Før du kaster noe i vannet, tenk deg om! Det kan ta hundrevis av år før det går i oppløsning og blir borte.

Her kan du se beregnet nedbrytingstid for en del av de vanlige forbruksvarene vi omgir oss med, og forhåpentligvis aldri kaster fra oss i naturen.

En epleskrott har en nedbrytningstid på to måneder, en bomullstrøye fire måneder, en avis seks uker og en melkekartong tre måneder. Dette er alle produkter som er laget av i hovedsak organisk materiale som blir brutt helt ned og går tilbake inn i næringskjedene der de hører hjemme.

Plast blir aldri borte

Plast derimot, er en annen historie. Nedbrytningstiden for en plastflaske er 450 år, og 10-20 år for en handlepose, men blir de egentlig borte? Plast forsvinner ikke slik som organiske materialer, men brytes bare ned i mindre og mindre biter.

Etter nok år med stråling fra solen og mekanisk slitasje vil selv de største og hardeste plastproduktene bli brutt ned til støv av mikroplast, plastbiter så små at vi ikke engang kan se de uten mikroskop. Store og små plastbiter finner vi allerede over alt i naturen; på øde øyer  i leiren på bunnen av havet mange hundre meter under overflaten, inne i plankton, i magen på hval, i drikkevannet vårt og sannsynligvis også inne i oss mennesker.

#plukkanopp

Vi trenger gode sirkulære løsninger slik som pantesystemet i hele verden hvis plastproblemet skal stoppes, men vi må uansett også gjøre noe med det allerede har havnet på feil sted. Ser du noe søppel når du er ute i naturen, enten det er på stranda, i skogen, på fjellet eller hvor det måtte være, så ta det med deg! Hvis vi alle gjør det hver gang vi er ute, kommer det til å utgjøre en enorm forskjell. Det krever ikke mange kaloriene, og etterpå kan du bruke emneknaggen #plukkanopp på Instagram!

Les mer om plast i havet