Silje Andersen er en av de sju gründerne bak BySpire, et framtidsrettet teknologifirma som dyrker bærekraftige grønnsaker lokalt, vertikalt og under jorda.

Utstyr brukt av BySpireKan du fortelle hvordan og hvorfor BySpire ble til?

– Hydroponisk dyrking benytter vann med tilsatt næring istedenfor jord. Vertical farming er et konsept der hydroponisk produksjon flyttes inn og stables i høyden, noe som er ekstremt areal- effektivt. Dyrkingen skjer i helt kontrollerte miljøer, så vi kan forhindre at næringssalter og andre skadelige midler forurenser miljøet. Samtidig bruker vi ikke sprøytemidler. Konseptet har hatt stor suksess i utlandet, og vi ønsket å ta teknologien til Norge. I dag importerer vi store mengder grønnsaker med lang transport, høye utslipp og mye matsvinn. Teamet vårt består av sju mennesker med forskjellig bakgrunn, men samme visjon: Å kutte importen på grønnsaker ved å dyrke høyteknologisk i Norge året rundt. Du kan kalle oss de nye tech-bøndene.

Hva er din rolle i BySpire?

– Jeg jobber med kommunikasjon, markedsføring og PR i BySpire. Jeg er enormt heldig som får være medgründer i et så miljørettet selskap, som bygger noe for framtiden. Jeg tror vi trenger en revolusjon i matindustrien, hvor vi blir mer bevisste på hvor maten kommer fra og hvordan den produseres.

Silje Andersen i BySpire

Hvilke tanker har du om bærekraftig matproduksjon i framtiden?

– BySpire skal bidra ved å dyrke lokalt de grønnsakene det går an å produsere i Norge. Det startet med et laboratorium på 20 kvadrat, og nå har vi et nytt vertikalt anlegg på 150 kvadrat i Green-house Oslo. Vi vil også bidra til utdanning av barn via skoler og barnehager. Ved å benytte oss av det fremste innen teknologi, kan Norge gå foran som et eksempel og produsere bærekraftige grønnsaker i et land med utfordrende klima. Derfor har vi signert en klimaavtale med kommunen for å hjelpe Oslo til å bli en mer bærekraftig by.

Hvordan har tilbakemeldingene vært?

– Responsen er enorm! Det begynte med en crowdfunding-kampanje i mars. Filmen nådde ut til over 200 000 mennesker organisk, og vi fikk inn totalt 110 000 kroner. Under Oslo Innovation Week var vi med på 100 pitcher, og var blant de 10 som gikk videre til finalen under DNB NXT; Norges mest innflytelsesrike møteplass for gründere og investorer. BySpire er også kåret til topp 10 oppstartsbedrifter i Norge. Vi har ikke lansert produktene ennå fordi vi stadig er i en testfase, men kunder fra flere ulike matbransjer står allerede i kø. Vi kan tilby urter og salater av høy kvalitet til befolkningen, tilpasset ulike behov, samtidig som produksjonen er bra for miljøet.

Planter dyrket av BySpire

Hva er dine beste tips for en mer miljøvennlig livsstil?

– For meg er kanskje den viktigste miljøregelen at holdbarhetsdatoen bare er en pekepinn. Vi kaster altfor mye
mat som fortsatt er i god stand. Smak og lukt for å finne ut om maten fortsatt kan spises. Mer økonomisk og bedre for miljøet. Og viktigst av alt, motiver andre til å leve mer miljøvennlig!

Har BySpire noen internasjonale forbilder?

– Ja! The Spread i Japan har installert sin første robotdrevne Tech-farm, og dyrker 30 000 salathoder daglig. Aero- farms i USA har også kommet langt, og det finnes en Underground Farm i London som dyrker grønnsaker i bomberom under jorda. BySpire skiller seg ut ved å tilpasse produksjonen til det norske markedet, som er mer fokusert på kvalitet.

Bærekraftige planter av BySpire