Flere er opptatt av miljø, og mange velger en vegetarisk eller vegansk livsstil for å verne både dyr og miljøet vårt. Men hva med kosmetikkbransjen? Er de med på trenden?

Organique

Karoline Trent er Organiques butikksjef. Hun mener det bør bli enklere å velge en mer miljøvennlig livsstil.

 

På en av de kraftigste regndagene i Oslo denne sommeren trasker jeg inn med gule støvler på Byporten. Jeg går mot Organique, en relativt ny butikk for kosmetikk og skjønnhetspleie. Under arrangementet Vegan Day skal Organique introdusere meg for 48 produkter, som nylig har blitt sertifisert som veganske av Viva!, en britisk stiftelse som jobber med å promotere veganisme.

– Konseptet er at alt vi trenger kommer fra naturen. Det skal være miljøvennlig og ingenting er testet på dyr, forteller butikksjef Karoline Trent.

Produktene fra Organique kommer fra Polen, men startet opprinnelig som en familiebedrift i Paris. Her begynte de å lage såper, men fordypet seg senere i hudprodukter og kosmetikk, inspirert av naturen. Hovedfokuset er at kosmetikken skal være trygg, skånsom og effektiv.

Produktene er miljøvennlige og ingenting er testet på dyr.

Organique unngår farlige stoffer

Alle produktene er merket med en såkalt safe formula, som betyr at de er fri for ingredienser som parabener, silikoner, parafinoljer og andre skadelige stoffer med rare navn som etanolaminer, PEG-S,  SLES-SLS-ALS, formaldehyd-donorer og petrolatum.

I stedet bruker de naturens egne bindestoffer, som kokosolje og avokadoolje, og henter næring og virkestoffer fra alger, planter, urter, eteriske oljer og leire. De er også sikkerhetstestet i forhold til allergi, dermatologi og toksikologi, i tillegg til å være sertifisert i henhold til EU Cosmetics sin lovgivning og registrering.

Organique

Alle ingrediensene blir sendt til Organique sin egen fabrikk i Polen, og det meste blir fortsatt laget for hånd.

– Vi kaller det mat for huden

Inne i butikken har de noe for enhver. Noe for de med ekstra sensitiv hud, noen produkter er rettet mot menn, og andre er 100 prosent naturlige. De har til og med en egen hylle med sertifiserte veganske produkter.

Men til tross for at de kaller seg for Organique, er faktisk ikke alle produktene 100 prosent økologiske. Noen blir blandet med andre oljer eller tilsatt parfyme som ikke er økologiske. Derimot er den ene linjen kalt Pure Nature sertifisert av Ecocert og er hundre prosent naturlig og økologisk.

Organique

– Det er mange som reagerer på at ikke alle produktene er helt økologiske. Men realiteten er at hvis produktene skal bli kalt kosmetikk, og stå i hyllene til de blir plukket opp av en kunde, er det nødt å tilsettes noe på grunn av holdbarheten. Men når produktene likevel er mer naturlige, uten å være skadelige, så kan vi gå god for det. Hvis du leser innholdslisten kan du selv se at produktene virkelig er rene, forklarer Trent.

Miljøbevissthet tar tid

Som en engasjert miljøaktivist har jeg valgt å gå for en mer vegetarisk diett. I to år har jeg først og fremst spist mest mulig vegansk, men jeg er selvsagt også opptatt av hva jeg smører på kroppen min. Jeg ser på innholdslister på produktene jeg kjøper, men det er ikke alltid jeg orker å sjekke så nøye, fordi det finnes så mange rare navn, som det nesten er umulig å vite hva er.

Det er fremdeles veldig mange som ikke vet hvilke ingredienser det er i produktene de bruker, hva de påfører kroppen sin, eller hva de smører på barna sine.

Selv da jeg så på innholdslisten til rensekremen Enzymatic Peeling ble jeg skeptisk. Det å søke opp alle ingrediensene er et ork. Men ifølge Trent er mange av de rare navnene ekstrakter fra ulike naturlige ingredienser, forklart på fagspråk. I forhold til vanlig kosmetikk virker i hvert fall Organiques formler trygge.

Organique

Flere nordmenn begynner å bli opptatt av hva de smører på kroppen sin, og leser ingredienslisten på pakningen, for å forsikre seg om at det ikke inneholder plastikk eller andre farlig giftstoffer.

Utfordrende å håndtere emballasjen

Men hva er motivasjonen for at Organique har bestemt seg for å lage veganske produkter?

– Det er en grønn bølge i samfunnet, og dermed er bevisstgjøring og helse det viktigste for oss. Det er fremdeles veldig mange som ikke vet hvilke ingredienser det er i produktene de bruker, hva de påfører kroppen sin, eller hva de smører på barna sine. Å være vegetarianer eller veganer i dag er veldig fint, med det at det også finnes veganske tilbud i den kommersielle sektoren er vel så nødvendig og bra, sier hun.

Organique

Kosmetikkindustrien produserer mye unødvendig emballasje. Hos Organique kan du spare emballasje ved å kjøpe kremer og ulike produkter i løsvekt, for så å fylle på samme boks eller glass.

 

Alle ingrediensene blir sendt til Organique sin egen fabrikk i Polen, og det meste blir fortsatt laget for hånd, ifølge Trent. Hun forteller videre at det likevel er en utfordring å skulle håndtere all emballasjen som kosmetikkindustrien produserer. 

– Vi gjør så godt vi kan for å redusere emballasjen, uten at det skal bli for dyrt. Vi har noe i glass og noe i plastikkbokser, men alt kan også kjøpes og fylles i en boks, for så å komme tilbake for å fylle på mer. Du kan altså spare emballasje hvis du ønsker. Vi gir også muligheten til å selge alt på vekt, slik at man kan teste ut ulike produkter. Vi prøver å henge med på den fronten også, forteller hun.

Les også: Hvem har ansvaret for plastposen?

Lager skrubber uten mikroplast

Siden Organique har mange eksotiske oljer, leire og urter i produktene sine innrømmer Karoline Trent at de aldri henter ingredienser fra truede områder som for eksempel dødehavet, eller områder som er okkupert. Det er heller ikke mikroplast i produktene. Alle de små kulene man ser i peeling-flaskene er laget av såkalte marine rødalger, som går i oppløsning når man smører det på huden.

Les også: Føkk mikroplast

Les også: Gruten gjør søppel om til sort gull

– Det er veldig viktig for oss at varene kommer direkte fra sitt opphav. For eksempel er arganoljen fra Marokko, ettersom det er der den opprinnelig kommer fra. Vi har også Aleppo-såpen, som er håndlaget i Syria. Det var fra en fabrikk som dessverre ikke finnes lenger på grunn av krigen. Det er den mest tradisjonelle såpen, en av de første såpene som ble laget for over 2000 år siden. De ligger på et loft, blir lagret der på en spesiell måte og lufttørker i seks til ti måneder. Den kan brukes som sjampo, håndsåpe, ansiktsvask, hele kroppen faktisk, og den kan til og med brukes til å vaske tøy. Den er vegansk og helt fantastisk for de som har eksem og allergi, sier hun.

Organique

“Det skal ikke gjøre livet vanskeligere å velge en mer miljøvennlig livsstil”

Norge følger trenden

Karoline Trent forteller at hun også tidligere har slitt med allergier, eksem og utslett på grunn av kosmetikk. Men da hun oppdaget Organique sine produkter endret det seg. Hun er nå stolt over å kunne tilby produktene i Norges første Organique-butikk, og er fornøyd med at de nå også har et tilbud til de som vil velge en mer vegansk livsstil.

– Det er så mange land som har kommet så mye lengre enn oss, med tanke på tilgangen til veganske og økologiske produkter, men nå starter vi også et sted, sier hun.

På sikt kommer Organique til å lansere flere produkter i samarbeid med Viva! for å tilby flere veganske produkter som er 100 prosent naturlige, ettersom den grønne trenden og etterspørselen fortsetter. Snart skal de også få inn sminke og produkter til barn.

– Det skal ikke gjøre livet vanskeligere å velge en mer miljøvennlig livsstil, avslutter Trent.