Når vi ankommer festivalområdet ved DogA og Kulturkirken Jakob, lukter det deilig av mat fra alle verdenshjørner; sushi, taco, indisk mat, etiopisk mat, veganske donuts og alt man kan tenke seg. Uten kjøtt. Til og med store kjeder som Narvesen har egen bod hvor de promoterer sin nye veganerpølse, mens små, stolte gründerbedrifter serverer  håndlagde retter fra pyntede telt.

Oslo Vegetarfestival ble åpnet av klima-og miljøminister Vidar Helgesen, den bogner over av matglade mennesker; mange som har vært vegetarianere i mange år, men også de som gjerne vil prøve noe nytt, eller nysgjerrige som har slengt seg på en kjøttfri venn. Er man miljøforkjemper eller dyreglad, er Oslo Vegetarfestival også en ideell plass å tilegne seg kunnskap. Greenpeace og NOAH er blant dem som hadde informasjonsboder.

Fra speed dating til ansiktsmaling

Du kan smake på spennende retter innen vegetarverdenen og delta i politisk debatt om hvorvidt Norge burde legge til rette for mer vegetabilsk landbruk, som en del av klimakriseløsningen. Du kan lære å bake uten egg og melk, og stelle i stand vegansk selskapsmat. Du kan la barna dine bli malt som sine yndlingsdyr, og dra på speed dating med andre veggiser. Dette er et nytt opplegg i år som går ut på å snakke tre minutter per person. Deretter skriver man en lapp til den eller de man ønsker å bli bedre kjent med.

– Tiltaket ble iverksatt på grunn av at mange vegetarianer fant tonen ved fjorårets festival, og fordi det er en fin arena å møte likesinnede på, smiler Heidi Røneid.

Heidi Røneid arrangerer festivalen syvende året på rad.

Stadig utvidelse av festivalen

Røneid er en av hjernene bak Oslo Vegetarfestival. Hun er frilansjournalist i blant annet NRK, hvor hun er kjent for å kommentere sjakksendingene.  Sammen med Synne Hewitt, realiserte hun drømmen om å skape et årlig møtested med det beste innen vegetarmat, for første gang i 2010. Festivalen var da på Håndverkeren i Oslo. Populariteten gikk over all forventning, og det kom mer enn dobbelt så mange mennesker som det som var antatt. Året etter ble festivalen flyttet til Fabrikken, og i 2013 til DogA-området. Siden 2015 har også to etasjer i Kulturkirken Jakob blitt tatt i bruk.

– Synne og jeg har vært på vegetarfestivaler i England, og vi syntes det var veldig gøy å være et sted hvor man kan spise alt, hvor folk er kjempehyggelige og hvor man bare feirer alt som er bra med vegetarmat. Vi ønsket at en slik festival skulle komme til Norge, men det er ikke så lett å få noen andre til å gjøre det, så vi bestemte oss for å gjøre det selv, gløder Røneid.

Det bogner over av matglade mennesker på festivalen.

Funky Fresh Foods er en av Vegetarfestivalens hovedsponsorer, og er den veganske kaféen som allerede er etablert i DogA-bygget. Deres utstillerbod har en sentral plass på festivalområdet, med grønne planter til pynt, og en meny som inneholder blant annet wraps og smoothier.

Oslo Vegetarfestival – en festival for alle

Festivalen er et kjempealternativ for deg som allerede er vegetarianer eller veganer, men også for deg som ønsker å utforske bærekraftig mat fra ulike kulturer. Kanskje vil du lære deg å kokkelere spennende retter på dine kjøttfrie dager, eller møte interessante, grønne mennesker. Eller kanskje har du rundet Tinder, og ser etter en ny og annerledes måte å date på. Røneid har store planer.

– Vi håper jo på å utvide litt mer for hvert år, få flere besøkende. Drømmen hadde jo selvfølgelig vært å ha Øya-festivalen om 20 år der alt er vegansk, eller vegatarisk. Det hadde vært det beste, men frem til da er det bare å se at det gradvis blir større interesse for vegetarmat, ha gode utstillere, sørge for at det er god mat og at alle har det fint, rett og slett.

Hva med sjakkvegetarfestival?

– Ja, kanskje det blir det neste, ler Røneid.