Visste du at noen strømpebukser bidrar til at det rakner for miljøet?

Noe som bidrar til at tekstilindustrien er en av de som forurenser mest, sammen med olje- og gassindustrien, er et plagg som mange tar for gitt. Som vi forventer å finne i matbutikken, kanskje ved siden av bladhyllen, med en pris på under hundrelappen. Sånn at vi kan røske med oss et par på vei til middagsselskapet, fordi det vi egentlig skulle ha på oss, raknet i det vi kom borti med neglen. Strømpebuksen.

Men har du tenkt over at parene du bruker og kaster, kanskje i restavfallet, brennes i et forbrenningsanlegg og dermed fører til enda mer CO2-utslipp. Gjennom sitt livsløp fører strømpebuksen til klimagassutslipp i forbindelse med utvinning og transport av oljen den er laget av, produksjon og transport av selve materialet samt transport av ferdig produkt til Norge og butikken du kjøpte den i. Til slutt kommer transport med søppelbilen til sortering og forbrenningsanlegg, der den utfører sitt siste dødsstøt mot miljøet.

Strømpebukser bidrar til forurensning
Da kjemien stemte

Nylon er et syntetisk fiber, fremstilt av olje, som var med på å revolusjonere tekstilindustrien. Det ble oppfunnet av kjemiforetaket DuPont i 1939, som introduserte verden for nylonstrømpebuksen like etterpå, da en kvinnelig modell kom ut av et svært reagensrør på New York World’s Fair.

Det første året nylonstrømpen var til salgs skal det ha blitt solgt 64 millioner par, og suksessen fortsatte fram mot andre verdenskrig. Da ble nylonstrømpene vanskeligere å få tak i, fordi DuPont måtte bruke nylon til å produsere militært materiell i stedet, og det tok fullstendig av da strømpebuksene ble tilgjengelige i butikkene igjen.

Det ble rapportert om lange køer, knuste butikkvinduer og slåsskamper, noe som senere ble døpt til The Nylon Riots, eller nylonopptøyene.

Frynsete rykte

Ifølge dokumentaren The Light Bulb Conspiracy (2010), var appellen til nylonstrømpene at de var robuste og slitesterke, såpass at du kunne taue bil med dem, hvis du skulle ha et ønske om det.

Men gleden ble kortvarig.

Strømpebuksene var så holdbare at produsentene ikke solgte nok av dem, og derfor skal ingeniørene og kjemikerne til DuPont fått nye instrukser. De måtte tilbake til tegnebrettet for å gjøre fibrene svakere. I dag er det nylon av skjørere kvalitet som er normen, noe som oppfordrer til bruk og kast.

Strømpebukser av nylon

Hvert år produseres det to milliarder strømpebukser, gjennom en prosess som krever mye energi og vann, og forårsaker store klimagassutslipp. Men. På samme måte som plast kan gjenvinnes, kan også strømpebukser det, og det er noe Swedish Stockings er opptatt av. Selskapet som var et av de første til å produsere bærekraftige strømpebukser som varer.

Innkalling til dugnad

En som har sett dokumentaren om strømpebukser er Nadja Forsberg, en av gründerne av Swedish Stockings. The Light Bulb Conspiracy er faktisk grunnen til at hun startet selskapet, det og kunnskapen om at tradisjonelle strømpebukser er et oljeprodukt.

– Vi fokuserer på å produsere strømpebukser av bærekraftige materialer, mest resirkulert nylon, og vi bruker miljøvennlige metoder og har et resirkuleringsprogram som prøver å gjøre slutten på livet til strømpebukser mindre skadelig for planeten, sier Andreea Toca, som er deres Creative Director og Substainability Manager.

Bærekraftige strømpebukser

Swedish Stockings ønsker å rydde opp etter strømpebukseindustrien, og en måte du kan bidra til oppryddingen på, er ved å være en bevisst forbruker. Det sies at de små valgene du tar i hverdagen etterhvert får stor effekt, og valget av strømpebukser er et sånt.

Bruk forbrukermakten din til å velge bærekraftige alternativer, som et Google-søk viser at Swedish Stockings ikke lenger er alene om å tilby, og kast for all del ikke de som har raknet i restavfallet. Send de heller i posten til Swedish Stockings, som jobber med å utvikle teknologi som gjør gamle par om til nye, men som inntil videre bruker de i andre produkter. Fretex tar også imot alt av tekstiler, selv om de er slitt eller helt ødelagte. Eller revnet, noe som er sannsynlig i strømpebuksens tilfelle.

Les også: Når resirkulering av klær blir kunst

Les også: HEKNE – Norsk klesmerke inspirert av naturen