Hver eneste flaske og boks som pantes sparer energi og er bra for miljøet. Etter en idé av gründer Niklas Barre skal gamle oljefat plasseres på skoler, i etater og i selskapslokaler. De skal gjøre det lett og attraktivt å pante tomflasker og bokser.

Oljeindustrien er ikke det første som forbindes med å hjelpe miljø og klima. Et nytt miljøtiltak har imidlertid resirkulert utstyr fra oljeindustrien i sentrum. Nå utplasseres oljefat på skoler, arbeidsplasser og steder der folk ferdes. Tønnene skal brukes til å samle inn tomme flasker og bokser.

– Dette er litt historien om Norge, vi tilpasser og fornyer oss. Nå skal vi bruke gamle oljefat til å samle inn tomflasker på norske skoler og organisasjoner. Fatene som tidligere fraktet olje, skal være med å redusere miljøutslipp. Akkurat som med panting av flasker og bokser, er dette verdifull gjenbruk av oljefatene, sier Niklas Barre, som kom på idéen om å bruke gamle oljefat til noe positivt for miljøet.

Pimper tønnene

Niklas Barre er opptatt av å gjøre det attraktivt og lettvint å pante, og er i tillegg personen bak smartpant-ringene på offentlige søppelbøtter. Disse gjør at tomme bokser og flasker står lett tilgjengelig for pant rundt søppelbøttene, i stedet for å være begravet i søppel. Målet med å plassere ut oljefat for å samle inn flasker og bokser, er nettopp å gjøre det lett og attraktivt å pante.

– Oljefat blir vanligvis kun malt av praktiske årsaker, og ser ikke videre pene ut. Vi “pimper” opp våre. Vi kjøper dem sandblåst, og sender dem til lakkering. Slik blir de miljøvennlige oljefatene også en utsmykking som det er attraktivt å oppbevare og å pante i, sier Barre.

 

Oljefat skal samle inn pant

 

Pantesuksess på Hersleb videregående skole

Flere skoler og bibliotek har meldt interesse for oljefatene. Hersleb videregående skole har fem slike “pantefat” stående på skolen, og oppfordrer nå andre Oslo-skoler til å gjøre det samme.

– Det er et godt initiativ, og vi på Hersleb videregående er stolte av å være med i oppstartfasen til det som kan bli et stort og vellykket prosjekt på landsbasis, sier Adnan Basić, avdelingsleder for grunnskoleopplæring på Hersleb videregående skole.

Adnan forteller at pantebøttene laget av oljefat er et prosjekt som bidrar til å lære elevene om miljø.

– I likhet med andre skoler er Hersleb videregående skole opptatt av at elevene skal tenke på miljøet lokalt og globalt. Vi fokuserer ekstra på fagene geofag og biologi, blant annet med prosjekter og samarbeid med Universitetet i Oslo. Et prosjekt som dette er et godt bidrag, og gevinsten er stor: redusert miljøutslipp, resirkulering og pengene tilbake til elevene.

Også i skibakkene

Gjennom kampanjen pant for pudder utplasserer ski- og snowboardkjørernes egen miljøorganisasjonen, Protect Our Winters Norge, pantefat også i norske skianlegg. Gjennom å pante alt også til fjells bidrar vintersportentusiastene selv til å redusere sitt bidrag til den menneskeskapte globale oppvarmingen, og dermed øke muligheten for gode vintre med kald puddersnø også i fremtiden. Hemsedal Skisenter var en av de første anleggene med på ordningen, og allerede første vinteren ble hundrevis av flasker og bokser reddet fra å gå i søpla eller ende opp i naturen.

Oljefat skal samle inn pant
 
Slik fungerer ordningen med oljefat
  • Oljetønnene har en plastsekk på innsiden som kan romme rundt 180 panteflasker.
  • Organisasjonen (skolen eller andre) gir beskjed når sekken er full.
  • Infinitum henter den fulle pantesekken gratis og gjenvinner flaskene.
  • Organisasjonen får overført pantekronene til en registrert konto.

Er du interessert i å få i gang en ordning med panteinnsamlere på din skole eller et annet sted? Ta kontakt med niklas(at)infinitum.no.