Spise bever og rådyrpizza mens du hører på musikk i vakker natur er bare noe av det du kan gjøre på den innovative og miljøfokuserte Kistefestivalen i Telemark.

Sporløs ferdsel er sentralt i friluftslivet. Prinsippet gjelder like mye om du befinner deg på tur i fjellet eller på festival med naturen som bakteppe. Hver tredje nordmann går på festival og de fleste spiser mat på festivalområdet.

Med det følger et ansvar for å sørge for at vi avgir et minst mulig avtrykk i naturen. Store mengder mat konsumeres i løpet av en festivalsesong. I Telemark har Kistefestivalen satt gjedde og bever på menyen, som ett av deres miljøtiltak.

Gorningen en tidlig sommermorgen. Det er her garnene settes.

Festivalmaten har de siste årene blitt en nesten like viktig del av festivalkonseptet som kulturinnslagene, og det tilberedes store mengder mat i løpet av festivalsesongen. Skal vi holde oss til prinsippet om sporløs ferdsel, vil det være riktig av oss som festivalgjengere å kreve mat produsert på en ansvarlig måte. Spesielt på festivaler med naturen som bakteppe.

På festivalområdet er det plass til alt fra telt til bobil. Det er bare å slå seg ned på jordet.

Serverer kjøtt fra påkjørt vilt

Økologisk og lokalbasert matservering er med på å skape et tydelig miljøfokus på en festival. Ikke minst kan lokalmat gi særpreg til et matkonsept og være en ganske så eksotisk opplevelse. I Telemark har Kistefestivalen hatt økologisk matservering fra dag én. Her har festivalgjengere fått servert både gjeddeburger, bevergryte og rådyrpizza. Moren til festivalarrangør Martin Kiste kjørte nemlig på et rådyr, og de konkluderte kjapt at en slik delikatesse ikke kunne gå til spille.

– Vi har servert helgrillet gris, rådyr, søye og bever. Folk var i ekstase. På Kistefestivalen kommer folk for å høre musikk og ender opp med å stå å spise mat, sier Martin.

Kistefestivalen fokuserer på musikk, mat og opplevelser

I sommer arrangeres festivalen for fjerde året på rad på familiegården til brødrene og festivalarrangører Martin og Andreas Kiste. Med på laget er Ida Siggurdsen, tidligere driver av den økologiske kolonialen Holisten på Mathallen.

Plassert ved skog og innsjøen Gorningen i Siljan er beliggenheten et ideelt festivalområde. På gårdstunet holdes konserter med lokale og utenbys artister. Ved vannet har brødrene bygd en førti meter lang vannsklie. Vel så viktig som musikken, er matopplevelsen – og publikum skal utfordres.

– Alle som kommer på gården skal få noe å spise, sier Martin.

Lager gourmetmat av verdiløse råvarer

Kistefestivalen vil «introdusere bondeidyllen til byfolk, og introdusere bylivet til bygdefolk», noe som går igjen i festivalmenyen.

– Vi hadde rådyrkjøtt tilgjengelig og ville lage noe som assosieres med mat i byen, da ble det rådyr på pizza og som kebab med rømme og tyttebær.

Økologisk gris fra egen gård – mer kortreist blir det ikke!

Martin og Ida vil vise at råvarer som anses som verdiløse kan være gourmetmat. Dette har resultert i både bevergryte og gjeddeburgere på menyen. I år står «pulled dove» og «pulled duck» for tur. Duer og moskusender blir sett på som skadedyr, men for Martin er det fullverdige ressurser til gourmetmat. På årets meny er også Mangalitzagris oppvokst på gården, både på pizza og i kebab.

– For oss er det viktig å tilby mat på naturens premisser som gjenspeiler omgivelsene og bruke ressursene som er tilgjengelig på en ansvarsfull måte. Vi vil vise at det går an å lage et miljøvennlig arrangement uten at det skal gå på bekostning av resultatet. Det er ikke noe vits i å vise frem denne plassen og servere gatekjøkkenmat, sier Martin.

Cezinando var blant artistene som spilte på fjorårets festival.

–Ren mat smaker bedre

For Martin og Ida er festivalmenyen en mulighet til å ta miljøansvar og inspirere til bedre matvalg. Mye arbeid legges ned i å finne bærekraftige rettferdige produsenter. Arbeidet gir stor merverdi for festivalen. Festivalen har Debios valørmerke i gull som tilsvarer 90 prosent eller mer hva gjelder andel økologisk matservering.

– Vi har fått mye skryt og oppmerksomhet for maten. Publikum synes det er innovativt og kommer gjerne for matopplevelsen. Alt kjøttet vi bruker er vilt, bortsett fra grisen som er økologisk. Økologisk og «ren» mat smaker bedre. Vi jobber for å bruke mest mulig lokalt, for å vise frem hva området har å by på, sier han.

Gjedden i burgeren har Martin og broren Andreas fisket selv i Gorningen.

– Man fisker gjedde for å bli kvitt den fra ørretvann. Den graves ned fordi man ikke synes den er god og fordi den er vanskelig å tilberede. Gjedde har en besk smak, men trikset er å bruke moderne krydder. Ingefær som nøytraliserer og godt smør å steke i. Hvis flere festivaler og arrangementer hadde servert gjedde hadde vi brukt ressursene på en bedre måte.

Martin Kiste med årets rådyrfangst.

Martin mener flere arrangører burde lage avtaler med jegere for å bruke de fantastiske ressursene som ellers går til spille.

– Vi kaster bort god mat og dyr som har hatt et godt liv, og som vi kan dra nytte av. Det eneste som setter grenser er fantasien.

Norge på festivaltoppen

Vi er heldige i Norge – av mange grunner. En stor grunn er at vi har en storslagen natur å boltre oss i. En annen er at vi er det landet som arrangerer flest festivaler per innbygger i verden. Vi nordmenn elsker festivaler. Disse arrangeres gjerne i flotte naturlandskap som Jotunheimen, eller på øyer midt i havgapet. På slike arrangementer, hvor det er mange besøkende, er det fornuftig å opptre varsomt og spille på lag med naturen. Prinsippet om sporløs ferdsel gjelder minst like mye her.

Felles prinsipper bak friluftsliv og økologi

Prinsippene bak friluftsliv og økologi har mye til felles. I Norge skal friluftsliv være en miljøvennlig aktivitet, noe friluftsloven skal forsikre. Prinsippet om sporløs ferdsel sikter til at vi skal forlate naturen slik vi fant den. I økologisk landbruk ligger prinsippet om varsomhet til grunn, hvor driften i størst mulig grad skjer på naturens premisser og med et hensyn om å bevare miljøet for fremtidige generasjoner. Husdyr som beiter i skog og utmark er noe som er i tråd med den økologiske matproduksjonens prinsipper og bidrar til at landskapet holdes åpent slik at du og jeg kan nyte et vakkert og variert kulturlandskap.