Da barn og unge gikk ut i gatene istedenfor på skolen, fikk mange øynene opp for at unge bryr seg om miljø og klima. Men det har de tross alt gjort en stund. Møt sju unge miljøhelter fra ulike hjørner av verden.

De unge miljøaktivistene Melati og Isabel Wijsen fra Bali jobber for å rydde havet og strender for plast

Søstrene Melati og Isabel Wijsen fra Bali jobber for å rydde havet og strender for plast. Foto: UNEP/Shawn Heinrichs CC BY-NC-SA 2.0 / Flickr

Melati (18) og Isabel (16) Wijsen, Indonesia

Søstrene Melati og Isabel Wijsen var 12 og 10 år gamle da de lærte om Nelson Mandela og Mahatma Ghandi på skolen. De spurte seg selv: Hva kan vi som barn på Bali gjøre her og nå, for å bidra til noe godt i verden?

Svaret ble å jobbe for å rydde havet og strendene for plast. De startet organisasjonen Bye Bye Plastic Bags i 2013, som siden har vokst til en internasjonal bevegelse.

“Det er en oppvåkning blant folk i vår generasjon når det gjelder å stå for det du tror på”, sa Melati Wijsen til nettstedet Coastal Living i fjor. “Spørsmålet er hvordan vi kan bli sett på som mer enn bare en inspirasjon. Hvordan kan vi bli hørt når beslutninger tas?”

På tampen av fjoråret kom et gjennomslag: Bali forbyr all bruk av engangsplast på øya. Men verden er stor, det er plastproblemet også – søstrene fortsetter.

Les også: Isoporen og havet

Jack Harries (25), UK

Youtube-stjernen har nesten fire millioner følgere på kanalen han startet i 2011. Opprinnelig handlet den om friåret han tok, men i dag handler den om noe helt annet: Klimakampen.

Sammen med tvillingbroren har han laget flere dokumentarfilmer om klimaendringene. Nylig ble han arrestert i London under en demonstrasjon mot en internasjonal oljekonferanse, i regi av den raskt voksende aktivistgruppa Extinction Rebellion. De er villige til å gå i fengsel for klima, og har blant annet blokkert veier og broer i håp om å få oppmerksomhet for tøffere klimapolitikk.

Til sine 1,5 millioner følgere på Instagram skrev han nylig: “Om du er under 25 år vil klimaendringene drastisk påvirke fremtiden din. (..) Hvis endring ikke kommer fra toppen, så må den komme fra ungdommen”.

Les også: – Norge må bli et klimaforbilde, ikke en klimasinke

Varshini Prakash (25), USA

For et år siden var det få i USA som hadde hørt om “the Green New Deal”, et forslag til en politikkutforming som vil radikalt kutte landets klimagassutslipp og samtidig skape nye, grønne jobber. I dag diskuteres det i senatet, i media og i næringslivet.

Deler av æren får en ungdomsledet klimabevegelse som kaller seg The Sunrise Movement, og som har vokst rekordraskt. En av grunnleggerne og frontfigurene er Varshini Prakash. Som student ledet hun kampanjer for å tvinge flere universiteter til å trekke investeringene sine ut av fossil energi.

Nå vil hun tvinge hele den amerikanske økonomien ut av det samme.

“Marerittene mine er fulle av sultne barn”, sa hun til New Yorker i fjor om hvorfor hun vil kjempe mot klimaendringene. “Men drømmene mine er en flodbølge av folk som reiser seg og ser verden for det den er”.

Les også: Sofie Allerts alger kan kutte millioner av tonn CO2

Ramón Bedoya er blant miljøaktivistene som kjemper med livet som innsats. Illustrasjon: Stefan Lindblad

Ramón Bedoya (19), Colombia

Han er sønn av en bonde som ble brutalt skutt og drept i 2017, trolig for sin høylytte motstand mot palmeoljeplantasjene i Colombia.

Nå er det Ramón som må forsvare familiens gård, som er omringet av store plantasjer. På halvparten av jorda dyrker de mat, men resten er latt stå urørt i et forsøk på å bevare og styrke naturmangfoldet. Familien har flere ganger blitt forsøkt tvunget av jorda, og 18-åringen lever nå med livvakter.

Faren er dessverre bare en av mange miljøaktivister som er drept de siste årene, ikke bare i Colombia, men over hele verden. “Jeg vil avslutte det han startet”, sa Ramón likevel til avisen the Guardian i fjor om sin far. “Vi småbønder kan vinne. Det er mange av oss, og vi er klare til å kjempe for våre rettigheter.”

Les også: Sånn kan vi hjelpe regnskogen

Farai Mubaiwa (24), Sør-Afrika

Hun var lei av bildet av sitt eget kontinent som fattig og uten muligheter. I 2015 dannet Farai Mubaiwa Africa Matters: en organisasjon som jobber for å styrke unge afrikaneres mulighet til å få utdannelse og jobb, men også til å endre narrativet om Afrika.

I utgangspunktet var hun opptatt av diskriminering mot kvinner og svarte i hjemlandet. “Slik miljøaktivisme ble fremstilt, så trodde jeg det var noe bare hvite kjempet for”, sa hun i et intervju med FNs miljøprogram i fjor.

Hun tenkte at afrikanere, spesielt kvinner, har så mange andre problemer å takle at “hvorfor skal vi bry oss om miljø”? Men i arbeidet sitt opplevde hun snart at de var blant de som ofte rammes verst av miljøproblemer og klimaendringer. I dag er miljø og klima en av organisasjonens tre kjerneområder.

Les også: – Norge bør kutte rundt 75 prosent av utslippene innen 2030

Miljøaktivist Xiuhtezcatl Martinez er blant unge miljøaktivistene som saksøker den amerikanske staten for dårlig klimainnsats.

Miljøaktivist Xiuhtezcatl Martinez er blant flere unge miljøaktivistene som saksøker den amerikanske staten for dårlig klimainnsats. Foto: Sno-Isle Libraries CC BY-NC 2.0 / Flickr

Xiuhtezcatl Martinez (18), USA

Allerede som seksåring begynte han å snakke om miljø og klima for forsamlinger i hjembyen. Siden har Xiuhtezcatl Martinez talt i FN flere ganger.

Han har jobbet for å stoppe bruken av sprøytemidler i parker og fracking av olje og gass i delstaten han bor i. Han er også en av 21 ungdommer som har saksøkt den amerikanske staten for å ikke gjøre nok for å stanse klimaendringene, et søksmål som har fått stor oppmerksomhet.

“Klimaendringene har nå en større plass i den politiske samtalen enn noensinne på grunn av at unge presser sine ledere”, skrev han i en kronikk i Teen Vogue i våres. Han er ungdomssjef i miljøorganisasjonen Earth Guardians, som jobber for å engasjere barn og unge i miljøkampen. Også er han hip-hop artist.

Les også: Dette er våre miljøkrav til politikerne

Anuna De Wever (17), Belgia

Et av landene hvor skolestreikene har fått stor oppmerksomhet og oppslutning er Belgia, hvor 17 år gamle Anuna De Wever har ledet tusenvis av belgiske ungdommer i ukentlige demonstrasjoner siden januar.

De Wever ble inspirert av den svenske 16-åringen Greta Thunberg, og startet de første protestene med en venninne. Som De Wever sa i et intervju med Euronews: “Det hjelper ikke at vi alle dusjer kortere eller spiser mindre kjøtt hvis ikke myndighetene gjør sin del av jobben – og deres del er den største”.

I februar måtte landets klimaminister gå av. Ungdommene har ingen planer om å avslutte streiken.

Saken er hentet fra vårt nyeste Infinitum-magasin.

Generasjon Greta