Problemet med mikroplast i naturen og særlig i havet får stadig større oppmerksomhet. Og du kan bidra!

Flere norske miljøorganisasjoner setter fokus på mikroplastforurensing og arbeider for å få innført forbud mot blant annet hudpleieprodukter som inneholder mikroplast, noe som Obama rakk å gjøre i USA før han gikk av makten. Men det finnes også andre kilder til mikroplast, for eksempel de små gummibitene på kunstgressbaner.

mikroplast i havet og kosmetikk

Illustrasjon: http://www.opprop.net/forby_mikroplast

Er det nødvendig å skrubbe huden med plastpartikler, og må vi bruke forurensende oppmalte bildekk for å sikre fotballsportens fremtid? Neppe. Her handler det om kortsiktig økonomisk tenking som vil koste oss enormt mye på lengre sikt, for det finnes gode alternativer både til hudpleieprodukter og fotballbaner. Allerede er det mikroplast i hele næringskjeden, fra plankton til mennesker, og problemet bare vokser for hver dag.

Heldigvis er det også noe DU kan gjøre for å bidra i kampen mot mikroplast:

  • Ved hjelp av appen Beat The Microbead, som finnes både på App Store, Google Play og Windows Phone Store, kan du sjekke om et produkt inneholder mikroplast.
  • Du kan også se på ingredienslisten om produktet inneholder polyetylen, polypropylen, polyetylen -tereftalat, polymetylmetakrylat eller nylon, da inneholder produktet mikroplast.
  • Velg produkter som er Svanemerket, de inneholder ikke mikroplast.
  • Greenpeace har en kampanje mot mikroplast, som du kan signere og gi din støtte til på nett.
  • Du kan også signere kampanjen Forby Mikroplast på opprop.no.

Ifølge beregninger publisert av Miljødirektoratet kan mikroplast i Norge stå for så mye som 50% av det totale plastutslippet fra land til hav. For verden totalt er andelen mikroplast i utslipp fra land til hav beregnet til 9%. Grunnen til denne store forskjellen er selvfølgelig at vi i Norge har gode rutiner for avfallshandtering, for eksempel gjennom verdens beste panteordning for flasker og bokser.

Vi henger altså langt etter når det kommer til mikroplast, men heldigvis settes det nå mer og mer fokus på saken.

Les også: Plast – en farlig syklus.