Equinors planer om å utvinne olje og gass i den artsrike Australbukta har vekket store protester. I helgen viser norske miljøaktivister og surfere sin støtte med en egen «paddle out»-protest i Stavanger og Oslo.

I Australia har det blitt arrangert flere såkalte "paddle out"-demonstrasjoner mot Equinors planer om å lete etter olje og gass i Australbukta.

I Australia har man arrangert flere såkalte “paddle out”-demonstrasjoner mot Equinors planer om å lete etter olje og gass i Australbukta, eller Great Australian Bight, som det heter på originalspråket. Foto: Greenpeace

– Australbukta er Australias Lofoten, eller Galapagos, sier Martin Norman, tjæresand- og klimarådgiver i miljøorganisasjonen Greenpeace Norge.

Siden det norske oljeselskapet Equinor, tidligere Statoil, sikret seg to borelisenser i Australbukta i 2017, har tusenvis av australiere protestert høylytt mot selskapets olje- og gassplaner for området. «Fight for the Bight» og «No(r)way Equinor» er blant slagordene. 

Får Equinor de nødvendige godkjennelsene fra australske myndigheter, kan leteboringen begynne rundt årsskiftet 2020/21.

– Jeg fatter ikke hva Equinor driver med

I tillegg til at oljeboring ikke er helt comme il faut om dagen, er Australbukta ikke en hvilken som helst bukt.

Det er et uberørt område med sårbar natur, og 85 prosent av artene som er oppdaget der, finnes ikke andre steder i verden. Her finnes blant annet havskilpadder, sjøløver, selvlysende koraller og truede arter som blåhval. Ny arter oppdages stadig.

Les også: Ny FN-rapport – Én million arter kan forsvinne det neste tiåret

Havskilpadder er blant artene som trives i den artsrike Australbukta.

Havskilpadder er blant artene som trives i den næringsrike Australbukta. Ifølge WWF er nesten alle havskilpadder sterkt truet grunnet menneskelig aktivitet. Foto: Pixabay

– Australbukta er helt unik. Den ligger et sted der kalde og varme havstrømmer møtes, så det marine livet der er helt vanvittig, sier Norman.

FN-rapporten om verdens naturmangfold som kom på mandag, har neppe bidratt til å sette Equinors planer i et mer positivt lys. Et oljeutslipp vil kunne forårsake enorm skade på livet i området. Også leteboringen alene og normal drift vil utgjøre en trussel.

– Vi lever på en klode der biomangfold er truet på alle bauger og kanter. Å risikere en av de mest sårbare områdene på planeten for å utvinne dyr gass og olje verden ikke trenger, er helt hinsides. Jeg fatter ikke hva Equinor driver med.

Majoriteten sier nei olje og gass-utvinning i Australbukta

Norman virker ikke å være helt alene om det. I februar var 15 bystyrer langs kysten mot oljeboring i Australbukta, ifølge NRK. 7 av 10 sør-australiere og 6 av 10 australiere skal være imot Equinors planer, ifølge The Australia Institute.

- Jeg har fulgt Equinor tett, og jeg klarer ikke å se hvorfor de insisterer på å fortsette med prosjektet, sier Martin Norman, tjæresand- og klimarådgiver i Greenpeace Norge.

– Jeg har fulgt Equinor tett, og jeg klarer ikke å se hvorfor de insisterer på å fortsette med prosjektet, sier Martin Norman, tjæresand- og klimarådgiver i Greenpeace Norge. Foto: bill doyle / Flickr

De siste månedene har Equinors Instagram-konto blitt oversvømt med tusenvis av kritiske kommentarer mot selskapets boreplaner.

Langs kysten har det blitt arrangert såkalte paddle outs, der surfere og andre padler ut på sjøen og demonstrerer – en  nokså vanlig protestform i Australia.

Søndag skal surfere og miljøaktivister protestpadle mot Equinor også i Norge: I Stavanger på lørdag, og søndag i Oslo. Padlingen vil foregå på surfebrett, kano, kajakk – eller noe annet som flyter. Greenpeace, Nordic Ocean Watch og Patagonia er blant arrangørene.

– Nordmenn må stemme mot Equinors planer

Protesten skjer som en opptrapping mot Equinors generalforsamling den 15. mai, forteller Norman.

Til generalforsamlingen har Greenpeace og WWF, som eier to aksjer i selskapet,  fremmet et forslag om at selskapet ikke skal åpne nye, sårbare områder for oljeleting. 

– Equinor har om lag 100 000 forskjellige aksjeeiere, og de fleste av dem er privatpersoner i Norge. Vi oppfordrer alle som har aksjer i Equinor til å stemme på miljøforslagene under generalforsamlingen.

Les også: Lager surfebrett av is

Det har ikke manglet på kritikk i Australia mot Equinor, som vil lette etter olje og gass i Australbukta.

Det har ikke manglet på kritikk mot Equinor, som vil lette etter olje og gass i Australbukta. Foto: bill doyle / Flickr

Hvis du ikke har aksjer selv, kjenner du kanskje noen som har det, foreslår Norman. Også kan man selvfølgelig troppe opp i Stavanger på lørdag, eller Oslo på søndag.

– Akkurat nå er det viktig å støtte australierne i kampen mot vårt eget oljeselskaps planer i Australbukta, sier han.

– Men vi må også heve blikket og se på hva vi gjør i Arktis. Litt av det samme foregår jo her: Vi åpner nye, sårbare områder for oljeleting og utvinning. Det trenger vi ikke i 2019.

Vi har allerede funnet mer fossilt brennstoff enn vi kan hente opp

Protesten handler også om at verden har funnet større fossile reserver enn vi kan brenne.

For å ha en sjanse til å nå togradersmålet (og vi bør strengt tatt nå 1,5) mener blant annet det internasjonale energibyrået IEA at vi må la to tredjedeler av de fossile reservene som allerede er oppdaget bli liggende i bakken.

Eventuelle olje- og gassfunn i Australbukta kommer altså i tillegg til dette.

Les også: – Ikke en kjeft snakker om norske korallrev

Den sittende australske regjeringen har forholdt seg positive til både kull og oljeboring i Australbukta.

Den sittende australske regjeringen har forholdt seg positive til både kull og olje- og gassboring i landet. Nåværende statsminister Scott Morrison tok blant annet med seg en kullbit inn i parlamentet i 2017, med en oppfordring om å “ikke bli redd” for den. Når det nå er valg i Australia den 18. mai, kan en mindre fossilpositiv regjering komme i posisjon. Foto: Geoffrey Collins / Flickr

– En annen ting er at det å utvinne olje eller gass i Australbukta vil bli forferdelig dyrt. Det er snakk om ekstremt dypt vann, og det finnes ingen infrastruktur der fra før av, sier Norman.

Oljeselskapene BP og Chevron har allerede droppet sine planer om å bore i området.

– Så hvorfor gjør egentlig Equinor det her?

– Det er titusenkronersspørsmålet. Det er dyrt, og det er langt fra Norge. Jeg har fulgt Equinor tett, og jeg klarer ikke å se hvorfor de insisterer på å fortsette med prosjektet. Jeg veddet en flaske vin på at de ville følge etter da BP trakk seg ut, men den vinen tapte jeg.

– Spør du meg, burde Equinor heller bruktpengene på vedlikehold og sikkerhet på norsk sokkel, og satset mer på fornybarløsninger som havvind. 

Søndag ble det arrangert surfeprotest i Oslo. Se bildene her:

Surfeprotest i Oslo mot Equinors oljeplaner