Norge skal pumpe opp så mye olje og gass som mulig – av hensyn til klimaet. Kanskje skal verden også reddes med “rent” kull, spør forfatter og eventyrer Stein P. Aasheim.

Skal Norge pumpe ren olje for klimaet? Hvem skal da avslutte fossilalderen, spør Stein P. Aasheim.

Norske myndigheter mener at vår olje er “ren” nok til at vi kan fortsette å pumpe den opp flere tiår inn i fremtiden. Foto: Pixabay

Innlegget ble først publisert på Aasheims Facebook-side.

Hvem er det egentlig som skal begynne?

Dette er noe jeg har grubla på siden jeg sto bak sleden innover Remmemsdalen før det ble gjennomslagsføre.

Altså: Norge har verdens reneste olje- og gassutvinning, ikke sant? Da er det fornuftig at ren, norsk energi erstatter energien med større klimagassutslipp, akkurat som de sier. Vi bør pumpe opp så mye som mulig – av hensyn til klimaet, rett og slett.

Det vil si, nå viser det seg at ”verdens reneste olje- og gassutvinning” bare betyr at vi er renere enn gjennomsnittet. Men det er greit. Det er fortsatt ganske bra å befinne seg i den reneste halvdelen av skalaen.

Men resten av denne halvdelen bør vel også pumpe opp så mye som mulig? På samme vis som norsk olje og gass, vil også den kunne erstatte mer forurensende produksjon.

Men hva så med den skitneste halvdelen av verdens olje- og gassproduksjon? Selv den er vel å foretrekke framfor kull, verstingen over alle verstinger? Alt er bedre enn kull. Med andre ord: Miljøhensyn tilsier at alle verdens olje- og gassleverandører bør fortsette akkurat som før, fordi de kan alle erstatte kull.

Men så er det ikke all kull som er like ille heller. Også for verdens kullgruver finnes det en skala fra best til verst. Også der må det vel være å foretrekke at de beste kullgruvene erstatter de verste. De reneste kullgruvene bør nok fortsette som før – av hensyn til klimaet.

Men så vil det jo være slik at også i den verste halvdelen av kull-skalaen er det variasjoner. De aller fleste kullprodusenter kan si, på samme vis som Norge, at vi, akkurat vi, bør fortsette vår utvinning, fordi det finnes noen som er verre enn oss.

Det er vel ikke logisk at skillet mellom den energiproduksjonen som skal redde verden og den som ødelegger den, går akkurat ved Norges utslippsnivå?

Eller – hvem er det egentlig som skal begynne?

Les Stein P. Aasheims innlegg om hvordan vindmøller gjør miljøsvin om til treehuggers – tilsynelatende:

Vindmøller og «miljøengasjement»