Sophie Elise Isachsen ønsker lik regulering av kjøttforbruk og -salg som det er av tobakk og alkohol i Norge. Selv er hun vegetarianer, og mener miljøbevissthet kan føre til mange små, gode handlinger for miljøet.

Intervjuet er hentet fra vårt nyeste Infinitum-magasin, med temaet Nord.

Sophie Elise vil ha streng regulering av kjøttforbruket i norge

Blogger Sophie Elise mener vi må snakke om de små miljøtiltakene som utgjør en forskjell, om mange nok henger seg på. Foto: Nadia Norskott

Har det å vokse opp i Nord-Norge preget synet du har på miljøet?

– Det kan hende, fordi jeg alltid har vært så nær naturen. Det å leke i fjæra var en stor del av oppveksten min, og jeg har vært mye i fjøset. Jeg fikk riktignok ikke kjenne klimaforandringene på kroppen før jeg begynte å se andre steder av verden, og hørte fra lokalbefolkningen om hva som har endret seg til det verre i løpet av få år. Jeg kan ikke engang se for meg hvor grusomt det må føles, eller kommer til å føles, når klimaendringene rammer oss mer direkte.

Hva syns du er den største miljøutfordringen vi har i dag?

– At vi bruker av ressurser vi strengt tatt ikke har luksusen til å bruke av lenger; forbruket er for høyt. Kjøtt­industrien og mangel på begrensning eller statlig kontroll er et stort problem, i tillegg til mangelen på informasjon. Jeg ønsker meg lik informasjon om kjøtt som om røyk, snus og alkohol. Rett og slett at man ikke kan kjøre tilbud på det, og at man ikke kan handle kjøtt hver dag i uken, hele tiden. En slik kontroll hadde gjort mye.

Hva gjør du personlig for miljøet?

– Jeg er vegetarianer, og det er ikke så mange som er klar over hvor mye det faktisk betyr for miljøet. Men det at jeg generelt sett er bevisst, fører til mange små handlinger som etter hvert blir til mye. For eksempel kjøper jeg aldri noe om det kommer i unødvendig plast­ emballasje, takker nei til sugerør og plastglass om jeg er ute og spiser, jeg er obs på hvilken kosmetikk og hvilke hårprodukter jeg benytter meg av, jeg resirkulerer, har med eget handlenett i butikken, og jeg kjører ikke bil selv om jeg har lappen. Det var alt jeg kom på i farta, men det er diverse småting her og der.

Hva slags miljøsynder har du?

– Jeg reiser for mye, både til utlandet og hjem til Nord-Norge. Også shopper jeg for mye, og spesielt på nettet.

Hvordan opplever du at bloggen din fungerer som et talerør når det gjelder miljørefleksjoner?

– Vanskelig spørsmål, men jeg opplever at folk på min alder generelt sett er veldig mottagelige for informasjon om miljøet, og at mange vet en del fra før. Jeg har lært mye av mine egne følgere, og de passer på å si ifra om jeg tar feil.

 

 

View this post on Instagram

 

Alltid bare en jente fra Harstad.

A post shared by Sophie Elise (@sophieelise) on

Hvordan kan vi snakke om miljøproblematikk på best mulig måte?

– Ved å gjøre det enklest mulig. Å la være å snakke om store tall og statistikker ved første mulighet, og heller snakke om de små tingene som utgjør en stor forskjell, om vi alle gjør dem sammen.

Syns du Norge fører en god grønn politikk?

– Nei, ikke i det hele tatt.

Har du et favorittsted i Nord-Norge, og hva liker du ved det?

– Jeg må så klart si hjemme i Harstad, og da spesielt Elgsnes! Det er en fantastisk strand som ligger litt skjult, bak og imellom høye fjell. Veldig kaldt og veldig fint.

Lyst på noen konkrete tips om hvordan du kan bli litt grønnere i hverdagen? Få tips til en miljøvennlig ferie her