Anette og Susanne Bastviken ser ut til å ha truffet en nerve med konseptet Radical Broccoli. Med blogg, podcast, TV-besøk og nå også en bestselgende bok, inspirerer de stadig flere til å adoptere en mer miljøvennlig livsstil.

Anette og Susanne Bastviken ønsker å inspirere til en mer miljøvennlig hverdag.

-Jeg vil ikke kjefte på folk som forsøker å gjøre en forskjell i det små, bare fordi de ikke er perfekte enda, sier Susanne Bastviken.

-Jeg måtte skrive til meg selv for ti år siden. Den gangen var jeg mest opptatt av å få i meg mest mulig proteiner, reise mest mulig og shoppe masse, masse, masse, sier Susanne Bastviken og ler av sitt gamle jeg.

Sammen med søsteren Anette, som hun også driver foretaket Radical Broccoli med, har hun tilbrakt det siste året med å skrive “Jordnært“, en bok proppfull av tips til dem som vil leve mer miljøvennlig.

Man må ikke ha et perfekt rulleblad for å bli miljøengasjert

Susanne og søsteren Anette Bastviken er eksempler på at det går an å gjøre en stor forskjell, selv om man ikke har vært med i Blekkulfklubben siden man var baby.

Selv om man heller brukte videregående på å titte etter gutter enn å plukke plast, er det lov å bli med på laget etter hvert.

Og det gjør stadig flere. Etter EAT-rapporten, FNs natur- og klimarapporter, og ikke minst skolestreikene, ser Radical Broccoli ut til å ha truffet en nerve. De balanserer godt i midten mellom tradisjonelle miljøaktivister og influencere som ikke bryr seg.

Om man skal dømme etter engasjementet på søstrenes SoMe-kontoer, ser det ut til at de inspirerer stadig flere til å velge bort plast, handle brukt på Tise og spise plantebasert. 

Les også: Dette huset skal bli helt selvforsynt med energi

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by radicalbroccoli (@radicalbroccoli) on

Fra Planet plast til grønne ledestjerner

Å følge Radical Broccoli, er å ta skrittet inn i en verden av fristende, veganske vårruller og kule bruktantrekk, i overraskende skjønn harmoni med alvorlige refleksjoner om forbrukerkultur og miljøaktivisme. 

Kombinasjonen, som blant annet formidler i blogg- og podcastformat, har blant annet ført til 17 000 følgere på Instagram, deltakelse på TV-programmet Planet plast og God morgen Norge.

Nå ligger debutboka Jordnært på topp ti mest solgte bøker i Norge, og befinner seg blant annet på nattbordet til Sophie Elise. Senest i dag ble søstrene kåret til en av magasinet D2s 30 grønne ledestjerner.

Budskapet om at du ikke kan redde jorda hvis du ikke tar vare på deg selv, har altså slått an.

Hoppet av for å starte miljøblogg

Infinitum Movement møter søstrene bak Radical Broccoli på Sentralen i Oslo en kjølig formiddag. Bak seg har de hektiske uker med bokturné over hele Norge.

Miljøengasjementet vokste fram mot slutten av studiene, forteller søstrene. På veien inn i hektiske karrierer i Forsvaret og konsulentbransjen, sa kroppen stopp.

Les også: 5 for hvalen med Radical Broccoli-jentene

Anette og Susanne Bastviken forlot mer tradisjonelle karriereveier for å blogge om miljø og livsstil. For tiden har de blant annet utfordret leserne til en 21-dagers miljødetox.

Anette (t.v.) og Susanne (t.h.) forlot mer tradisjonelle karriereveier for å blogge om miljø og livsstil. For tiden utfordrer de blant annet følgerne til en 21-dagers miljødetox. Foto: Radical Broccoli

Anette ble utbrent under og etter mastergraden. Hun lå i senga, hadde vondt i magen og var energiløs. Ingen leger kunne hjelpe henne, men på nettet oppdaget hun at det fantes mennesker som hadde klart å komme ut av liknende situasjoner ved å spise sunnere og renere mat.

-Jeg begynte å lese om matsystemet, og hvordan det hang sammen med jordklodens systemer. Noe av det som sjokkerte meg mest, var alle kjemikaliene vi putter i oss, og hva de gjør med både kroppen og havet.

Samtidig begynte tvilen å melde seg hos Susanne. Hun hadde studert økonomi og var på vei inn i en konsulentjobb, forteller hun.

-Hvorfor gjorde jeg dette? Skulle jeg hjelpe de rikere med å bli enda rikere?

– Vi turte ikke eie den nye, grønne livsstilen vår

Sammen utfordret søstrene hverandre i en grønnere retning. Miljøengasjementet vokste, og etter hvert boblet behovet for å dele informasjonen de hadde fått om mat og miljø over.

Les også: EAT-rapporten – vi må spise mindre kjøtt og mer grønt

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

DAG 3: Nå skal vi utfordre oss litt på matbutikken, og prøve å redusere plastbruken vår. Ta med deg handlenett og små bomullsposer til løsvekt. Har du ikke små bomullsposer, kan det være fint å bruke en skopose eller noe annet du har (bare vask det først). Velg gjerne økologisk frukt og grønt der det er mulig, og prøv å unngå å pakk frukten inn i små plastposer. Det gjør ikke noe om du legger varene rett på handlebåndet, men samle de gjerne for å gjøre det lettere for den butikkansatte. Hvordan føles det å handle uten å ta med seg så mye plast hjem? Vi synes du er en hverdagshelt. PS. Hvis du trenger litt ekstra motivasjon: I løpet av 8 sekunder havner 2 tonn plast i havet på verdensbasis. Ved å kutte der vi kan så bidrar vi til at det blir noe mindre etterspørsel på unødvendige plastartikler. Det vi tar med oss hjem resirkuleres slik at det ikke havner på avveie♻️♻️♻️♻️

A post shared by radicalbroccoli (@radicalbroccoli) on


-Da vi begynte å blogge, turte vi ikke å eie den nye, grønne livsstilen vår. Jeg ble flau hvis venninner spurte meg om vegansk mat. Det var ikke vanlig i miljøet vårt, forteller Anette.

Nå, noen år senere, får de snaps fra venner og familie som stolt viser fram hvordan de har testet tips fra Radical Broccoli.

De konkrete tipsene for en mer miljøvennlig hverdag har de nå samla i boka Jordnært. Målet er at leseren skal få det bedre med seg selv, samtidig som hun eller han reduserer forbruket sitt, forteller bloggduoen.

Velger heller ull enn plast

Selv om Jordnært oser av livskvalitet og kos, er hvert enkelt råd i boken både nøye undersøkt og faglig begrunnet, forteller Susanne.

-Den største delen av researchen handlet om å finne god info, og så undersøke hva flere kilder bekrefter, sier hun.

Ett av mange vanskelige temaer å skrive om, var valget mellom ull og plast i klær.

-Mange sier at hvis du spiser vegansk, kan du ikke bruke ull. Men ull som kommer fra de riktige kildene, hvor dyrene blir behandlet veldig bra, er mye mer bærekraftig enn å bruke fleece og andre plasttekstiler. Da støtter du heller ikke oljeindustrien.

Les også: Disse klærne sprer mikroplast – sjekk lappen!

Radical Broccoli -søstrene er tilhengere av gjenbruk og vintage.

Broccoli-søstrene syntes først det virket nærmest uoverkommelig å begynne å kjøpe bruktklær. Nå elsker de vintageplagg, og ler litt av sin tidligere bruktskepsis. Foto: Radical Broccoli

Styrte lenge unna merkelappen “veganer”

Anette peker på dette som en av flere grunner til at en del som kunne tenke seg å leve plantebasert, styrer unna merkelappen veganer.

-Sånn var vi lenge. Det var liksom et ord som gjorde at du enten var “in” eller “out”, forteller hun

Selv bruker de stort sett begrepet “plantebasert mat” på bloggen. Mange kan kanskje kjenne seg igjen at det er lettere å si til bestemor at man spiser “mest mulig plantebasert”, enn at man har valgt å konvertere til veganisme.

Mat er et betent tema for alle som jobber med miljø. Å skulle mene noe om mat som aktivist, er omtrent som å jogge på et minefelt. Anette forteller at hun gråt seg gjennom kapitlet da hun skrev det. For å bøte på angsten, engasjerte duoen blant annet en journalist med kunnskap om emnet til å lese igjennom matkapittelet i boken.

– Du blir ikke supermiljøvennlig på én dag

Å leve et perfekt økoliv uten klimafotavtrykk, kan virke uoppnåelig for de fleste. Derfor er de opptatt av å ikke påføre leserne skam.

-Jeg vil ikke kjefte på folk som forsøker å gjøre en forskjell i det små, bare fordi de ikke er perfekte enda. Når jeg blir utsatt for det, gidder jeg ikke mer. Den følelsen vil jeg ikke utsette andre for heller, sier Susanne.

Anette understreker at det er viktigere å få med en stor del av befolkningen på endringer, enn at en liten gruppe blir supermiljøvennlig.

-Hvis du skal slutte med alt og bli supermiljøvennlig på én dag, så holder det ikke over tid. Vi trenger heller at masse folk engasjerer seg og gjør litt her og der. Og så utvikler de seg mer og mer.

Les også: Vil du spise mer plantebasert? Her er seks vegetaroppskrifter

Å spise plantebasert eller vegansk er noe av det beste du kan gjøre for klima og miljø, mener søstrene bak Radical Broccoli.

Å spise mer plantebasert er noe av det beste du kan gjøre for klima og miljø. Matbildene til Radical Broccoli kan få enhver kjøtteter til å teste ut nye, veganske retter. Foto: Radical Broccoli

Samtidig skjønner søstrene godt at flere og flere velger å leve “strengt” klimavennlig. De er opptatt av at vi trenger dem også.

– Det er de som har gjort alt forarbeidet for oss. Dessuten skjønner jeg at folk er sinte, for jeg har også vært dritsint. Det er dager jeg vil skrike ut at folk faen meg må ta seg sammen. Det vanskeligste er å holde det tilbake.

– Vi må skape etterspørsel etter miljøvennlige produkter

Fordi søstrene fronter en miljøvennlig livsstil, men fortsatt av og til flyr, har de fått kritikk. Anette beskriver flyreiser som en skikkelig klump i magen.

-Man føler jo at man må slutte å fly for å være skikkelig miljøvennlig. Samtidig har vi familie i andre land og rett og slett et ønske om naturopplevelser og å lære om verden, sier hun.

-Det er ikke realistisk for noen av oss å slutte å fly 100 prosent. Så i boken har vi tatt utgangspunkt i vanene vi har, og sett hvilke ting man kan gjøre for å få ned utslippene.

Les også: Syv tips til et mer klima- og miljøvennlig interiør

Søstrene bak Radical Broccoli håper å inspirere flere til å etterspørre miljøvennlige produkter, og til å ta miljøvennlige valg i hverdagen.

Bastviken-søstrene håper å inspirere flere til å etterspørre miljøvennlige produkter, og til å ta miljøvennlige valg i hverdagen. På den måten kan man etter hvert få et enda større tilbud av miljøvennlige varer og tjenester. Foto: Radical Broccoli

Blant tipsene er klimakvoter, hvilke flyselskaper som har lavest utslipp og hvordan man kan legge opp flyruter for å redusere utslippene. Og selvfølgelig å velge toget.

Jentene påpeker at på samme måte som at samfunnet i dag ikke legger til rette for å reise langt uten fly, så er det heller ikke tilpasset å leve plastfritt eller spise vegansk.

-Vi prøver å skape større etterspørsel etter miljøvennlige produkter. På den måten vil det også bli lettere å leve miljøvennlig på sikt.

Susanne og Anette var også med på å demonstrere mot Equinors planer om å bore etter olje og gass i Australbukta. Les mer om hvorfor så mange protesterer her:

Derfor protesterer de mot Equinors oljeplaner i Australbukta