Vida Lill Berge anser seg selv som en konfliktsky vegetarianer. Men dersom hun hadde vært app-utvikler, hadde sjansen vært stor for at hun hadde laget en «pekefinger»-app.

Vida Lill Berge

Hva er det som gjør klimakampen så usexy?

– Klimakampen er usexy fordi det betyr at vi må gi slipp på alle godene vi har. Vi må reise mindre, fly mindre, vi må gå hele veien til butikken for å pante flasker. Altså, det kreves mye mer jobb da, for å være en klimavennlig utgave av seg selv.

Hva syns du om klimaskeptikere?

– Klimaskeptikere har jeg ikke så mye til overs for, men jeg har til gode å møte en. Jeg vet at Donald Trump ikke tror på global oppvarming. Men hvem liker vel Donald Trump? Han er jo gæren.

Har du noen miljøsynder?

– Ja, uff. Jeg flyr dessverre altfor mye. Jeg bor i Trondheim og kjæresten og vennene mine er her i Oslo. Jeg vet at jeg kan ta toget, men det blir ofte fly. Det er noen småting hele veien, men jeg kan bli bedre på å fly mindre. Også lærte jeg nettopp at man ikke skal kaste hår i do, man skal kaste det i søppelkassa. Og dét, det lærte jeg som 27-åring.

Vida Lill Berge, Infinitum Movement

Hva er det beste du gjør for miljøet?

– Jeg er ganske nazi på å resirkulere plastikk. Det er vel det jeg er strengest på. Hjertesaken min nå er plastikk. Det er jo plastikk overalt og man ser hvor ødeleggende det er for havet. Det er kult at det er en bølge nå. Alle er med på å plukke plastikk, så det er jo det som er det store hell yeah for øyeblikket.

Hva hadde du tatt med deg til en øde øy hvis du fikk velge én ting?

– Oh, spennende. Jeg har tenkt litt på den problemstillingen før, og da er mitt spørsmål: Er det mat eller dyr der?

Nei.

– Jeg tar med meg et dyr, da. Et dyr som kan gi meg noe… fløte. Jeg tar med meg ei ku, jeg! Ei ku som kan gi meg selskap og fløte. Jeg er veldig glad i fløte.

Syns du Norge fører en god, grønn politikk?

– Jeg syns Norge er veldig godt på vei til å føre en god grønn politikk, men vi har nok en lang vei å gå. Og da spesielt i forhold til olje og gass. De store stegene som politikerne kan ta, de føler jeg vi venter litt på. Men nordmenn generelt begynner å bli ganske interessert i miljøet, føler jeg.

Hva gjør du hvis du ser noen kaste søppel på gata?

– Jeg er så konfliktsky vet du, så jeg gjør ingenting. Kanskje jeg plukker opp etter dem, men jeg er for pinglete til å si ifra. Da jeg var tolv år var jeg med i Blekkulf-klubben. Da delte vi ut bøter hvis noen kasta søppel på gata. Det tør jeg ikke i dag. Men det var en kul klubb, ass.

Hva er den største miljøutfordringen vi står overfor i dag?

– Det er jo så mye, da. Men det er vel klimagasser, sånn egentlig. At vi må klare å finne fornybar energi og bruke den, slik at vi kan erstatte olje og gass. Det håper jeg skjer etterhvert.

Hva hadde du gjort dersom du fikk nøklene til statsministerens kontor?

– Hehe, ja hva hadde jeg gjort da? Jeg hadde vel prøvd å få prata litt med Erna, da. Tatt en selfie, fått mange likes.

Hvis du skulle laget en grønn app, hva hadde den gått ut på?

– Jeg er vel ingen app-utvikler, akkurat. Jeg har ikke lyst til å være hun som peker finger på folk, sånn: «Plukk opp søpla di! Du må resirkulere!» Men det er stor fare for at jeg hadde skapt en pekefinger-app. Eller at jeg hadde skapt en ”slutta”-app for kjøtt!

Du er selv vegetarianer?

– Ja. Det er litt flaut å si det, men jeg tror det startet som en slankekur. Og etterhvert begynte folk å spørre: «Ja, hvorfor er du vegetarianer, er det på grunn av dyrene eller miljøet?» Og da tenkte jeg jøss, dette må jeg sette meg inn i. Derfor begynte jeg å se en del dokumentarer om hvordan man behandler dyr på slakteri, da spesielt i utlandet. Og da skjønte jeg at jøss, her ligger det noe. Det var etter dokumentaren Cowspiracy at jeg skjønte at kjøtt – og spesielt storfekjøtt – er et stort klimaproblem.

Oss vanlige halvgrønne Vida Lill Berge

Skyller du og bretter melkekartongene?

– Jeg drikker ikke så mye melk, men av de jeg drikker skyller og bretter jeg. Men jeg bretter de ikke oppi hverandre, liksom. Jo! Og så drar jeg av korken.

Hvilke klimabevisste tiltak gjør du i hverdagen?

– Når det gjelder mat spiser jeg ikke kjøtt eller noen av verstingene i havet, som laks, scampi og tunfisk. Jeg prøver å spise mest mulig norsk mat slik at reiseveien ikke blir så lang. Jeg bruker handlenett og velger tomatene som ikke er dekket i plast. Jeg kjører heller ikke bil, men det er mest fordi jeg ikke har lappen.

Hva tenker du om dumpster diving?

– Det er helt rått! Jeg kunne gjerne tenkt meg å bli med én gang. Jeg digger de som driver med det. Det er kanskje litt ekkelt, men også kult.

Vida Lill Berge

Noen siste ord? 

– Man ser jo at hvis mange nok folk går sammen om et problem, så vil til slutt de store kjedene reagere. Jeg tror at jo flere som engasjerer seg, jo mer kommer butikkene til å lytte til hva folk har å si. Ikke minst når det kommer til plast.