Tomatgangsteren Ron Finley har endret loven, så innbyggerne i Los Angeles kan dyrke egen frukt på fortauet. Nå jobber organisasjonen hans for at byboere over hele verden skal dyrke sin egen mat.

Ron Finley jobber for at byboere skal dyrke sin egen mat

KURSER LOKALBEFOLKNINGEN: I bakhagen kurser assistenten til Ron Finley lokalbefolkningen i hvordan de kan dyrke sin egen frukt og grønnsaker.

For noen år siden bestemte Ron Finley seg for å begynne å dyrke grønnsaker utenfor huset sitt sør i Los Angeles. Han var lei av å bo i en “food desert”, der det ikke fantes annet enn hermetiserte grønnsaker og sprøytemiddelfrukt på kjøpesentrene, så han stakk fingrene i jorda og omgjorde den lille gressflekken mellom huset og fortauskanten til en grønn oase, der det snart bugnet av tomater, salat og appelsiner.

Naboene til Finley fikk lov til å plukke med seg frukt og grønnsaker når de passerte huset hans. Hovedregelen var at de kunne betale etter evne og ta etter behov. Og behovet var stort i det fattige hjørnet av LA, der fraværet av sunn mat har medført en livstruende fedmeepidemi.

Les også: Grønnsaks- og verdidyrking på tak i Oslo

Les også: Et miljøvennlig hus bærer meg seg en helt egen livsstil

Lovens lange arm skygget imidlertid snart for Finleys plantevekster, ettersom han ikke juridisk sett hadde lov til å dyrke på offentlig område. Finley ble bedt om å fjerne plantene, men han nektet. Snart ble han kjent som tomatgangsteren.

Den lange kampen for å dyrke sine egne grønnsaker er gjengitt i en TED-talk, som er sett av mer enn tre millioner.

Urbant landbruk

Nå er loven endret og innbyggerne i Los Angeles kan dyrke egen fortausmat. Organisasjonen hans, Ron Finley Project, har kjøpt huset han tidligere leide og Finley selv reiser over hele verden og snakker om urbant landbruk.

I den inngjerdede hagen sør i Los Angeles, tripper assistenten hans Ashleigh Carter rundt mellom sitrontrær og solsikker. Carter har jobbet for organisasjonen siden hun slapp ut av fengsel for fem år siden. Mens Finley farter rundt, holder hun kurs for lokale skoleklasser og foreldre om hvordan de kan dyrke mat. Ifølge Carter er det ikke mangel på dyrkbar jord, selv ikke i storbyen Los Angeles. Folk må bare endre vanene sine. Og bli mer bevisste.

Ron Finley og assistenten Asleigh Carter dyrker mat hagen

MATFENGSEL: Ashleigh Carter mener deler av Los Angeles er et matfengsel. Det vil hun gjøre noe med.

– Se rundt deg, det er jo nok av tomme tomter her i Los Angeles. Det kan dyrkes grønnsaker og frukt overalt. Vi trenger ikke engang å være kreative. Vi må bare gidde, sier hun.

Carter engster seg ikke bare for fedmeepidemien i nabolaget.

– Dårlig ernæring fører ikke bare til overvekt, det er også svært ødeleggende for unge barns mentale helse og kognitive utvikling. Mange unge sliter på skolen på grunn av dårlig ernæring. Istedenfor friske grønnsaker, propper de ungene med ADHD-medisiner. Det er sant at du blir det du spiser, men det er enda mer sant at du blir det som du spiser har spist. Hvis maten din er sprøyta med kjemikalier, så forstyrrer det hjernekjemien.

Ron Finley jobber for at innbyggerne skal spise sunn mat

LOKAL MAT: Lokal og organisk mat bedrer ikke bare din fysiske og mentale helse, ifølge Carter. Det er også viktig for miljøet.

Vreden med kjedene

Når Carter sitter på kontoret, hører hun ofte at naboene røsker i appelsintreet eller sitrontreet og plukker med seg frukt. På sikt håper hun at de også blir flinkere til å dyrke selv og lære av hverandre, hvilket hun også tror vil styrke naboskapet

– Jeg tilbrakte deler av barndommen i Mexico. Der nede kjenner alle naboene hverandre, og de oppdrar til en viss grad hverandres unger. Jeg prøver å å skape litt av den samme fellesskapsfølelsen her gjennom matproduksjon. Å dyrke mat er en flott måte å bli kjent med naboene. Tenk hvis det var sånn at den ene naboen dyrket tomater, den andre sitroner. Gjennom å gi hverandre mat bygger man lojalitetsallianser, sier hun.

Hagen til Ron Finley bugner av frukt og grønnsaker

SOLSIKKER: Hagen til Ron Finley Project bugner over av frukt og grønnsaker.

Listen over fordeler ved å dyrke egen mat er endeløs, ifølge Carter. Hun mener også at det er en viktig miljøsak.

– Når du plukker med deg et eple fra en av de store matvarerkjedene, så vet du ikke hvor lang transportdistanse det eplet har bak seg. Det brukes masse drivstoff på å transporterte frukt og grønnsaker rundt i dette landet.

Carter mener det ikke er noen unnskyldning at det er billig og lettvint å handle hos de store matvarekjedene.

Det er ikke billig å handle på Wallmart, det er dyrt. Det koster miljøet dyrt. Og det koster din egen mentale helse dyrt. Vi trenger en matrevolusjon.

Les også: Den lykkelige gården

Les også: Pengene først, insektene sist