Niels Christian Geelmuyden har mottat flere priser for sin skriving, og boken Sannheten på bordet, det du ikke får vite om maten din, anbefaler vi denne uka.

Geelmuyden ser det som sin plikt å opplyse oss om det som finnes i hylla på matbutikken. Formålet hans er å gjøre oss mer bevisst på hva vi faktisk kjøper. Forfatteren avslører matvareindustriens metoder og råvarenes virkelige innhold. Han får fram sannheten om giftstoffene vi ikke får vite at maten inneholder, og for kritikerne kan virkeligheten bli sett på som en subjektiv skremselspropaganda.

Leseren som velger å følge Geelmuyden syn, vil se avstanden mellom dem som produserer maten og dem som spiser den, i tillegg til å få kjennskap til alle skyggesidene. Som blant annet den systematiske feilernæringen, mishandlingen og medisineringen av dyr. Leseren får vite hvordan ulike matprodusenter jukser med alt fra varedeklarasjon, sprøytemidler, fiskeoppdrett og kjøttproduksjon.

Geelmuyden tviler på troverdigheten til de ulike tilsynsorganene, og mener de er mer opptatt av å betjene mektige næringsinteresser i stedet for å beskytte vår helse. Kjøtt-skandaler og genmodifisert mat er det bare en liten del av alle de negative sannhetene som blir avslørt.

SANNHETEN PÅ BORDET_forside.indd

 

Boken belyser også ulike historier og scenarioer som er lett å kjenne seg igjen i. Blant annet om hvordan den typiske nordmann skryter av å ha kjøpt to kilo kyllingvinger til 44,90 svenske kroner i Svinesund, uten å tenke over at vingene er blitt båret av kyllinger som har levd så tettpakket at de aldri har slått ut vingene sine. Geelmuyden påpeker også at vi bør begynne å sammeligne oss med en bil, og illustrerer dette ved å beskrive det enkle valget ved bensinpumpen der vi enten kan fylle på med diesel eller bensin. Hvis vi fyller opp med feil drivstoff, kommer vi ikke langt. Nettopp derfor bør vi tenke over hvilket drivstoff vi gir til kroppen vår.

Det er ikke vanskelig å spise feil, men med Geelmuydens råd får vi servert den viktige kunnskapen vi trenger for å velge riktig.