Under navnet Use Less figurerer designer Signe Hansen på blogg, Instagram og en Youtube-kanal med 134 000 følgere. Der inspirerer hun og deler tips for en minimalistisk, mer bærekraftig garderobe. 

Influencer Signe Hansen blogger om minimalistisk, mer bærekraftig mote.

Danske Signe Hansens tips til en mer bærekraftig garderobe? Kjøp flere secondhand-klær, og klær fra merker som tar etikk på alvor. Foto: Signe Hansen

– Hei Signe, fortell oss om deg selv og Use Less!

– Jeg er designer, bor i Danmark med mannen min og jobbet i flere år i motebransjen for ganske store merker. Etter hvert kjente jeg veldig på at jobben ikke ga mening, så jeg sluttet og begynte å studere igjen. Nå jobber jeg 50/50 med egen blogg og sosiale medier, og Use Less er mitt fristed på internett hvor jeg fokuserer på bærekraftig mote og livsstil.

– Du har jo gått fra den ene enden av skalaen til den andre. Hvordan skjedde det? 

– På studiet lærte vi om det høye forbruket vårt og hvordan det ikke er bærekraftig. I tillegg jobbet jeg jo i moteindustrien. Da jeg fant ut hvor mye den forurenser og hvor uetisk den er, begynte jeg å gjøre noen endringer. Jeg fikk en mer minimalistisk livsstil og garderobe, og delte det på bloggen og etter hvert Youtube-kanalen min. For mange er jo minimalisme en stil, men for meg er det en livsstil som er en motvekt til rask mote.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

All black with a contrast colour. Simple styling tip 👀⠀

A post shared by Signe Hansen (@useless_dk) on


– I dagens samfunn kjøper vi mye mer klær enn vi trenger. Hvordan kan vi endre på den vanen?

– Shop etisk! Før var lav pris ekstremt viktig for meg, og jeg shoppet alltid på salg hos high streetmerkene. Det er jo ikke så bærekraftig. For hvis prisen er lav, kan man ikke forvente et kvalitetsprodukt som er etisk framstilt. De produktene må vi betale mer for. Men det trenger ikke å bli så mye dyrere, og det finnes så mange muligheter! Second hand-tøy er  for eksempel både billig og innebærer null utslipp. Jeg skulle virkelig ønske at vi tok flere bevisste valg og kjøpte mer etisk og second hand.

– Har du merket noen grønne endringer i motebransjen siden du startet Youtube-kanalen din i 2016?

– Ja, det har jeg. Store merker prøver litt mer, men jeg har også merket at grønnvasking definitivt er en ting. Med det mener jeg at mange store produsenter kjører på med noen få miljøvennlige produkter, og gjør det til en forbigående trend i stedet for å faktisk endre motebransjen. Det er trist hvordan de bare vil tjene penger. Jeg syns det er på tide at noen leder an. Det gode må jo vinne til slutt!

– Hva med folk flest, har holdningene endret seg?

– Ja. Jeg tror at veldig mange er ferdige med bruk og kast-kulturen, noe jeg helt klart merker med Youtube-kanalen min. Jeg forventet ikke at den skulle ta av, men det har jo vært kjempegøy! Og det er så viktig at flere influencers snakker mer om bærekraftig mote. For selv om vi ikke tvinger folk til å kjøpe produktene vi reklamerer for, så har vi et ansvar.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Signe Hansen (@useless_dk) on


– Du har jo en veldig laidback og minimalistisk stil. Kan du tipse oss om noen bra, bærekraftige klesmerker?

– En av mine favoritter er Organic Basics, en nykommer som lager t-skjorter, sokker og undertøy av bærekraftige materialer. En annen er PeopleTree som har litt mer quirky og fargerike klær, og så er Everlane helt fantastiske på det meste.

– Og for secondhand-shopping?

– Vestiaire Collective er veldig bra – det er både luksuriøst og rimelig. Og Asos Marketplace har mye unikt og vintage!

– Helt til slutt: Noen tips om hvordan kan man gå fram om man ønsker å gå over til en mer minimalistisk livsstil?

– Ikke vær en passiv forbruker, vær oppmerksom og nysgjerrig. Se dokumentarer som True Cost og hør podcaster om bærekraftig mote og livsstil som for eksempel Minimalist Podcast. Podcaster er virkelig bra, altså. Det hjelper mye å kjenne på det at man ikke er alene i dette!

 

Les også om den norske gründeren som lager vesker av fiskeskinn:

Økoprenør: Go fish!