Hvordan skal man bli kvitt søppel i havet som flyter inn langs kysten i Norge? En del av løsningen kan være å resirkulere kjent teknologi fra oljebransjen.

Søppel i havet er et stort miljøproblem, både i Norge og internasjonalt. I det siste har mikroplast og søppelet som har samlet seg i Stillehavet fått mye oppmerksomhet, men problemet har blitt satt på dagsorden også i mer hjemlige farvann.

Mange fikk øynene opp for dette da en hval tidligere i år måtte avlives etter å ha gått på grunn på Sotra. Hvalen hadde over 30 plastposer i magesekken. Den enkleste måten å gjøre noe med det er å plukke opp plasten før den havner i havet.

søppel i havet

Sånn kan det se ut når søppelsamleren har fått jobbe på egenhånd en stund. Foto: SpillTech

Skummer på overflaten

En ny løsning på dette problemet har blitt utviklet av Sandefjordsselskapet SpillTech. De har brukt teknologi som var utviklet for å fjerne oljesøl fra havoverflaten på en ny måte. PortBin bruker det samme prinsippet til å fjerne plast og annet søppel i havet som flyter inn i norske havner.

– Innsamleren bygger på prinsippet fra overløp-skimmere. Den lager et sug i overflaten som gjør at den kan samle opp flytende avfall, sier Trond Lindheim fra SpillTech.

Søppel i havet som flyter inn i Norges havner blir sugd inn av PortBin

Søppelsamleren settes i havnen, helst et sted der vær og vind samler sammen søppelet av seg selv. Foto: SpillTech

Mange havner har en liten krok der vind og strømmer samler opp søppelet som flyter i havneområdet. Dette omtales ofte som en “vrak-vik” og er ikke et spesielt vakkert syn. Det at søppelet samler seg på ett sted er imidlertid en fordel når man skal få det opp av vannet og resirkulert det.

– Noe av det viktigste under utviklingsarbeidet har vært å sørge for at utstyret blir enkelt å håndtere, samtidig som det er robust nok til å tåle omgivelsene, sier Lindheim.

de vanligste søppelgjenstandene i havet
Ute på prøve

Produktet testes nå fire steder: I Sandefjord, Kristiansand, Bergen og på Sjøholmen maritime senter i Bærum. Sjøholmen maritime senter drives av Bærum kommune og driver med undervisning og opplæring i alt som har med sjøen å gjøre, også natur- og miljøundervisning. De har fått en PortBin  som testes hos dem, til tross for at de ikke har en ordentlig vrak-vik. Hensikten er at elevene skal bli mer bevisst på hvor mye plast som er i havet.

– Elevene synes det er litt spennende. Den samler inn litt søppel, men det er veldig avhengig av vindretningen, så man må følge med, sier Stein Arnesen, leder for Sjøholmen maritime senter.

Slik ser den ut når den er satt på land. Vannet kommer inn fra vannoverflaten og pumpes gjennom slangen. Fast materiale ender opp i oppsamleren, vannet renner ut igjen i havet. Foto: Stein Arnesen

På Sjøholmen er det imidlertid på stranda det meste av søppelet samler seg. Kadettangen på andre siden av bukta blir utvidet med fyllmasse fra utbyggingen av motorvei E18, og plasttråder fra sprengningsarbeidet kommer ut i sjøen fra fyllmassene. Det mest effektive tiltaket så langt har vært å plukke det opp.

Dette er dagens fangst: Litt plast og en ølboks som burde vært resirkulert. Nå kan det gjenvinnes slik det burde ha vært i utgangspunktet.

Selvplukk av plast og søppel i havet

I høstens statsbudsjett har det blitt satt av 35 millioner til tiltak mot marin forsøpling, noe som er mer enn en dobling fra året før. 20 millioner av dette går til frivillige som vil rydde i strandsonen. Disse pengene går til lag og foreninger som har lyst til å plukke søppel, i tillegg til arbeidsprogrammer for folk som har havnet utenfor arbeidslivet.

Men hva kan du gjøre? Du kan selvfølgelig opprette en organisasjon og søke penger til neste år. Hvis du kjenner til ei havn med vrak-vik kan du tipse dem om at det er mulig å skaffe seg en søppelsamler. Det enkleste er imidlertid å se deg rundt når du er på stranda. Plukk opp det du ser! Når du står der med posen din og rydder opp etter deg selv kan du like gjerne plukke med deg litt annet rask som ligger der. Det er bra for miljøet og fantastisk for samvittigheten.

I vannkanten ved Sandvika i Bærum kan man på kort tid fylle en pose med plasttråder fra fyllmassene på andre siden av bukta.