Klesdesigner Maja Stabels (30) første workshop i zero waste-klesdesign gikk av stabelen på Sentralen i Oslo forrige uke. De påmeldte fikk innføring i konseptet zero waste, samt hver sin pult med symaskin og utstyr, slik at de kunne sy sin egen kåpe eller genser i Stabels design.

Fordelen ved å lage mønster som kun består av rektangler er at man kan få mange forskjellige klesplagg ut av ett mønster.

Zero waste er et relativt nytt begrep som brukes innen flere felt, og som ordene indikerer handler det om å produsere noe med minst mulig forsøpling.

Maja Stabels mønsterkonstruksjon består av rektangler nøye tilpasset stoffrullen, slik at minst mulig stoff ender i søpla.

– Zero waste-klesdesign er, i tillegg til å være innovativt og bærekraftig, en enkel, kreativ måte å lage klær på, selv for den uten så mye sømteknisk erfaring. Den konvensjonelle måten å lage klær på begynner å bli utdatert og det er på tide å tenke nytt, sier Stabel.

Arrangementet var fullbooket og Maja forteller at hun skal fortsette å holde flere workshops fremover.

Alternativ til shoppinggenerasjonen

Maja Stabel er utdannet klesdesigner ved Høgskolen i Oslo, og har i tillegg studert design i København, med fokus på bærekraftig innovasjon innen klesproduksjon og materialer. Stabel har lansert eget klesmerke og har blant annet introdusert sine mønsteroppskrifter for videregåendeelevene på Design og tekstillinjen ved Edvard Munch videregående skole.

Maja forteller at det er sjelden man arver klær nå om dagen fordi klær ikke er laget for å kunne arves, men for å kastes slik at vi kjøper nye klær.

– Det går mest i burda mønster på skolen. Mitt mønster kan være byggestenen for mange typer design. Dette er en skikkelig boost for kreativiteten, og kan være et spennende, bærekraftig alternativ å introdusere for shoppinggenerasjonen, sier hun.

Stabels konsept går ut på å skape nye løsninger innen gitte rammer. ”Gjør det selv” -pakkene hennes inneholder mønster, oppskrift og stoff. Men mulighetene er mange, og hver enkelt kan sette sitt eget preg på plagget han eller hun lager. Under klesproduksjoner blir ofte sluttprisen veldig høy, noe Stabel ønsker å unngå.

– Pakkene har hovedfokus på at det skal være overkommelig for folk å sy sine egne klær. Det er dessuten veldig i nuet for øyeblikket på grunn av strikketrenden blant annet, påpeker hun.

Maja Stabel legger ut designoppskrifter på nett for å inspirere til en mer bærekraftig livsstil og bygge en motkultur til “fast fashion” og forbrukersamfunnet.

Satser på norsk ull

Stabel forteller at norsk ull ofte blir nedgradert og brukt til å lage ryer med, kastet eller eksportert til England. Hun har liten forståelse for hvorfor vi importerer pusete merinoull fra New Zealand og Australia når vi har robust og slitesterk norsk ull rett utenfor døra.

– Ull er et materiale som lar seg bryte ned, er selvrensende og kroppsvarmeregulerende. Det er et miljøvennlig materiale i forhold til at man sparer energi- og vannforbruk, da det sjelden trenger å vaskes i maskin. Norsk ull er et røft, slitesterkt og fantastisk materiale. Vikingene brukte ull og vi er jo etterkommere av dem, så hvorfor skal ikke vi bruke det?, smiler Stabel og fortsetter:

– Det blir noe annet enn å kjøpe seg et plagg på H&M. Du får noe som varer, i tillegg er det ikke masseprodusert, men unikt.

Stabel liker å jobbe med ull av flere grunner. Dessuten er det også 100 prosent naturlig nedbrytbart.

Bør tenke mer på kvalitet

Designer Joneien Johnson (35) fra Chicago var en av deltagerne på workshopen.

– Det går kvalmende mye vann og stoff til spille under produksjonen av klær. I tillegg er arbeidsmiljøet ofte svært dårlig der klær lages. Vi må gjøre hva vi kan for å stoppe denne utviklingen. Jeg er for å kombinere digital printing med zero waste, som vil føre til mindre sløsing av vann og stoff.  Vi kan skape klær som er moteriktige og samtidig miljøvennlige. Vi bør tenke mer på kvalitet i moteindustrien, og fokusere på gjenbruk, sier Johnson.

Joneien Johnson var en av dem som deltok på workshop på Sentralen. Johnson valgte å lage en ullgenser fra Stabels oppskrift.

Med suksessen Stabels workshop skapte, er det bare å holde øynene åpne for kommende arrangementer. Grunnleggende syferdigheter er en fordel å ha, ellers er det åpent for alle. Maja Stabel oppfordrer også flere menn til å delta.

– Vi kan alle ha godt av å lære mer om denne svært bærekraftige metoden å produsere klær på. Den eneste veien fremover er å dele denne idéen slik at det kan bli mer rom for zero waste i industrien, avslutter hun.