Før sommeren skrev vi om brødrene Anders (12) og Martin (9) som tar vare på Oslofjorden, ved å plukke alt de finner av søppel i vannet. I sommerferien har de tilbragt fire uker i seilbåt ned kysten til Smøgen i Sverige. På turen plukket de selvsagt mer søppel, i tillegg til å rapportere om hvordan forholdene var langs de ulike havnene.

tokt“Vi ble ganske sjokkert over hvordan havnene så ut. Det kan jo ha noe med at vi fulgte ekstra godt med etter søppel, men hjelpes.”

uteHer er rapporten fra sommerferien vår:

Larkollen: Lite søppel i vannet, og stranden utenfor Støtvig hotell var ganske ren. Hotellet hadde en bil som  kjørte over sandstranden om morgenen, men den la bare alt søppelet langs kanten.
Knutvika: Litt småsøppel i vannet. Hvor kommer det fra lurer vi på? Kaster de søppel rett fra båter?
Skjærhalden: Her har de til og med en Kong Neptun-statue i havna. Brygga er perfekt til å fiske etter krabber. Det var plastikkposer og røykstumper i vannet… Fysj!
gutt1
Strømstad: Hele havna flyter over av søppel. Vi brukte masse tid på å rense opp. De hadde kjempefine resirkuleringskasser som de gjerne kunne ha brukt. Det var all slags søppel fra narkotikasprøyter, flasker, plastposer, og alt mulig søppel. Vi fant en pose som fløyt på vannet, og i den var det en stor edderkopp. Vi tok den med inn til land og slapp den løs.
Koster (nord): På Koster ser havna ganske fin ut. Det er ikke mye søppel, men man blir lurt, fordi det flyter i land i noen viker og på små strender, som ikke mange mennesker vet om eller besøker.
Hamburgsund: Her fant vi lite søppel og vi tror de som bor der er flinke til å la være å kaste i vannet.
Grebbestad: Her var det faktisk ganske fint. Det eneste vi så var en champanje-flaske i vannet, men den fikk vi ikke tak i.
gutt5
Fjellbacka: Der var det også ganske fint etter det vi så i hvert fall.
Sotekanalen: Her så vi lite søppel, men det kan ha noe med at vi ikke kjørte Loppa (jolla vår) og sjekka skikkelig.
Smøgen: Fysj og fy og huttemegtu. Grusomt mye søppel i vannet og ingen gadd å plukke det. Her kan man bli millionær av å plukke opp flasker fra vannet. Rart at alle de som besøker byen ikke ser hvor mye det er. Vi tok en skikkelig rydderunde, men måtte gi opp etter bare å ha tatt noen meter under en brygge.
fiskerArh (uthavn utenfor Koster): Her var det lite, eller nesten ingen søppel. Vi fant noen gamle taustumper på land som vi tok med.
Fredrikstad: Her var det veldig mye strøm i vannet, så kanskje derfor vi ikke så så mye, men det havner vel et sted? Mørkt og ekkelt vann.
 gutt3
Det varierer veldig hvor mye søppel det er fra sted til sted. Det kommer an på hvor gode eller dårlige brygge-eierne er til å rydde. Uten å være offensiv ser det bedre ut i norske havner enn i svenske. Det vi så mest av var flasker, plastposer, gammelt tau og røykstumper.
Men det er jo bare det vi ser, og da lurer jeg på hva som ligger nedover i havet av ting vi ikke kan se.
baat
Vi har sett sel, niser og makrell-stimer. Noe av det som var veldig trist var å se småfiskene svømme mellom søppelet som fløt i havnene.
Vi ønsker at folk skal bli flinkere, og slutte å kaste søppel. Det kan arrangeres en konkurranse der det er om å gjøre å plukke mest plast opp av sjøen, og at de flinkeste kan for eksempel vinner en jolle med motor. Da hadde mange deltatt!
 
vannDa vi var i Smøgen sa folk at vi gjorde en kjempegod jobb, og det var en mann  fra avisen som tok bilde av oss.