Se for deg at det går an å spise forpakningen til maten din. Det går faktisk an, takket være produktdesignerne Hanna Billqvist og Anna Glansén, som utviklet konseptet Tomorrow Machine. 

4Et av konseptene i Tomorrow Machine kalles This too Shall Pass, og er en serie med matemballasje, der emballasjen har like kort levetid som matvaren den inneholder. Pakken og innholdet arbeider i symbiose, forteller den svenske designerduoen.

Et eksempel er olje-emballasjen som er laget av karamellisert sukker, belagt med voks. Du åpner den ved å knekke den som et egg. Når materialet sprekker, beskytter ikke voksen sukkeret lengre, og pakken smelter når den kommer i kontakt med vann.

3

– Vi valgte å jobbe med emballasje fordi det har en stor betydning at produktet er miljøvennlig, ettersom flertallet av ulike emballasjer i dag kun brukes én gang før det kastes. Vi jobber med forskningsselskaper som utvikler nye miljøvennlige materialer som det ennå ikke er funnet bruksområder for. Det er mye forskning på cellulose i Sverige, ettersom store deler av landet består av skog. Derfor er det naturlig for oss å jobbe med cellulosebaserte materialer som er godt egnet for emballasje.

2Kvinnene bak Tomorrow Machine har også utviklet et annet konsept kalt Sustainable Expanding Bowl, som er laget i samarbeid med forskningsselskapet Innventia. Emballasjen er laget av frystørket mat, der du heller varmt vann direkte inn i pakken for å tilberede maten, som for eksempel frystørkede nudler.

Hva gjør Sustainable Expanding Bowl miljøvennlig?

– Pakken kombinerer flere ulike aspekter av bærekraft. Ettersom den er komprimert, sparer den mye plass, samtidig som den er laget av 100 prosent bio-baserte og biologiske nedbrytbare materialer. Når man heller varmt vann i pakken reagerer det mekanisk-aktive materialet med varmen, og den komprimerte pakken omvendes til å bli en serveringsskål. Dette er den nye generasjonen av bærekraftig emballasje, der man bruker materialer som både er smarte og miljøvennlige.

1

Hva er planene for fremtiden?

– Vi vil fortsette å jobbe med miljøvennlig emballasje og nye materialer. Vi har en lidenskap for alle typer ny-teknologi og vil i fremtiden også jobbe med andre produkter og tjenester. Vi har til enhver tid fokus på bærekraft, enten vi jobber med emballasje eller noe annet.