I dagens samfunn renner det over med mat og emballasje, og vi som forbrukere sliter med å finne produkter som ikke er pakket inn i papir og plast. Heldigvis ser vi kanskje starten på en endring i samfunnet. Omkring 40 000 har nemlig signert Kristine Auknes underskriftskampanje, ”Nei til unødvendig emballasje”, og flere Zero Waste-butikker dukker opp i Norge, ettersom unødvendig matsvinn og plastemballasje ønskes redusert.

Oppretter av underskriftskampanjen, Kristine Aukne, mener det er altfor mye unødvendig bruk av plast i butikkene som både øker matsvinnet og plastemballasjeproduksjonen, og hun er langt fra alene om det.

Kristine Aukne så behovet for å kutte ned på plastemballasje og startet derfor underskriftskampanjen ”Nei til unødvendig plastemballasje”.

– Det beste hadde jo vært om bransjen, matbutikkene og matprodusentene selv innser at det ikke er nødvendig med all plasten. Forbud, påbud eller press fra politisk hold må til om bransjen selv ikke ønsker å regulere, mener Kristine, som tror de fleste nordmenn ønsker å gjøre mer for miljøet, men ikke helt vet hvordan.

– Det at forbrukeren selv ønsker mindre emballasje er første steg i riktig retning.

Bergens første zero-waste butikk er lansert

Det har ført til at flere ildsjeler starter butikk med løssalg. I Bergen åpnet den første zero waste-butikken 22 oktober og salget har vært overveldende. Allerede første dagen solgte de for 16 000 og håper etter hvert på å åpne avdelinger i matbutikkene.

Hos Råvarene i Bergen tar du med beholdere selg og plukker både nøtter og andre varer i løsvekt. Foto: Lene Risholt Thorbjørnsen.

Anita Bui, medeier av Råvarene, forteller at hele formålet med butikken er redusering av matsvinn og unødvendig emballasje.

– Vi selger på mange måter en livsstil og en opplevelse, og vil etterhvert selge oss inn som avdelinger i dagligvarebutikker, og forhåpentligvis filialer i de største byene, sier hun med stort engasjement.

3I dag mener hun det er en komplimenterende butikk med løssalg av såper, kornvarer, pasta og sesongbaserte varer, hvor de benytter seg av lokale leverandører.

– Vi selger også veldig mange alternativer til plast som for eksempel stålmatbokser og barberhøvler som er multiresirkulerbar med samme gode kvalitet.

Anita stiller alltid opp for kundene og vil gjøre sitt ytterste for at de får svar på spørsmålene de lurer på.

Anita mener at det er i hverdagen man kan gjøre en forskjell.

– Det er stor forskjell på holdning og handling. Veldig mange ønsker å være miljøvennlige, men det er ikke lett å handle. Jeg får i hvert fall veldig mye glede av å være miljøbevisst, så håper flere kan ta tak og gjøre ord om til handlinger.

Videre ønsker Anita at flere butikkjeder benytter seg av andre alternativer til plast som er gjenbrukbart og nedbrytbart.

Anita sier hun aldri hadde klart seg uten foretningspartner, Hilde Øvreeide, og har jobbet side om side helt fra starten. Foto: Odd Nærbø, Bergens Tidende.

Vil gjøre ord om til handlinger

I likhet med Anita, vil Kristine gjøre en forskjell og anbefaler å ta kontakt med lokale produsenter, som ofte er meget positive til å levere produkter i medbrakte beholdere.

– Det jeg gjør bevisst er å alltid ta med handlenett. Og så har jeg sydd meg poser til å handle frukt og grønt i. Det var overraskende enkelt, og posene endte opp med å veie 5-10 gram, og dermed blir det ikke så veldig mye dyrere heller. Skulle ønske slike poser var til salgs i frukt og grønt-avdelingen i alle butikker i Norge, sier Kristine Aukne.

Oslos nærbutikk for miljøbevisste

Butikken Mølleren Sylvia i Oslo startet opp september i 2015 og, i likhet med Råvarene, har de løssalg av korn, ris, nøtter og sesongens grønnsaker. Gründeren, Elisabeth Tollisen, er nøye på å finne produkter laget lokalt og i god matjord.

Elisabeth Tollisen visste lite om det å drive butikk da hun startet opp Mølleren Sylvia, og sier det var nærmest tusen ting hun har måtte lære. Nå gjenstår kanskje noen hundre.

– Vi har fokus på kvalitetsvarer fra norske produsenter, og ellers mest mulig kortreist mat. Men jeg har ikke lyst til å bli en delikatesseforretning. Akkurat dét er en utfordring, ettersom innpris fra gode norske produsenter er høy. Vi vil helst at alle skal ha råd til å kjøpe mat her, og at du skal finne alt du trenger til en god middag.

I tillegg til Råvarene og Mølleren Sylvia dukker det stadig opp flere økologiske butikker som satser på redusering av plastemballasje. Elisabeth nevner at i Oslo omegn kan du også handle på blant annet Lokal kolonial i Vestfold, Lille Tøyen og Ekte Vare.

Mølleren Sylvia holder til i Hedgehausveien og er et delikat lavterskeltilbud med økologiske varer fra lokale bønder.