Bildene Tomasz Furmanek tar fra kajakken sin når han padler i norske fjorder, har gjort seg bemerket over hele verden.

forsideDa Tomasz Furmanek var på padletur i Lofotoen for to år siden delte han bildene på sosiale medier, som raskt førte til internasjonal oppmerksomhet. Hans soloturer i kajakk der han fotograferer fjordene i Norge, publiseres i dag blant annet i Huffington Post og Daily Mail.

Når begynte du å padle, og hvorfor?

– For omtrent tolv år siden, da jeg først drev med fridykking og kjøpte en kajakk for å komme til flere dykkesteder langs kysten. Jeg begynte å fotografere fra kajakken, og har fortsatt med det aktivt de siste fire årene. Ettersom jeg jobber som forsker innen marin dataanalyse, blir det mange timer foran dataskjermen. Da tar jeg kajakken og padler i fjorden for å koble av.

2Padler du mye alene?

– Ja, veldig ofte fordi det er enklere. Jeg er mer dynamisk, og jeg må ofte vente lenge på gode lysforhold og refleksjoner i vannet for å ta gode bilder. Jeg fotograferer som regel med GoPro-kamera, eller med et lite Sony kamera som jeg har i en vanntett boks.

Hvilke råd har du til folk som ønsker å begynne med samme sport?

– Hvis man er nybegynner vil jeg alltid anbefale å ha med en guide. Det viktigste er å lære å komme seg opp hvis man går rundt i kajakken. Jeg bruker tørrdrakt hele året, fordi det også kan være kaldt vann langs kysten og i Lofoten om sommeren. Ellers er redningsvest noe man alltid må ha. Hvis man padler i flatt vann som innsjøer er det ikke så viktig hvilken kajakk man har, men langs kysten bør man ha en som egner seg til røffe forhold. Selv har jeg en sammenleggbar Oru Kajakk, som veier 15 kilo og er lett å ta med seg overalt.

3Hvilke kajakkturer vil du anbefale?

– Lofoten er høyt på lista, på grunn av de spektakulære fjellene langs kysten, den ville naturen og midnattsolen om sommeren. Man må ha en del erfaring for å takle de skiftende værforholdene. Naturen og sjøen er ganske røff, og hvis man er nybegynner er det lurt å dra til Reinefjorden, som er skjermet med fjell rundt. Det er så fint langs norskekysten, og blant annet Nærøyfjorden og Aurlandsfjorden er veldig populære turer. Man kan også padle fra Gudvangen til Flom med guide. Jeg er der mest om våren og høsten, ettersom det er veldig mange folk der om sommeren. Ellers er Styggevann, innsjøen ved Jostedalsbreen helt fantastisk. Innsjøen er seks kilometer lang og ligger 1000 mener over havet. Man kan kun padle der om sommeren, til en 50 meter høy isbre som går ut i vannet.

1Hvilket sted er det vakreste?

– Det er mange steder i tillegg til Lofoten, som for eksempel Senja langs Helgelandskysten og Vega-øyene. Men det er spesielt fint i Reinefjorden om natten, når det er midtnattsol. Det er speilblankt vann, ingen trafikk fra båter, og solen er oppe hele natten.

Hva er det beste du har gjort for miljøet?

– Jeg setter pris på stillheten og å komme tett innpå naturen, og ønsker å motivere folk til å komme seg mer ut selv. Jeg padler til jobb, ettersom det tar under en halvtime. Det er en ganske miljøvennlig måte å bevege seg på, fremfor å kjøre. Jeg padler over fjorden til sentrum i Bergen, legger sammen kajakken og tar den med på kontoret.