Texas-kunstneren Vince Hannemann har bygget en katedral av andres søppel. Nå kommer folk fra hele verden for å oppleve skrotkatedralen.

Kunst av søppel

I søppelkatedralen i Austin, Texas finnes så mangt: En porselensdo fylt av gule plastender, for eksempel.

I et klassisk amerikansk McMansion-nabolag med SUVer og sildrende vannspredere, ruver en skraphaug opp over hustakene.

Kunstneren Vince Hannemann har jobbet med den i 27 år.

Først tjoret han sammen noe krimskrams til en søyle. Søyla ble siden en katedral. Nå har katedralen videt seg ut til kirkeby. 

– Jeg veit ikke hvor mange gjenstander Cathedral of Junk består av, men det er mange titalls tonn med alskens smågreier. Og det blir mer. Folk dumper gamle barnevogner, Nintendo-spillere og sykler utenfor døra mi.

Vince Hannemann lager kunst av søppel

Kunstner Vince Hannemann krever ikke så mye av dem som besøker søppelkatedralen. Så lenge de ringer på forhånd og sverger at de vil fortsette å “keep Austin weird” (det uoffisielle slagordet til Texas hovedstad) når de dukker opp, er de velkomne.

Et inspirerende protese

Hannemann bygger ifølge seg selv i Macgyver-stil. Han kjøper aldri noe nytt og bruker det han tilfeldigvis har innenfor rekkevidde.

Å gjenbruke andres etterlatenskaper gir ham også en egen glede.

– Jeg liker skrap med en ukjent forhistorie. De får meg til å fabulere og dikte opp historier, sier han og peker på en leggprotese som stikker ut fra sørveggen på katedralen.

Dansa han? Var han i slåsskamp med protesen? Kanskje han sparka noen i magen med den. Sånne ting lurer jeg på.

Søppelkunst med protese.

Protesen ble levert med en joggesko på fotstykket. 

–Hvem var kisen som eide denne protesen, tror du? Fikk han seg en ny protese? Døde han og ville han bli begravet uten den? Se på joggeskoen, oppfordrer han.

– Den har god støtdemping. Tror du han løp maraton med den? Dansa han? Var han i slåsskamp med protesen? Kanskje han sparka noen i magen med den. Sånne ting lurer jeg på.

Søppelkunst av Pippi og Star Wars

Uansett hvilket tiår du er født, så vil du finne rester av barndommen din i bakhagen i Texas.

CD’er fra boyband og puddelrockere som for lengst har falt ned fra popstjernehimmelen, lyser som fullmåner under kuppelhvelvingen. En duckhunt-pistol og en Star Wars-lyssabel stikker opp fra hver sin mintgrønne rulleskøyte. Bortenfor henger en sparkesykkel og Pippi-dukke over et korallrev av Commadore 64-tastatur.

Søppelkatedralen i Austin skal veie nær 200 tonn.

Et tårn av – hva ellers – krykker.

– Voksne folk føler at de går ned memory lane når de er her. De ser noe gammalt ræl og tenker på bestemora si eller en kompis fra barneskolen. Og barna digger jo bare tingene i seg selv, fordi de kan leke med dem.

Det er noen av de viktigste grunnene til at stedet har blitt så populært, tror Hannemann.

– I tillegg så tror jeg folk er så lei av at verden er blitt så lik overalt. Alle hermer etter hverandre og setter opp de samme restaurantene og kafeene overalt. Noen ganger lurer man nesten på om man er i Austin eller Amsterdam eller Shanghai. Dette stedet er unikt. Folk graviterer mot det.

Sinte naboer

Hannemann legger ikke skjul på at naboene har gjort sitt for å fjerne det høyreiste gjenbruksprosjektet, men nå har han fått medhold av byrådet til å fortsette byggingen. Selv tror han  katedralen vil eksistere i mange hundre år.

– Javisst. Dette stedet er jo nærmest blitt hellig. Folk besøker meg fra alle verdenshjørner. Tradisjonelt sett har jo også kirker blitt bygget av mange generasjoner med mennesker.

Søppel av kunst i Austin, Texas

Kunstneren bak søppelkatedralen anslår at bygget veier 200 tonn.

Hannemann ser på seg selv som en kirketjener, forteller han.

– Katedralen har blitt større enn meg selv. Hvis det kommer en apokalypse, så tror jeg dette stedet er det eneste som kommer til å stå igjen. Det strømmer en egen energi gjennom det.

Flyskrekk

Katedralen er på alle tenkelige vis også et miljøfyrtårn i oljestaten Texas. Hannemann lever selv et liv i pakt med moder jord. Ikke bare gjenbruker han ting på heltid. Han flyr heller aldri.

Søppel kunst i Austin, Texas.

Søppelkatedralen ble ikke født av noe uttalt engasjement for miljøet.

Ingen av delene skyldes imidlertid et uttalt miljøengasjement. Han unngår å fly fordi han har flyskrekk, og han gjenbruker fordi han liker det.

– Hvis dette stedet har et budskap, så er det at folk skal tenke utenfor boksen og tørre å gjøre rare og dumme greier, sier han.

Et brak bryter opp den soniske forstadsidyllen. Hannemann trasker ut porten og finner en gummidinosaur i en velta handlevogn.

–Man skal ikke undervurdere verdien av verdiløse ting.

Les også om den norske startupen som lager handlenett av plastsøppel fra havet.