Kongsberg sentrum er lite, men todelt. Krysser man elva fra øst til vest befinner man seg, med litt fantasi, plutselig i en annen tid. En tid der handel er personlig og råvarene kortreiste, hos Schneider Urt.

lilliDa Lilli Schneider startet opp sin lille forretning i 2015 var tanken klar. Denne butikken skulle det ikke gå tretten av på dusinet.
– Det var først og fremst drømmen om å skape en liten magisk butikk som fantes da jeg var liten. En personlig lokal kolonial, med gode dufter, vennlig engasjert betjening og spennende produkter med særegenhet. Jeg ønsket meg en butikk med ekte handel i alle ledd, hvor man kunne få seg en kopp urtete, bla i spennende temabøker og snoke i hyllene i timesvis.

Den gamle bygården forsterker inntrykket av tradisjon og ekte engasjement, og responsen fra lokalbefolkningen har ikke latt vente på seg.

riktigute

– Butikken ligger på vestsiden av byen med nærhet til løkkene og gruvene i Håvet, omgivelser Kongsberg-folket føler sterk tilknytning til. Her senker folk skuldrene og tar seg tid til livet.

En pause fra massekonsumet

Hvor mange tanker legger egentlig du og jeg i produktene vi daglig anskaffer oss? Og hva vet vi om dem?

Bakpå produkt-emballasjer står det gjerne et opprinnelsesland og en lang liste med ingredienser, der man ofte bare kan identifisere de fire første. Effektiv og billig handel har blitt en vane. Det har blitt tungvint og ukomfortabelt å sette seg inn i hva vi spiser, hva vi kler oss i, hvilke lommebøker vi fyller, og hvilke vi raner.

Dette er bekymringer man kan legge fra seg hos Schneider Urt.
– Tanker som er helt fundamentale for Schneider Urt er at alt skal være vegetarisk, økologisk, miljøvennlig og basert på rettferdig handel, sier Lilli og fortsetter:

– Rettferdig handel dreier seg om mer enn bare de importerte, langreiste varene slik som kaffe, krydder, sjokolade og te. Det dreier seg om meg og deg i handelsrelasjonen også.

Kort- og godt -reist

En kjapp sykkeltur unna butikken finnes det en bungnende urtehage. Her håndplukker Lilli ville urter og hun dyrker plantene sine selv. Slik har hun kontroll på hele prossesen fra frø til plante,- til ferdig produkt.

inne

I tillegg til trygge, importerte varer, lager hun en rekke av produktene sine selv. I butikken finnes hjemmelaget te, krydderblandinger, miksturer, urtegodteri, naturlige lys av raps og soyavoks, veganske kakemikser og dekorative papirkort av egenresirkulert papirsøppel som gamle aviser, regninger og emballasje. Absolutt alt av bedriftens avfall blir kildesortert.

Ønsker å dele sin kunnskap

Stadig vekk arrangeres det workshops hos Schneider Urt, med et formål om å spre kunnskap om helse, økologi og bærekraft.
– Sist lørdag holdt jeg fermenteringsworkshop med Geir Berge Ottersen, og helga før dro jeg med meg trettito mennesker opp i skogen på urtejakt. Den eldste var 72 år gammel, og den yngste åtte år. Et par firbente var også med. Å dele kunnskap når så mange mennesker er interessert i lære om det, er veldig givende.

punt

For det handler ikke først og fremst om kjøp og salg, men om deling av viten, inspirasjon og lidenskap. Den lille butikken på vestsiden av Kongsberg ønsker å åpne folk sine øyne for hvor mye sunt og godt som finnes i eget ugress, og hvor flotte takkekort som kan lages av kartongen presangen kom i. Noe som kan gro, og spres videre.