Et titalls nasjoner har vært på besøk hos Infinitum for å lære om den norske panteordningen. Nå er ordningen i ferd med å spre seg til millioner i utlandet – og kan dermed bidra til å redusere plastforsøpling globalt.

Marinbiolog Pia Ve Dahlen mener nordmenn må gå foran med miljøløsninger – som med panteordningen. Se videosnutten her:

 

Interessen for det norske pantesystemet begynte så smått i 2016. Det var en gryende interesse for pantesystemer i Storbritannia, og Kjell Olav Maldum, direktør i Infinitum, bedriften bak den norske panteordningen, ble invitert til Edinburgh for å holde et innlegg om pantesystemet.

– Interessen for pantesystemet eksploderte

– Under konferansen kontaktet TV-kanalen Sky News meg. De lurte på om vi hadde dokumentasjon på hva som skjedde med flaskene engelskmennene kastet i Themsen, forteller Maldum.

Han kontaktet Simen Knudsen, leder av Æra og Nordic Ocean Watch, som hadde tall fra sitt strandryddingsprosjekt i Hoddevika: 7 av 8 flasker de fant var fra utlandet – deriblant Storbritannia.

– Da Sky News skulle lansere sin toårige kampanje “Ocean Rescue” i januar 2017, besluttet de å legge åpningen av kampanjen hos Infinitum, og på en søppelstrand i Asia. Da BBC fulgte opp med tilsvarende intervju og besøk, eksploderte interessen for den norske panteordningen.

Plastflasker er verdens tredje vanligste plastsøppel

Plastflasker forsøpling

Flasker av plast utgjør en betydelig andel av verdens søppel. I Norge blir 95 prosent av panteflaskene i plast samlet inn, og det aller meste holdes derfor utenfor havet og naturen.

Globalt er plastflasker et enormt forsøplingsproblem. Da organisasjonen Ocean Conservancy holdt strandryddingaksjoner over hele verden, kom plastflasker på tredjeplass over typen søppel man fant mest av.

I Norge havner plastflasker langt sjeldnere i naturen og havet. Årsaken er pantesystemet, som har den høyeste innsamlingsgraden i verden: Over 95 prosent av alle aluminiumsbokser og plastflasker med pant samles inn.

De siste par årene har Infinitum hatt besøk av et titalls nasjoner (se oversikt lenger ned i saken) som vil lære av den norske panteordningen. Blant dem er den verdenskjente miljøaktivisten Afroz Shah fra India og California-guvernør Bob Wieckowski:

Portugal og Skottland går for “norsk” panteordning

– Selv om interessen for pantesystemet først tok av for bare et par år siden, skjer det mye allerede nå. Portugal og Skottland, for eksempel, har besluttet at de skal ha et pantesystem på plass innen 2021 som er mer eller mindre helt lik den norske panteordningen, sier Maldum.

Ting kan tyde på at resten av Storbritannia med sine 66 millioner innbyggere vil følge etter Skottland. Engelskmennene har vært på en rekke besøk i Norge, og i sommer har det vært spesielt stor interesse fra miljøverndepartementet i Storbritannia, ifølge Maldum.

Les også: Der ingen skulle tru at nokon kunne rydde havplast

Mer enn 23 land har besøkt Infinitum for å lære om den norske panteordningen.

Mer enn 23 land har besøkt Infinitum for å lære om den norske panteordningen. Flere av dem er nå godt i gang med å utvikle panteordninger – deriblant Tyrkia og Spania. Illustrasjon: Infinitum

– Hvordan føles det at det norske pantesystemet snart kan ha spredd seg til over 60 millioner mennesker bare i Storbritannia?

– Det kjennes utrolig bra. Pantesystemet er en del av løsningen på plastproblemene våre. Noe av det vi forteller de besøkende, er at man må se på flaskene og boksene som en ressurs, og ikke et forsøplingsproblem. Gir du materialene, eller ressursene, en verdi, løser du også forsøplingsproblemet.

Derfor vil andre lære av vår panteordning

Men hva ellers er det folk kommer for å lære av oss?

Pantesuksessen begynte med at politikerne, deriblant daværende miljøminister Thorbjørn Berntsen, ga næringslivet en klar beskjed, forteller Maldum: De måtte betale en miljøavgift for all drikkeemballasjen som ikke ble samlet inn og resirkulert.

Jo mer de klarte å samle inn og resirkulere, jo lavere ville miljøavgiften bli. Ved 95 prosent innsamling faller den helt bort.

Les også: Radical Broccoli-søstrene: Fra Planet plast til grønne ledestjerner

Den indiske miljøforkjemperen Afroz Shah (t.v.) er blant annet kjent for å ha drevet strandrydding verden over. – En panteordning som dette vil være en fantastisk løsning på Indias stadig voksende problem med plastavfall, sa han da han i fjor besøkte Infinitum og direktør Kjell Olav Maldum (t.h.). Foto: Infinitum

– Lager politikerne gode rammer, vil næringslivet også ta gode valg og skape de mest systemene, oppsummerer Infinitum-direktøren.

For å unngå miljøavgiftene, etablerte næringslivet Infinitum for å sikre høyest mulig innsamling av drikkevareemballasje til gjenvinning.

Pantesystemet har siden blitt stadig mer effektivt. Blant annet ved at man klemmer sammen boksene etter registrering i panteautomaten (det sparer plass, og krever derfor færre lastebiler i transporten) og ved at man bruker lastebiler som er på vei tilbake fra andre oppdrag – for å nevne noe.

Slik kan panteordningen bli enda bedre

Selv om panteordningen er å regne som en suksess, og nordmenn panter mest i verden, finnes det fortsatt forbedringspotensiale.

Infinitum jobber blant annet for å innføre en sirkulæravgift på nye materialer. Den vil gjøre at langt mer resirkulert materiale kan tas i bruk – for eksempel kan andelen resirkulert plast i panteflasker gå fra 10 til 80 prosent.

Les også: Disse klærne sprer mikroplast

Rwanda har blant annet blitt kjent for sitt plastposeforbud. Her er en delegasjon fra landet i Norge for å studere den norske panteordningen.

Rwanda er blant annet kjent for sitt plastposeforbud. Her er en delegasjon fra landet i Norge for å studere den norske panteordningen. Foto: Infinitum

Det jobbes også med å få til et fullstendig, sirkulært system for både plastflasker og aluminiumsbokser i Norge. Et viktig steg på veien er et nytt resirkuleringsanlegg som bygges på Fetsund neste år. Anlegget gjør at flaskene vil flyttes et fåtalls meter fra sorteringsanlegget, i stedet for å kjøres til Sverige og Tyskland.

– Når så mange land kommer for å lære av den norske panteordningen, hadde det vært fantastisk å kunne vise fram et fullstendig, sirkulært system, sier Maldum.

Å pante kutter klimagassutslipp

Et viktig mål i den forbindelse, er å få inn de siste prosentene flasker og bokser som ikke pantes.

At panten økte i fjor, med full støtte fra Infinitum, har allerede bidratt til å øke returandelen. Men vi trenger også at alle forsøker å pante alt, også når man for eksempel er på farten.

– Folk tenker kanskje at de panter nok, også kaster de “den ene” i restavfallet. At man ikke skal kaste i naturen, bør si seg selv. Men mange vet kanskje ikke hvor mye klimagassutslipp og ressurser vi hadde spart dersom vi hadde pantet alt i stedet for å kaste litt i søpla. Så husk å pante alt, det har en verdi!

Pantesystemet er et strålende eksempel på at vi kan gjøre noe lite for noe stort, og skape endring. Det du gjør, har nemlig betydning – her er fire grunner til det:

Derfor nytter dine klima- og miljøtiltak