Har du planer om å plante i hagen eller på balkongen i år? Her er noen tips til deg som vil lage en vakker hage – for klimaet, biene og deg selv. 

Gjør om hagen eller verandaen bievennlig, miljøvennlig og klimavennlig!

Gjør om hagen eller verandaen til et eldorado for bier og sommerfugler! Kornvalmue er blant annet god mat for pollinatorer. Foto: Rimantas Jankauskas / Flickr

Miljøtiltak handler ofte om ting man må velge vekk: Flyturer, shoppingrus, helgeturer. Men det finnes like mange måter man kan hjelpe klimaet og miljøet på og få noe tilbake også: For eksempel ved å plante blomster, bær, urter og grønnsaker.

Du trenger verken ha en stor hage eller spesielt grønne fingre – man får som regel til mer enn man tror.

Vi har tatt en prat med Anne Breistein, naturforvalter i miljøorganisasjonen Sabima, for å finne ut hvordan du kan gjøre om hagen, verandaen eller vinduskarmen til et insektvennlig, klimavennlig sted.

1. Plant bievennlige planter

Lavendel er en ideell plante for å hjelpe sultne bier og andre pollinatorer.

Lavendel er blant favorittplantene til sultne bier og andre pollinatorer. Foto: Matthew Smith CC BY-SA 2.0 / Flickr

En av de aller viktigste tingene man kan gjøre for miljøet når man planter, er å plante vekster som insektene liker. Både bier, humler, biller og sommerfugler sprer pollen, og fungerer bunn i grunn som menneskenes eget matfat.

Over tretti prosent av all maten vi spiser er avhengige av pollinerende insekter – som for tiden utryddes i et forrykende tempo

– Ettersom noen arter vil stryke med ved miljøendringer, trengs artsmangfold for å sikre at økosystemene fortsetter å fungere. Jo flere arter, jo større sjanse for at noen kan fylle ut hullene etter artene som forsvinner, forteller Breistein.

Vi gjør altså oss selv en stor tjeneste ved å plante insektvennlige planter.

Av blomster kan det for eksempel være solsikke, ringblomst, rose og kornvalmue. Bærbusker som solbær, bringebær og stikkelsbær er en vinn-vinn-situasjon for både mennesker og insekter. Det samme gjelder frukttrær: epler, pærer, plommer og morelltrær utgjør alle fristende mat for pollinerende insekter. Det er også lurt å tenke på å ha forskjellige planter som kan blomstre i hele sesongen, sånn at insektene alltid har mat tilgjengelig.

For en full liste over insektvennlige planter, sjekk ut blomstermeny.no

Felleskjøpet selger også frøpakker med viltlevende blomstereng, som er midt i blinken for pollinatorene.

2. Bruk naturlig gjødsel

Naturlig gjødsel er mest miljøvennlig - eggeskall kan for eksempel brukes til å gi plantene tilskudd av kalsium.

Mal eggeskall til pulver i en morter, og strø det over jorda til planter som elsker kalsium – tomater, for eksempel. Foto: Brian Lynch / Flickr

Sabima har ikke noen spesifikke tips når det gjelder gjødsel, forteller Breistein, utover at de anbefaler å bruke den naturlige sorten: Hageavfall, matavfall, gress og aske. Det krever nemlig mye energi å fremstille kunstgjødsel, og dessuten er det dyrt å kjøpe.

Denne nettsiden hos Matmerk har imidlertid noen konkrete tips: Bananskall, kaffegrut, eggeskall og øl (!), blant annet. Matavfall produserer man uansett, så hvorfor ikke bruke det til noe nyttig?

Bor du nær sjøen, er tang et glimrende alternativ – bare husk å skylle vekk saltet først.

3. Dyrk dine egne, kortreiste grønnsaker og urter

Salat er blant de enkleste kortreiste grønnsakene du kan dyrke hjemme.

Salat er enkelt å få til og lite plasskrevende. De trenger ikke særlig dyp jord, så de kan fint sås i små potter og plantekasser. Kan sås i omganger gjennom sesongen, så du alltid har fersk salat tilgjengelig. Garden. Foto: Jennifer C. CC BY 2.0 / Flickr.

Kortreist mat er supert for både mennesker og miljøet, og det blir neppe mer kortreist enn når du dyrker dem på din egen balkong eller i hagen.

Tomat, squash og agurk kan være enkle å starte med. Det samme gjelder salat, som kan plantes og høstes gjennom hele sesongen.

Å bli selvforsynt med urter som gressløk, basilikum og mynte er heller ikke dumt, og krever enda mindre innsats enn grønnsaksdyrking. Som nevnt over er bærbusker også god pollenmat for insektene – så slår du to fluer i en smekk.

Frø er billig og lett å få tak i – de fås i alle blomsterbutikker, og mange matbutikker. Det finnes også et hav av tilbud på nett: For eksempel Gardenliving eller Runåberg, som har et rikholdig utvalg økologiske frukt- og grønnsaksfrø.

Hva med å dyrke eplerunde agurker i år, for eksempel, eller sitronsquash?

4. Bruk torvfri jord

Myr er utrolig viktig for klimaet og artsmangfoldet. Dessverre bidrar jord fra torv til å ødelegge myr. Heldigvis kan du plante i torvfri jord!

Myr er både viktig for klimaet og for naturmangfoldet. Enorme mengder karbon er lagret i norske myrer, og myrene utgjør livsviktige leveområder for fugler, insekter og planter. Likevel blir store arealer myr ødelagt hvert eneste år, blant annet grunnet uttak av hagejord, utbygging og nydyrking. I år ble imidlertid sistnevnte forbudt. Myr. Foto: Jørgen Schyberg CC BY-NC-ND 2.0 / Flickr

Noe av det aller viktigste du kan gjøre for både klimaet og naturen når du planter, er å bruke torvfri jord. For å få tak i torv, må man nemlig drenere og ødelegge myrer. Breistein forteller at dette etterlater et ørkenlandskap hvor CO2 dannes – noe som igjen fører til enorme klimagassutslipp.

– I myrene i Norge er det lagret karbon tilsvarende 3,5 milliarder tonn CO2. Det tilsvarer vårt totale klimautslipp i 66 år, forteller Breistein.

Ødeleggelse av myr får også enorme konsekvenser for det biologiske mangfoldet:

– Insekter, fugler og planter som lever på myra mister hjemmet sitt, og trekkfugler som bruker myr som rasteplass har ikke lenger noe sted å ta pausene sine.

Heldigvis kan du få kjøpt torvfri jord på de fleste plantebutikker og gartnerier: Både Plantasjen, Felleskjøpet, Mester Grønn og Bauhaus selger dette.

Her kan du finne en full oversikt over torvfri jord du kan kjøpe.

5. Rot i vei!

Skaper du litt rot i hagen med markblomster og død ved, blir hagen straks mer insektsvennlig

“Rot” kan være fint – la plenen gro fritt noen steder, så villblomster kan boltre seg. De er ypperlig mat for bier og sommerfugler. Foto: dag.spilde / Flickr

Blir du matt av tanken på alt hagearbeidet dyrking og planting fører med seg? Pust ut: en «rotete», vilter hage er bare bra.

– Døde greiner og strå danner naturlige levesteder for insekter, og død ved gir et økt mangfold av både insekter, sopper og lav, forklarer Breistein.

Det er også lurt å ikke snauklippe hele plenen, skulle du være så heldig å ha en svær hage. La det gro litt fritt noen steder, sånn at villblomster kan vokse – det er gull for biene og sommerfuglene.

6. Legg til rette for dyrene

Hjelp fuglene ved å sette ut fuglebrett og fuglehus i hagen

Også norske fuglebestander raser nedover i antall, ifølge Norsk Ornitologisk forening. Hjelp fuglene ved å bygge fuglehus eller fuglebrett i hagen. Birdhouse. Foto: Kenzie CC BY-NC-ND 2.0 / Flickr

Sett opp et fuglebrett eller en humlekasse, og la død ved ligge igjen til pinnsvin og insekter, så lokker du frem dyremangfoldet.

Pinnsvin spiser brunsnegler, fugler spiser brunsnegler og mygg – en ekstra bonus.

7. Bekjemp fremmede arter

Rynkerosa er blant de svartelistede artene i Norge

Rynkerosa er fin å se på, men er en av de største problemartene vi har. Den fortrenger naturlig flora og fauna, og sprer seg i en forrykende fart. Heldigvis kan problemet fjernes ved å røske den opp med roten – gjerne noen år på rad. Rynkerose (Rosa rugosa). Foto: Åsne Hagen CC BY-NC-ND 2.0 / Flickr

I dag finnes det en stor mengde plantearter som ikke hører hjemme i norsk natur. Disse er bevisst eller ubevisst blitt fraktet hit, og «spiser opp» mangfoldet som finnes fra før.

Mange av disse fremmedartene er etter hvert blitt så vanlige at de fleste verken vet eller tenker over at de bør fjernes – flere er til og med forbudte å plante. Dette gjelder blant annet rynkerose, lupiner og kanadagullris: Alle svært vanlige syn en norsk sommerdag. Røsk dem opp, og legg til rette for pollenvennlige planter i stedet.

Og sist, men ikke minst: Bekjemp brunsneglen, den kanskje mest forhatte fremmedarten av alle.

Du kan gjøre det ved hjelp av øl eller saks, men det beste er å supplere med en litt hyggeligere, indirekte strategi: Ved å legge til rette for insekter, tiltrekker du også pinnsvin og fugler – som igjen spiser unge brunsnegler. Var det noen som sa vinn-vinn?

Les også: Derfor er insektene i ferd med å forsvinne