Hvert år kastes millioner av snusbokser laget av plast i naturen eller i søpla. I dag ble den første panteordningen for snusbokser lansert i Oslo.

Nå kan du pante snusboksene dine

Nå kan du levere snusbokser her, i den snusfargede Swedish Match-containeren foran Oslo S. Foreløpig tas alle typer snusbokser imot.

80 millioner snusbokser selges i Norge årlig. Det utgjør 1200 tonn plast til sammen. Havner 10 prosent i naturen, blir det 120 tonn plastsøppel på avveie.

– Vi ønsker å sette fokus på plastforsøpling, og gi snusboksene en verdi, sier Erlend Wessel Carlsen, kommunikasjonssjef hos snusprodusenten Swedish Match.

Det er fullt i Swedish Match’s militærgrønne container-butikk ved Oslo S. I dag ble nemlig den første forsøks-panteordningen for snusbokser lansert.

Åtte snusbokser rydder én kilo plast

Panteordningen går ut på at du kan levere dine snusbokser i container-butikken som ligger foran hovedinngangen til Oslo S. Men du får ikke penger tilbake, som i panteordningen for drikkeemballasje, forteller Carlsen.

I stedet donerer selskapet én krone til plastopprydding for hver innleverte snusboks.

Les om hvordan det startet her: Vil ha pant på snusbokser

Anja Stokkan og Erlend Wessel Carlsen fra Swedish Match tester pantesystem for snusbokser

Erlend Wessel Carlsen, kommunikasjonssjef i Swedish Match, og Anja Stokkan, Oslos første plastsjef (les intervjuet med henne her) tester ut pantesystemet for snus.

Én snusboks (eller en krone, altså) betaler for opprydning av 125 gram plast. Åtte snusbokser kan dermed betale for en kilo plast.

Du kan også doble innsatsen ved å legge igjen e-postadressen din. Da betaler Swedish Match to kroner til plastopprydding.

– Da kan du få beskjed om hvordan det har gått med donasjonen din per e-post. Har pengene fra snusboksene dine bidratt til å betale for opprydding av 100 kg plast i Indonesia, for eksempel, får du informasjon om det. Det bidrar til å skape engasjement, og det er jo noe av det vi vil oppnå, sier Carlsen.

Få vite hvor du bidrar til å rydde plast

Sporingen av hva din donasjon går til, gjøres ved hjelp av blockchain-teknologi. 

E-posten du eventuelt måtte oppgi, sendes til Empower, en norsk startup som betaler lokalbefolkning for å rydde plast rundt om i verden. 

Wilhelm Myrer i Empower arrangerer strandryddinger verden rundt. Selskapets mål er å bidra til mindre plastforsøpling, og mindre plast i havet

Wilhelm Myrer er medgründer i Empower, en startup som tilbyr privatpersoner og bedrifter å betale for plastrydding rundt om i verden. Hva pengene går til, spores ved hjelp av blockchain-teknologi.

– Registrer du e-posten din, sender vi deg en bekreftelse på donasjonen din. Også får du en ny e-post med informasjon om hvor donasjonen har bidratt til å rydde plast, sier Wilhelm Myrer, en av medgründerne i Empower, som er til stede under arrangementet.

– Det blir ikke noe spam, forsikrer han.

Gir barn penger til skolelunsj

Når du leverer snusboksen(e) kan du velge om du vil donere til organisasjonen Nordic Ocean Watch som rydder strender i Norden, eller om du vil donere til Empower.

Empower samarbeider med Nordic Ocean Watch, og vil gi samme informasjon til dem som velger å donere penger dit.

Les: Norsk startup vil betale for strandrydding

Empower bidrar til å rydde strender - og dermed til å redusere mengden havplast

I august samlet Empower inn et halvt tonn søppel med en strandrydding på Bali. Les om hvordan det gikk til her. Foto: Medewi B.R. / Empower

Empower har blant annet startet sitt første permanente mottak i Laos, forteller Myrer.

– Vi har gitt jobb til pensjonister og barn, blant annet, som ikke har råd til mat. Barna plukker i et frikvarter, for eksempel, også kjøper de skolelunsj for pengene, sier han.

– Så langt har vi ryddet mye mer plast og søppel enn vi trodde vi skulle få til. Bare i en liten landsby i Laos har det blitt plukket 4 tonn i løpet av et par måneder.

Finner snusbokser fra svenskehandel

Simen Andreas Knudsen, leder av innovasjonsforetaket Floke og ambassadør for Infinitum Movement, tror prosjektet kan bety mye for rydding av både snusbokser og plast generelt.

Simen Knudsen støtter et nytt pantesystem for snus

Simen Knudsen hadde tatt med en hel pose snusbokser, funnet i Hoddevika på Vestlandet, til Oslo. Han er blant annet leder for miljøkollektivet Nordic Ocean Watch, som arrangerer strandryddinger i hele Norden.

– Det er viktig for at folk ser at plast har en verdi. Målet er at flest mulig snusbokser skal leveres inn her, og ikke havne ute i naturen, sier han.

Som leder av miljøkollektivet Nordic Ocean Watch arrangerer Simen også strandryddinger, blant annet i Hoddevik i Sogn og Fjordane.

– Vi finner en del svenske og norske snusbokser der, men de fleste finner vi nær mer befolkede steder som Jæren og i Oslo. De svenske boksene er ikke kastet i Sverige – de er antakelig kjøpt på svenskehandel, og havner i havet og naturen her i Norge, sier han.

Snuspriser hører for øvrig heller hjemme i naturen. Den tynne posen rundt snusen inneholder nemlig et bindemiddel som brytes ned til mikroplast dersom de blir liggende i det fri. 

– Fargen var ment å være verdens styggeste

Swedish Match tester ut pant på snusbokser

Setter man en pris på prisen, vil man kanskje unngå at plastboksene kastes. Foto: Swedish Match

Det var i forbindelse med at alle norske snusbokser fikk en gusjegrønn farge for å gjøre snusing mindre attraktivt, at de fikk idéen til å lage en panteordning, forteller Carlsen. 

– Fargen viste seg å være kul, selv om den er ment å være verdens styggeste.

At alle snuspakker kommer i samme farge, kan nemlig bidra til å forenkle resirkuleringsprosessen. Konseptet har fått navnet 448C, oppkalt etter fargekoden på emballasjen.

Swedish Match tester pantesystem for snusbokser

Også barn kan pante snusbokser, sier Erlend Wessel Carlsen fra Swedish Match. -Ingen slipper inn hit i butikken uten leg. Men om de kommer med en voksen for å donere snusbokser, går det selvfølgelig helt fint.

Vil ha gjenbruk av snusboksene

Neste skritt blir å finne ut hva man kan bruke de innleverte snusboksene til. Carlsen ønsker blant annet å kunne gjenbruke boksene på et eller annet vis før de resirkuleres, for å spare miljøet.

– Vi er veldig åpne for ideer. Både til hva boksene kan brukes til etter at de er vasket, og hva de kan brukes til etter at de er resirkulert, sier han.

– Om det er noen som kommer på noe lurt, er det bare å ta kontakt!

Opptatt av plast i havet? Les Simens inspirerende tekst om årets store strandryddings-ekspedisjon her:

Der ingen skulle tru at nokon kunne rydde havplast