Interiørshopping tærer enormt på naturen – heldigvis er det mulig å gjøre hjemmet sitt mer klima- og miljøvennlig! Her er interiørarkitekt Hannah Nordhs syv råd for et grønnere hjem.

Nordmenn er verdensmestere i oppussing, noe som går hardt ut over kloden. Heldigvis finnes det måter du kan skape et vakkert hjem på, som også er klima- og miljøvennlig! Foto: Hannah Nordh

Hvilke møbler, duppeditter og tekstiler vi velger å ha hjemme, har en enorm påvirkning på havene våre, og på klima og miljø generelt.

Det kan imidlertid være vanskelig å finne informasjon om gode valg år man skal innrede eller bygge noe hjemme. Men, man kan i hvert fall prøve å gjøre så bærekraftige valg som mulig! 

Her er noen tips til et mer miljøvennlig interiør:

  • Tenk igjennom innkjøpene dine nøye på forhånd. Trenger du virkelig dette? Er det noe du kommer til å sette pris på lenge? Kan du kanskje heller bytte om litt og fikse på møblene og tingene du allerede har, i stedet for å kjøpe nytt? Ved å forlenge livet til møbler som allerede eksisterer, sparer du verden og havet for mer CO2-utslipp, miljøgifter og lange transporter.
  • Finnes det gjenbruksalternativer du kunne tenkt deg istedenfor? Ta deg tid og se deg rundt på loppemarkeder, ombruksstasjoner, Finn, Tise eller i lokale bruktbutikker. Det finnes også foretak som re-designer gamle møbler til nye.
  • Om du kjøper nytt: Velg materialer med minst mulig klima- og miljøavtrykk. Som en hovedregel er for eksempel tekstiler av lin langt mindre miljøskadelige enn bomull. Materialer i tre medfører også langt mindre utslipp enn materialer laget av ny metall. Har du lyst på en hylle laget av stål, eller en smoothiemaskin i stål, for eksempel, sparer du klima og miljø for utrolig mye ved å kjøpe disse brukt i stedet.

En tommelfingerregel: Rene trematerialer (men ikke fra regnskog e.l.) er både vakre og mer miljøvennlige enn andre materialer – men brukt er alltid best. Foto: Wicker Paradise / Flickr 

  • Velg, hvis mulig, bort plast og billige plastlaminatmøbler (møbler som har en kjerne av sponmateriale og en overflate av plast med printet tekstur), og velg heller materialer som for eksempel heltre og stål (om det skal brukes lenge). Kan materialet gjenbrukes eller resirkuleres når levetiden er over?
  • Gjør research. Noen produsenter viser frem hvordan, hvor og av hva de produserer produktene sine av, selv om denne bør leses med et kritisk blikk. Har de en bærekraftsrapport, for eksempel? Finnes det ikke informasjon, er det kanskje bedre å velge noe annet.
  • Finn ut hva forskjellige miljømerkinger innebærer. Noen fine du kan starte med, er Svanemerket, EU Ecolabel, Blå Engel, FSC og DIN CERTO.
  • Tenk over hvor det du kjøper er produsert – men det har ikke alt å si. Det sier seg litt selv at jo nærmere, jo mindre utslipp fra transport. Men også måten det du kjøper fraktes på, er viktig. Kortere avstand betyr ikke nødvendigvis at produktet i seg er mer miljøvennlig – å frakte et trebord fra Spania (så lenge det ikke skjer med fly) er antakelig langt mindre skadelig for klimaet enn å kjøpe et stålbord produsert en meter utenfor døren din. Men kan du kjøpe møbler og interiørartikler av både kortreiste og bærekraftige materialer, har du antakelig har spart havet for en god del utslipp fra fraktbåter.

Generelt, altså: Unngå å handle på impuls, gjør research og lev mer bærekraftig. Da kan vi både få et friskt hav, en sunn klode og en pen sofa hjemme!

Les mer om hvordan innredningen vår påvirker livet i havet her:

Hva har interiør med havet å gjøre?