Black Rat startet opp i 2012 og ble kåret til årets debutant under Oslo Fashion Week i 2013. Klesdesigner og grunnlegger Siri Sveen Haaland forteller at designet hennes er inspirert av norske svartrotter, som lever i undergrunnen og er fargeblinde.

De som kjøper Black Rat er interessert i kvalitet og kultur. De liker en smart garderobe som kan kombineres på kryss og tvers både til fest og hverdags.

Smart garderobe med tidløse klær

Siri jobber mot å lage tidløst design, for å unngå sesongbaserte kolleksjoner. Hun er kritisk til overforbruket i samfunnet, og mener hele klesbransjen må gå i seg selv.

– Klesbransjen bør fokusere mer på transparent produksjon og være kritiske til hvor de velger å produsere. Det er urovekkende å se hvor lave priser det er på klær i dag, sammenlignet med for noen år tilbake. Vi tjener mer og kroneverdien synker, men mange er ikke villige til å investere i etisk kvalitet. Det er altså ikke bare bransjen som må endres, kunden må også bidra, sier hun.

Tenk framover

Med et såpass stort fokus på vår-, sommer-, høst- og vintergarderobe, samt ulike trender for hver sesong, er det lett å kaste seg på bølgen å bare kjøpe det som er kult.

Man skal selvsagt ha klær etter vær, ingen forventer at du skal bruke sommerjakken i januar, men kommer du til å bruke den samme sommerjakken neste sommer? Med Black Rat får du tidløse design i en farge som aldri vil gå av mote: svart.

Dette baner vei for at alle skal få en smart garderobe som de kan bruke år etter år og likevel være moteriktig og miljøbevisst. I dagens bruk- og kast-samfunn er det viktig at vi tenker framover og heller velger plagg vi kan trives i over lang tid, i stedet for å bruke det noen få ganger før det bare blir hengende igjen i skapet.