Fra nå av vil vin i plastflasker med pant bli stadig vanligere på Vinmonopolet. Det er nemlig langt mer klimavennlig enn glassflasker.

Nylig ble en vin med pant lansert i alle landets Vinmonopol-utsalg – og flere skal det bli.

Vinmonopolet satser på klima og miljø, og skal kutte 40 prosent av sine klimagassutslipp innen 2030.

Et av de første stegene mot klimamålet er en satsing på pant og vinflasker i plast. Satsingen gjøres i samarbeid med Infinitum, bedriften som eier og driver panteordningen.

Vinflasker i plast mer klimavennlig enn glass

Ifølge tall fra Vinmonopolet, er nemlig glass en klimaversting sammenliknet med plast.

Les mer: Her er drikkevareemballasjen med mest og minst utslipp

Det blir først og fremst såkalte drikkeviner eller ferske viner som kommer i PET-plast, ettersom PET ikke egner seg til å lagre vin over lang tid. For viner som kan lagres, satser Vinmonpolet på lettere glassflasker. Foto: barnimages.com, CC BY 2.0 / Flickr

Bytter man ut vinflasker i glass med vinflasker i plast med pant, kan klimagassutslippet forbundet med emballasjen reduseres med hele 86 til 99 prosent, avhengig av hvor mye resirkulert plast flasken inneholder.

Glassets tunge vekt gjør det største utslaget – vin fraktes som kjent et stykke når det skal til Norge. 

Tre kroner pant per vinflaske

For å gjøre Vinmonopolets virksomhet mer klimavennlig, skal alle nye vinflasker under 150 kroner komme i lettvektemballasje. Det vil si at de enten må være laget av plast, eller av glass som veier maksimalt 420 gram.

I tillegg skal alle nye plastflasker og aluminiumsbokser kunne pantes.

Alle som selger flasker og bokser med pant er pliktige til å ta imot og utbetale pant. Det vil si at vinflaskene kan pantes i butikker, kiosker og på bensinstasjoner, blant annet. Nå er også Vinmonopolets butikker innmeldt hos Infinitum, og vil derfor ta imot emballasje med pant. 

Panten vil være på 3 kroner for flasker på 0,75 liter, og 2 kroner for flasker opptil 0,5 liter.

Jobber for flere vinflasker av plast

Foreløpig kan du kjøpe to vinflasker og to aluminiumsbokser med vin med pant på polet. I mai ble det for første gang lansert en pantevin som finnes i alle landets Vinmonopol-hyller: Den økologiske rødvinen Camp fra Sicilia.

Les også: Tester ut pant på snusbokser

Den økologiske rødvinen Camp fra Sicilia tilfredsstiller kravene til alle norske panteflasker: Den er laget av PET-plast, og korken er laget av resirkulerbar plast. Foto: Arcus

Da Vinmonopolet gikk ut med anbudet, var det første gangen de etterspurte en vin med emballasje som oppfylte kravene til å kunne pantes. I tillegg skulle vinen være økologisk.

– Det vil komme flere vinflasker med pant fremover. I tillegg til at alle nye vinflasker i plast skal kunne pantes, jobber vi også med vinflaskene vi allerede har i utvalget, forteller Rolf Erling Eriksen, miljøsjef hos Vinmonopolet.

Å øke andelen vinflasker i plast med pant vil bli avgjørende for om Vinmonopolet klarer å nå målet om 40 prosent kutt i klimagassutslippene innen 2030.

– Da vi undersøkte hvor klimagassutslippene våre kom fra, viste det seg at vekten av emballasjen hadde mest å si. Emballasje var langt viktigere enn for eksempel transport, forteller Eriksen.

Da monner det med plastflasker. Én plastflaske veier om lag en tiendedel av en gjennomsnittlig glassflaske.

Kan få CO2-merking av vin

En annet viktig moment for vins klimagassutslipp, er om den har blitt fraktet i tank. Har den blitt fraktet på tank for å bli tappet på glass så nærme Norge som mulig (Tyskland, Polen eller Nederland), har den et langs lavere klimagassutslipp enn om den har blir tappet på glassflasker i produksjonslandet.

– En vin som blir tappet på glassflasker der den lages i Italia for så å fraktes til Norge, har omtrent like stort utslipp enn en vin som blir fraktet på tank fra New Zealand og tappes på glass i Tyskland, sier Eriksen.

– Vurderer dere å begynne å merke vinene som har blitt fraktet i tank?

– Det kan hende vi får CO2-merking av vin på sikt. Men i første omgang forsøker vi å jobbe for å frakte mer vin på tank.

Frykter ikke mer plastforsøpling i naturen

Infinitum AS, bedriften som eier og driver den norske panteordningen i Norge, har 20 års erfaring med pant. I løpet av de to tiårene har nordmenn blitt flinkest i verden til å pante – nesten ni av ti plastflasker og aluminiumsbokser med pant havner tilbake i pantesystemet.

– Nå som dere innlemmer vinflasker i porteføljen: Frykter dere at folk som har drukket seg fulle på pantevin skal kaste dem i naturen? 

– Selv om man er ute i naturen og har det hyggelig, håper vi jo at folk klarer å la være å kaste fra seg vinflaskene. Nå er det også sånn at unge folk drikker mindre i dag og er mer miljøbevisste enn noensinne, så jeg frykter ikke noe stort utslag der.
 
 

En fordel med vinflaskene i plast, er at de er lettere å bære med seg hjem enn dem i glass – om man skulle trenge videre motivasjon for å ikke forsøple naturen.

– Hva vil du si til dem som er bekymret for at dette vil bringe mer plast inn i verden?
 
– Det jeg vil si til dem, er at plast er et fantastisk effektivt materiale. Men det forutsetter at man bruker og behandler det riktig. Pantemerket finnes nettopp for å forhindre at plast blir et miljøproblem, men da må folk hjelpe oss ved å levere plastflaskene inn i pantesystemet. Så sørger vi for at flaskene får nytt liv, og reduserer forbruket av jomfruelig plast.

Aksjonerer for pant i hele verden