Når soppen Aspergillus tubingensis spiser plast, forsvinner plasten i løpet av uker i stedet for år. 

En sopp som spiser plast kan bidra til mindre plast i havet

Sopp kan brukes til så mangt. Som medisin, til å lage alkohol eller ost med – eller til å spise plast. Foto: Shutterstock.

Blant de over 2000 nye soppartene som ble oppdaget i 2017, var det en liten rakker som stakk seg ut. Soppen med det noe u-catchy navnet Aspergillus tubingensis kan bli intet mindre enn løsningen på plastoverfloden i verden – eller et bidrag til å dempe miljøproblemet, i hvert fall.

Bryter ned plast på få uker

Det oppsiktsvekkende funnet ble gjort på overflaten av en bit plastemballasje i Pakistan. Arten Aspergillus tubingensis skiller nemlig ut enzymer som bryter ned kjemiske forbindelser i plasten.

Plast som ellers ville ligget i årevis før den sakte, men sikkert ble brutt ned til mikroplast, ble i stedet brutt ned i løpet av bare få uker. Dette ifølge forskningsrapporten “State of the World’s Funghi 2018” som ble publisert av Kew Gardens i London i høst.

Les også: EU forbyr engangsplast

Soppen Aspergillus tubingensis kan gi plast en nedbrytningstid på bare noen uker.

Hele 90 prosent av verdens sopparter antas å være ukjente for forskere. Her er en korallsopp. Foto: Pixabay

– Vi er tidlig i forskningsprosessen, men jeg håper vi vil kunne dra nytte av sopp som spiser plast om fem til ti år, sier Ilia Leitch, en av forskerne bak rapporten, til CNN.

Det kan gi håp for havet, blant annet. Mange har kanskje fått med seg at det vil være mer plast enn fisk i havet i år 2050, dersom vi fortsetter å kaste plast i naturen i samme tempo som vi gjør nå.

Les også: Mikroplast funnet i mennesker

Sopp som bryter ned miljøgifter

Andre oppsiktsvekkende funn i rapporten var sopp som kan hjelpe til med å rense jord for forurensning ved å bryte ned miljøgiften PCB, som finnes i ugressmidler og blekemidler.

Det ble også oppdaget arter som kan brukes til å produsere skinnlignende materialer og bygningsmaterialer. En håndfull designere og arkitekter har allerede begynt å utvikle produkter av disse materialene. Kanskje er det sopp som skal starte et nytt, grønt gullrush?

Interessert i smarte, grønne løsninger? Les om algefabrikken som kan bidra til å løse klimaproblemet:

Sofie Allerts alger kan kutte millioner av tonn CO2