Et mer plantebasert kosthold er bra for deg, lommeboka di og miljøet. Her er vegetaroppskriftene fra Protect Our Winters veggisuke, pluss et par funfacts om plantemat.

Karamelliser dem, riv dem rå, ovnsbak dem eller lag puré. Grønnsaker kan varieres i det uendelige. Foto: Pixabay.
– Alle må ikke bli veganere. Men jo mer plantebasert du spiser, jo bedre. For å gi en viss idé: Om alle på kloden ble veganere, kunne vi redusert verdens jordbruksareal med 75 prosent. Området, som hadde vært omtrent like stort som USA, Kina EU og Australia til sammen, kunne for eksempel blitt tilbakeført til skog eller jungel.
– Ifølge en nylig studie publisert i tidsskriftet Nature, kan menneskene ved å gå på en «streng» fleksitariansk diett (rødt kjøtt kun én gang i uken), mer enn halvere klimagassutslippene fra landbruket.
– Et plantebasert kosthold med mye frukt og grønt reduserer faren for blant annet kreft, hjerte-kar-sykdommer og diabetes.
– Bytter du ut storfekjøtt med grønnsaker i et måltid, vil du:
– Redusere klimagassutslippet ditt med minst 82 prosent.
– Bruke 75 prosent mindre areal, eller mer.
– Kutte vannforbruket med hele 98 prosent(!)
Også er jo plantebasert mat veldig godt, da.
Varmende butternut squash-suppe:
Spicy chana masala:
Søtpotet-gnocchi:

Sunn spinatsuppe:

Rødbetebiffer med fetaostkrem, potetbåter og spinat:
