– Vi prioriterer kjøtt over umistelige regnskogarealer, skriver Mia Frogner bak veganbloggen Green Bonanza.

Amazonas brenner på 17. dagen. Foto: Noelle Elizabeth Jones / Flickr

Visste du at Amazonas egentlig ikke kan brenne? Regnskogen har sitt eget forsvarsverk mot brann, nemlig høy fuktighet og sitt eget økosystem som produserer regn.

Den produserer også 20% av oksygenet i atmosfæren vår, og binder enorme mengder karbon. Den bidrar til å bremse klimaendringene. Den er hjem for 3 millioner plante- og dyrearter – og 1 million mennesker.

Og nå brenner Amazonas på 17. dagen. Sao Paulo, 2 700 km unna, er mørklagt av røyken fra brannen. Og ingen har snakka om det før i går.

Les også: Nei til tredje rullebane på Gardermoen!

Grunnen til at Amazonas brenner nå, er fordi regnskogen kuttes. Og grunnen til at regnskogen kuttes, er fordi det lages plass til dyrka mark. Og grunnen til at det lages plass til dyrka mark, er for å produsere soya til dyrefôr, som eksporteres blant annet til Norge. For å produsere mer kjøtt. Ser du hvor jeg vil hen?

Amazonas brenner for at vi skal få dekket våre absurd enorme kjøttbehov.

Vi prioriterer kjøtt å spise over luft å puste i.

Vi prioriterer kjøtt å spise over umistelige regnskogarealer som aldri kan gjenskapes.

Vi prioriterer feil.

Les også: Her er EAT-dietten som skal fikse verdens miljø- og helseproblemer

Mye av regnskogen i Brasil kuttes og brennes ned for å gi plass til soyadyrking (dyrefôr, for det meste) og beitemark til kyr. Foto: Ailin / Flickr

Brasil har en ny president, Bolsonaro, som oppfordrer bønder til å hugge og brenne regnskog for å øke produksjonen. Han har gitt sparken til sjefen for forskningsinstituttet som følger med på regnskogen via satellitt. Han skylder på miljøorganisasjoner.

Andre forskere sier ødeleggelsen av regnskogen har skutt fart etter han ble valgt. «I used to be called Captain Chainsaw. Now I am Nero, setting the Amazon aflame», sa han til nyhetsbyrået Reuters. Og store donorland, som Norge og Tyskland, holder igjen bistand til regnskogen fordi Brasil har lagt ned (!) Amazonaskomiteen som sørget (med hell de siste årene) for å bremse avskogingen.

Brasil ønsker ikke lenger å bremse avskogingen av Amazonas. Verdens største og viktigste grønne lunge. Fordi jorda kan brukes til for til kjøttproduksjon.

Del dette. Snakk om dette. Ikke spis mat som er produsert på regnskogsoya. Det inkluderer norsk kjøtt.

Til deg som lurer på soya brukt i soyamelk og tofu: Minimalt av soya i menneskemat er produsert på regnskogsoya. Det er primært bærekraftig soya fra USA og Europa som brukes til menneskemat.

Innlegget ble først publisert på Green Bonanzas Facebook-side.

Mer penger til fastlandsforbindelse enn til regnskogen