I disse sommerlige dager er ikke en tur i parken å forakte. Med deg tar du et par gode venner eller en god bok, noe kaldt å drikke, kubb og noe deilig å hive på grillen. På veien stikker du innom kiosken på hjørnet og kjøper en engangsgrill, sommerens miljømonster. Lett å gå på en slik smell. Men hva kan du gjøre for å forhindre det? Det nye alternativet er en solgrill.

Bøttegrill vil naturligvis være en bedre løsning å ta med seg i parken, enn en engangsgrill, ettersom du kan bruke den flere ganger. Men både kull- og gassgriller forurenser en god del. Elgriller er en mer miljøvennlig løsning, men trenger også en del strøm.

En ny type grill

One Earth Designs har kommet med et helt forurensningsfritt alternativ; en solgrill ved navn SolSource Sport. Dette hundre prosent solenergidrevede utekjøkkenet er i tillegg til å være supermiljøvennlig, også fem ganger raskere enn en tradisjonell kullgrill.

Ifølge gründerne bak konseptet har grillen ingen flamme og er dermed helt fri for giftig røyk. Du kan steame, grille, koke og fritere med 600 watt til rådighet. Så lenge det er sol, men også når det er overskyet, fungerer grillen utmerket. Du kan bruke kasseroller og stekepanner du allerede eier, og er lett å pakke sammen og frakte med seg.

Det betyr at du kan grille der flammer ellers ikke er tillatt, som på enkelte strender, offentlige steder som Operataket og balkonger i bygårder. Hvis du går til anskaffelse av en solgrill trenger du aldri bruke tid på å få dreis på gløden igjen, og kan la varmen skape seg selv. Den er også kostnadseffektiv i drift, da en slipper å betale for hverken kull, fyrstikker og lignende.

Innendørs forurensning; et globalt problem

I tillegg til at SolSource Sport er miljøvennlig og har et spesielt design, ligger en annen viktig grunn bak konseptet. Det er behov for alternativer som er snillere med helsen vår, i tillegg til å være snill mot miljøet.

Da teamet var på tur i Himalaya-fjellene ble de oppmerksomme på at fyring og matlaging inni teltene forurenser svært mye. Faktisk så er karbonmonoksidnivået inni teltene fem ganger høyere enn for eksempel midt i Bejing. Røyk innendørs, og sykdommer knyttet til dette, er et enormt problem i utviklingsland. Selv om grillen ikke er laget  direkte til menneskene i Himalaya, var det likevel denne reisen som inspirerte dem til å lage den første solgrillen.

En solgrill gir deg hele grillopplevelsen i sommer uten å være skadelig for miljøet
Solgrill-turné med Jenny Skavlan og Thomas “Fingern” Gullestad

Jonas Helland, som snart er ferdig på NTNUs Entreprenørskole, er for tiden eneste nordmann i One Earth Designs. Tidligere var det fem gründernordmenn med tilknytning til Entreprenørskolen som jobbet med solgrillen, som blant annet inkluderte en såkalt solgrillturné i 2015.

– Turnéen var et eventyr, og vi fikk masse oppmerksomhet hele sommeren. Uansett hvilket arrangement vi deltok på, kom folk bort og lurte på hva i alle dager dette var for noe. Da de hørte fresing i panna og forsto at det var matlaging som foregikk, var det ikke mangel på begeistring! Jenny Skavlan og Thomas “Fingern” Gullestad var med på Hurtigruta nordover for å grille under midnattssola blant annet, forklarer Helland.

Tross stor entusiasme, innså One Earth Designs imidlertid etterhvert at selv om nordmenn elsket idéen og konseptet med solgrilling, var den originale solgrillen litt for stor og upraktisk til at folk faktisk ville kjøpe den for norsk sommerbruk. Folk etterspurte en bærbar versjon.

– SolSource Sport er svaret på akkurat dette, og gjør det superenkelt å bruke sola til matlaging utendørs – enten i hagen, på stranda eller på fjellet, sier Helland.

Den nye solgrillen har nå passert over 1 million norske kroner gjennom “crowdfunding” på Kickstarter, og går inn i de siste dagene av kampanjen.

– SolSource Sport er leveringsklar mot slutten av august. Vi har ingen umiddelbare organiserte grillplaner i Norge, på grunn av begrenset kapasitet i teamet, men det er imidlertid flere nordmenn som har bestilt SolSource Sport, avslutter Helland.