Billie Van er tilbake i Oslo etter et lengre opphold i København. Noe av det første hun merket da hun returnerte var den dårlige luftkvaliteten i hjemlandet. Nordmenn bør bli flinkere til å la bilen stå, mener artisten.

Billie Van sitter på en kafé ved Alexander Kiellands plass. Grønne planter møter dempet belysning. Bilene kjører forbi i rushtrafikken og gråmaler byen som et ukomplisert paradoks. Artisten fra Asker stikker seg ut, og farger det ellers så fargeløse hjørnet i kafeen.

Hvorfor startet du med musikk?

– Det hele begynte da jeg flyttet til en folkehøgskole utenfor København. Jeg begynte ikke å skrive tekster før jeg var 20 år, men jeg begynte å skrive og spille oftere. Da jeg var 24 år studerte jeg musikk i København, og det var der jeg møtte Jonas og Mikhael. Jeg begynte å spille sammen med dem, og siden har det gått den rette veien. Jeg har alltid hatt lyst til å bli rockestjerne. Jeg har alltid vært interessert i og opptatt av musikk, og vil fortsette med det så lenge jeg kan.

Hvordan er ditt forhold til miljø- og klimaendringer?

– Min oppfatning endret seg da jeg bodde i København. Der har de flere økologiske alternativer, og generelt mer å velge i. Det er trist og se hvilken påvirkningen vi har på dyrelivet, som hvalen full av plastikk for eksempel. Samtidig er jeg ofte ute og jogger, og jeg merket stor forskjell på luften da jeg kom tilbake til Norge etter å ha bodd lenge i København. Jeg tenker det har en sammenheng med biltrafikken, da det er langt færre parkersplasser i sentrum der nede, enn det er her.

Mikhael Paskalev og Jonas Alaska har spilt sammen med Billie Van i flere år. Singelen hennes «I’m Totally Fine With It» er i tillegg produsert av kompisen og forloveden.

Hva gjør du for å bedre miljøet?

– Jeg tror det handler om å ta enkle miljøgrep i hverdagen, og være mer bevisst på hverdagslige ting.  Slå av lyset i rom du ikke bruker, og ikke la vannet renne. Kildesortering er også viktig, spesielt når man ser hvor mye plastikk og matavfall det er. Vi handler én gang i uka, og planlegger middagene vi skal ha. Jeg tror vi i Norge er for lite opplyst om matproduksjon.

Blikket hennes fester seg på livet utenfor vinduet. En mann løper til trikken, biler tuter høylytt, men damene med barnevogner virker upåvirket av alle forstyrrelsene rundt seg. Jeg spør videre.

Hvordan tror du verden vil se ut om 50 år?

– Jeg tenker at naturen har blitt enda mer forvirret, og at det blir mindre forskjell i årstidene. Da jeg var liten var det alltid masse snø, og jeg ser allerede at dette blir det mindre av. Jeg tror uansett det vil skje dårlige forandringer, men jeg tror at folk blir mer beviste og at det blir mer fokus på miljø.

Tror du på global oppvarming?

– Ja, jeg merker det jo selv. Da jeg var liten var det alltid snø, og sommeren var varm.

Billie Van er opptatt av klær, og donerer gjerne klær videre til bruktbutikker.

Kjøper du, eller gir klær til bruktbutikker?

– Jeg gir ofte bort klær til bruktbutikker, og jeg liker å handle brukt for å se tidsalderen gjennom klærne.

Hva slags hverdagslige ting gjør du for miljøet?

– Jeg passer på at lysene er slukket, og holder på varmen i huset. Jeg har jobbet lenge for et fellesvaskeri i kjelleren, slik at ikke alle har en i hver leilighet. Jeg har ikke bil selv, men hvis jeg skulle hatt en så hadde det vært en elbil. Jeg syntes økologisk mat er viktig, og jeg skulle ønske folk valgte mer økologisk. Jeg håper at vi følger flere eksempler fra København der de har butikker der du tar med deg poser og glass slik at det blir mindre emballasje.

Vi nikker bekreftende til hverandre. Jeg tenker på hvordan hennes drivkraft samspiller seg med musikken.

– Jeg håper at vi følger flere eksempler fra København der de har butikker der du tar med deg poser og glass slik at det blir mindre emballasje.

Du er ute med ny singel, hva er inspirasjonen bak den?

– Når jeg skriver musikk, kan jeg ikke bare tvinge frem noe, så jeg måtte gi meg selv oppgaver for å komme i gang. Jeg satt av noen uker i november 2015 til å skrive, og det funket veldig bra.

Hva er dine fremtidige mål?

– Jeg har jo et ønske om å leve av musikken min samtidig som jeg vil trives med det. Det kan ofte være tøft følelsesmessig da det er en lang prosess med hard jobbing, men som kanskje ikke  alle ser.

Planene videre er klare. Hun skal gjøre ferdig plata i løpet av våren og etter sommeren skal hun ut på turné. Billie Van forlater kafeen og løper over gaten. Jonas dukker opp ved busstoppet. Jeg tar meg selv i å lure på om de deler samme syn, og om vår samtale har lagt et ekstra fokus på miljøspørsmål fremover.