Samarbeidsaktørene bak Tekstilaksjonen ønsker å gjøre det like naturlig å reparere, dele eller resirkulere klær og tekstiler som å pante flasker.

“Å gjenvinne gamle klær er både enkelt, lønnsomt og bra for miljøet.”

”Rydd skapet, skuffen eller boden! Ta med deg det ubrukte, det feilkjøpte, det krympede, det slitte og det ødelagte til Jernbanetorget. Alt fortjener en ny eier, en ny mulighet eller et nytt liv”.

Slik lyder velkomstordene til Tekstilaksjonen, som er Norges største dugnad for gjenbruk og resirkulering.

Denne helgen har ulike aktører som H&M, Bik Bok, Fretex, Røde Kors og Tise troppet opp på Jernbanetorget for å hjelpe enda flere til å se hva som skjer med tekstiler som resirkuleres. Man kan blant annet reparere klær som er ødelagt, og få tips til hvordan man kan selge gamle skatter.

7

I boden til Tise og Fretex kunne folk ta bilder av tingene sine og legge dem ut for salg.

Midt på Jernbanetorget står brakker fulle av klær og mennesker i en sirkel. I midten av området sitter det flere barn som vever og reparere ulike tekstiler.

Else, en dame fra Bergans, lapper sammen tøystykker på en symaskin. En av dem som venter på å få sin jakke reparert er Thomas Bruun. Han jobber for den relativt nye appen Tise, som også er tilstede under aksjonen, og så sitt snitt til å endelig få favorittjakka si fikset.

Vanja Hendriksen som jobber for Bik Bok, hjelper Thomas Bruun med å stryke og fikse en jakke.

– Jeg kjøpte den på Fretex for et par år siden. De ulike bodene gjør masse forskjellig. Hun som går forbi der for eksempel, sier Thomas og peker på en dame med et målebånd rundt halsen.

– Hun jobber for en barnehage og lager nytt design av gamle eller ødelagte tekstiler.

Karoline Gjermundsen er markedsføringssjef for Tise, som driver med kjøp og salg av klær.

Vi ønsker å være en felles arena der alle bidrar til gjenbruk av tekstiler, sier Karoline Gjermundsen som er markedsføringssjef for Tise.

– Vi gir tips til hvordan man får solgt diverse ting man ikke bruker lenger. Folk kan komme og ta bilder av tingene de vil selge, og vi hjelper dem med å komme i gang. Ei dame hadde for eksempel kjempefine vesker fra merkene Céline og Luis Vuitton, som hun gjerne ville selge, men som ønsket vår hjelp til å få dem solgt.

–Alt fortjener et nytt liv

I en innsamlingsboks tar Fretex og UFF imot plagg som folk vil kvitte seg med. Alt av sko, tilbehør og tekstiler er de takknemlige for. De poengterer også at selv om gardiner, klær eller andre tekstiler er ødelagt, kan de brukes til materialgjenvinning, som for eksempel pussefiller eller redesignprodukter.

“Tekstilaksjonen ønsker å øke kunnskapen og engasjementet om gjenbruk og resirkulering av klær. Hvis alle etablerer gode vaner gjennom hele året vil ingen tekstiler havne i avfallet.”

– Meningen er at flere butikker som er opptatt av bærekraft skal være et spleiselag, og det skal resirkuleringssirkelen vi står formet i, illustrere. Vi ønsker å være en felles arena der alle bidrar til gjenbruk av tekstiler, sier Karoline.

Benedicte Eie deler ut bærenett som er laget av gamle British Airways-uniformer.

– Buksene mine er laget av resirkulert bomull, og jakka mi er av resirkulert ull, som er samlet inn i butikk, sier Benedicte Eie. Benedicte er bærekraftansvarlig i H&M Norge. Hun deler ut bærenett til forbipasserende, og forteller at veskene er laget av resirkulerte uniformer fra British Airways.

Her illustreres Tekstilaksjonens visjon om at alt fortjener et nytt liv.

Lager gallakjoler av flasker

– Et selskap som holder til i Nederland resirkulerer alt fra politi- og militæruniformer og lager nye produkter av det, sier hun og viser frem en blå og en grønn lommebok.

– Folk er flinke til å donere klær, men allikvel kaster vi nesten fem bæreposer klær og andre tekstiler i restavfall hvert år. Vi vil at folk skal forstå at det går an å levere det som er ødelagt også. Dette skjørtet her for eksempel, er laget av gamle brusflasker og glass. Det går an å lage gallakjoler av flasker også, sier hun.

– Det går an å lage gallakjoler av flasker også, sier Benedicte Eie og viser frem et skjørt laget av glass og brukte plastflasker.

3