Thom Hell liker å ta bussen og synes mikroplast er en kjip greie. Hva tenker låtskriveren og artisten om de store grønne spørsmålene? Vi møtte ham i hjembyen Kristiansand, i forkant av konserten hans.

Thom Hell

– Jeg håper jo at våre barn blir sånn: ”Hva i helvete holdt dere på med?”. At vi får litt tyn.

Hva er din største inspirasjonskilde når det kommer til musikken?

– Jeg begynte vel egentlig å lage musikk etter at jeg ble frelst på Neil Young, husker jeg. Han fikk meg til å innse at man ikke trenger så mange grep for å lage god musikk, men en god melodilinje. Det var min inngangsport til å våge å skrive låter. Ellers er min inspirasjon til musikk film og bøker.

Og hva er dine ambisjoner nå fremover?

– Jeg er jo fra Sørlandet, så jeg har jo ikke så veldig høye ambisjoner. Og jeg er jo førti, så verdensherredømmet har jeg slått litt fra meg. Men målet er vel egentlig bare å fortsette å kunne leve av det jeg elsker å gjøre. Hvis jeg klarer det, så er jeg fornøyd.

Hvordan har turnélivet vært i det siste?

– Du, jeg har egentlig vært på en kontinuerlig soloturné, i hele vinter og vår. Etter at jeg var ferdig i pappapermisjon. Jeg har spilt fire-fem konserter i måneden. Jeg prøver å spille akkurat så mye at det går rundt, slik at jeg kan betale husleia og sånn. Jeg vil helst ikke gjøre for mye. For jeg liker best å sitte hjemme og skrive og jobbe i studio.

Hvilke tre ting ville du tatt med deg til en øde øy?

– Hva skal man si, du har jo den derre spalta ”Hvilke tre skiver ville du tatt med deg?”. Men det forutsetter at du har en platespiller eller cd-spiller. Jeg ville nok tatt med meg gitaren, ja.

Kunstpause.

– Og det hadde jo vært digg med litt snus. Snus og kaffe, kanskje. Da er jeg fornøyd, altså.

En nydelig survival kit.

Oss vanlige halvgrønne Thom Hell

– Jeg synes det er litt pes med alle de bananfluene som kommer i matdunken, altså. Jeg må innrømme det. Jeg synes det er litt nasty.

Ok, nå kommer det: Hva slags forhold har du til kildesortering?

– Ja, nei, nå som vi har fått større kjøkken merker jeg at det er lettere. Vi bodde i Oslo og jeg husker da de kom, de derre posene. Og det er sånn ”hei du, vi bor på femti kvadratmeter, og vårt kjøkken er like stort som en vanlig dass. Så hvor i helvete skal vi få plass til alle de posene uten at det står åpenlyst utover i stua og rundt omkring? Det har jo vært utfordringen. De har ikke tatt høyde for folk som bor tettpakka. Men som sagt, nå har vi fått litt mer plass og nå er det lettere å kildesortere. Selv om jeg fremdeles synes det er litt pes med alle de bananfluene som kommer i matdunken, altså. Jeg må innrømme det. Jeg synes det er litt nasty.

Haha. Enig der. Er du miljøbevisst på andre måter?

– Jeg bor i Sverige, så i fjor og vinter ble det veldig mye flying. Det ble veldig dyrt, rett og slett, så nå de siste tre månedene har jeg hovedsakelig tatt buss. Det er egentlig ganske digg. Man kan sove, man kan jobbe… Og man kan til og med putte på sånn miljøavgift hvis man vil. Så det er buss som er den nye greia nå, hvis jeg har tid vel og merke.

Hva tenker du om mikroplast i havet?

– Det er en kjip greie.

Han ler.

Thom Hell

– Det er ikke noe pes for meg å spise soyating, for eksempel, det går helt fint, sier Thom Hell.

Tror du på global oppvarming, og i så fall hvorfor?

– Så klart jeg tror på global oppvarming. Og hvorfor? Fordi Trump ikke gjør det.

Hvordan står det til med kostholdet? Spiser du kjøtt, eller økologisk, for eksempel?

– Jeg tror at når man får barn, som jeg har nå, så tenker man mye mer på at ting må være økologisk. Men det henger også sammen med det økonomiske aspektet. På dårlige måneder blir det jo mer at en kjører på med micromat og mye pasta. Men for all del, jeg føler vi handler veldig mye økologisk. Det er ikke så dyrt i Sverige heller. Det burde jo vært billigere sånn generelt, bare for å få snudd det liksom. Men jo. Jeg er jo veldig fan av Paul McCartney. Og jeg husker at Paul McCartney og Linda innførte kjøttfrie, grønne mandager. Så jeg prøver på det, da. Det er ikke noe pes for meg å spise soyating, for eksempel, det går helt fint.

Hvordan ser verden ut om femti år?

– Om femti år, da er i hvert fall jeg borte. Hehe. Jeg håper jo at folk har tatt litt grep, da. Og jeg håper jo at våre barn blir sånn ”Hva i helvete holdt dere på med?”. At vi får litt tyn.

Hvis du skulle laget en miljøvennlig app, hva ville den gått ut på?

– Hvis jeg hadde svaret på det, hadde jeg jo vært rik, avslutter Hell, før han tar gitaren fatt og rusler mot scenen.