Engelskmannen og kunstneren Ian Berry driver med resirkulering av klær og forvandler gamle jeans til vakker kunst. Under artistnavnet Denimu gjør han suksess over hele verden og får omtale i alt fra ELLE og Playboy, til The Times og BBC. Kjærligheten har ført ham til Landskrona i Sverige. Der har han sitt atelier og over tusen par jeans.

Du skaper kunst ved resirkulering av klær i form av utslitte jeans – fortell mer om det… 

– Jeg begynte å eksperimentere med denim for snart ti år siden. Mamma hadde ryddet ut en diger haug med gamle jeans fra garderoben min. Jeg syntes at det så så interessant ut med alle de blå nyansene i haugen, så jeg begynte å klippe og klistre med stoffene. I begynnelsen var det mest for moro skyld; jeg ville gjøre noe som var annerledes enn min daglige jobb som art director. Med tiden vokste lidenskapen for denim som materiale, og i dag kan jeg livnære meg på kunsten min – hvilket er både en velsignelse og en forbannelse, siden presset nå er så stort.

Hvordan betrakter du kunsten din ut ifra et miljøperspektiv?

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så var ikke miljøtanken så viktig i begynnelsen. Tanken på gjenvinning fantes, og har definitivt utviklet seg med tiden, men dette var ikke målet med kunsten min. Jeg er mer opptatt av miljøspørsmål i produksjonsprosessen av jeans, spesielt når det gjelder farging, bleking, vasking … Det er derimot interessant å se hvor mye som doneres til meg. Jeg får store pakker med jeans fra hele verden, og sekker med brukt denim som naboene setter utenfor døren min. På den andre siden viser dette hvilket bruk og kast-samfunn vi lever i.

Kjenner du deg noen gang begrenset av å kun bruke denim?

– Både ja og nei. Jeg kan ha opp imot to tusen par jeans, og da har man jo en del nyanser å velge i og «male» med. Men jo flere valgmuligheter jeg har, dess lengre tid tar det å finne den riktige nyansen. Iblant kan jeg lete en hel dag etter den perfekte blåfargen.

Hva skjer videre nå?

– Akkurat nå jobber jeg med en serie verk til en museumsutstilling med «hjem» som tema. Med tanke på at
 jeg har flyttet en del mellom ulike land, så er det vanskelig for meg å uttrykke hva «hjem» betyr for meg. Det skal bli interessant å se hva jeg kommer fram til.