rette miksen av gjentagelse og variasjon hos for eksempel en bregne gjør at man samtidig som man beundrer naturens undere kan “tenke på noe annet, og vende oppmerksomheten innover og får muligheten til restitusjon”.

I skogen blant alle trær finnes, med andre ord, dine virkelig gode venner.

Trær i skogen